Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. novembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - V utorok pribudlo na Slovensku 5361 prípadov nákazy novým koronavírusom, ktoré odhalili prostredníctvom 19.150 vykonaných RT-PCR testov. Takmer 69 percent z nich nebolo zaočkovaných. Pribudlo tiež 36 obetí. Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Žilinskom kraji – 1136, nasledujú Prešovský kraj s 1002 a Košický s 915 prípadmi.


Bratislava - Epidemická situácia na Slovensku je v súvislosti s novým koronavírusom stabilná. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský však pred dnešným rokovaním vlády povedal, že sa krajina blíži k bodu, keď sa budú musieť prijať tvrdšie opatrenia. Ľudí vyzval, aby využili možnosť očkovania a tiež, aby dodržiavali nastavené opatrenia.


Bratislava - Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 92 percent žiakov, dištančným spôsobom necelých osem percent školákov. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Prírodná rezervácia Pralesy Slovenska vznikne 1. decembra. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktoré schválil kabinet na návrh ministerstva životného prostredia. Nariadením sa za chránené územia vyhlásia doteraz nedostatočne chránené pralesy a prírodné lesy Slovenska. Spolu ide o 76 lokalít vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Nitrianskeho s celkovou výmerou 6462 hektárov.


Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec má ešte v novembri iniciovať rokovanie so zástupcami politických strán o prípadnej zmene volebného systému.


Bratislava - Slovensko vlani zaznamenalo deficit verejných financií na úrovni 5,5 percenta hrubého domáceho produktu alebo 5,062 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 4,17 percentuálneho bodu. Hrubý dlh verejnej správy bol ku koncu minulého roka 55,009 miliardy eur, čo je 59,7 percenta HDP. Vyšší deficit dosiahlo vlani v rámci EÚ ďalších 13 krajín. Vyplýva to zo Súhrnnej výročnej správy Slovenskej republiky za rok 2020, ktorú v stredu schválila vláda.


Bratislava – Objem ruského plynu prepravovaného cez územie Slovenska sa po poklese zo začiatku novembra vrátil na októbrovú úroveň. Na dnes je naplánovaná preprava 67 miliónov kubických metrov a zajtra by malo cez Slovensko pretiecť približne 73 miliónov kubíkov zemného plynu. Vyplýva to z informácií zverejnených prepravcom plynu Eustream.


Richmond - Republikánsky kandidát Glenn Youngkin zvíťazil v utorkových voľbách guvernéra v americkom štáte Virgínia, keď v tesnom súboji porazil demokrata Terryho McAuliffa.

Na snímke Glenn Youngkin zvolený za guvernéra Virgínie, 3. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Tchaj-pej – Skupina poslancov Európskeho parlamentu pricestovala do hlavného mesta Taiwanu na trojdňovú oficiálnu návštevu. Delegáciu osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vedie Francúz Raphael Glucksmann a jej členmi sú poslanci z Litvy, Českej republiky, Rakúska a ďalších krajín. Témou rokovaní sú skúsenosti Taiwanu v boji proti dezinformáciám a pokusom o zasahovanie do demokracie, médií, kultúry a vzdelávania, ako aj odolnosť proti kybernetickým útokom.


Paríž - Srbský tenista Novak Djokovič zažil víťazný návrat na okruh ATP. Vo svojom prvom zápase na turnaji ATP Masters 1000 v Paríži zdolal líder svetového rebríčka v 2. kole dvojhry Maďara Mártona Fucsovicsa po troch setoch s výsledkom 6:2, 4:6 a 6:3.


Kazaň - Slovenská plavkyňa Tamara Potocká skončila v rozplavbách na 15. mieste a postúpila do popoludňajšieho semifinále. Zaplávala na Majstrovstvá Európy v krátkom bazéne v Kazani čas 2 minúty a 08,33 sekundy, čo je nový národný rekord na 200 metrov znak.