Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45 Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. novembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Národné centrum zdravotníckych informácií uviedlo, že na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 6805 prípadov nákazy novým koronavírusom a 20 obetí. V nemocniciach je hospitalizovaných 1964 pacientov. Spomedzi hospitalizovaných nie je vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných 79,38 percenta.


Bratislava - Na Slovensku bol v pozitívnych vzorkách na nový koronavírus sekvenovaním potvrdený subvariant delty AY.4.2. Ide o osem prípadov z celkovo 2681 osekvenovaných pozitívnych vzoriek za mesiac október. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva. Subvariant delty AY.4.2 sa predbežne podľa dostupných informácií javí o desať až 15 percent infekčnejší ako materská línia.


Bratislava - Konzílium odborníkov navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných proti ochoreniu COVID-19 v čiernych okresoch a zvážiť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie. Konzílium taktiež žiada, aby z pandemickej PN, ktorá sa vypláca pri ochorení COVID-19, čerpali výhody len očkovaní ľudia.

Na archívnej snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík v Bratislave 2. júna 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský



Bratislava - Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásili v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu k strede (3. 11.) 8869 podozrení na nežiaduce účinky. Do štvrtka (4. 11.) evidoval ústav spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v troch ako pravdepodobný. Na Slovensku bolo do stredy zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 2.513.527 osôb, druhou dávkou 2.310.101 osôb a treťou dávkou 74.333 osôb.


Bratislava - Vo veku 36 rokov zomrel viceprezident a generálny riaditeľ klubu IHL iClinic Bratislava Capitals Dušan Pašek mladší. Informovali o tom portály Nového Času a TV JOJ, podľa ktorých bývalý hokejista Slovana Bratislava, Košíc, Skalice či Banskej Bystrice spáchal samovraždu na bratislavskej Kolibe.

Na archívnej snímke viceprezident hokejového klubu iClinic Bratislava Capitals Dušan Pašek ml.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico bol dnes ráno vypovedať k odcudzeniu hotovosti vo výške 50.000 eur a zlatých mincí na polícii v Bratislave.


Bratislava – Slovenskí potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore sú pre rastúce ceny vstupov nútení zvýšiť ceny svojich produktov o desať až dvadsať percent. Hoci sa Slovensko rastu cien potravín nevyhne, v dlhodobom horizonte by mohla ďalšie zdražovanie zmierniť lepšia dotačná politika štátu a tiež zníženie marží obchodných reťazcov, uviedli zástupcovia komory.


Varšava - Poľské ministerstvo obrany dnes informovalo o ďalšom incidente na poľsko-bieloruských hraniciach. Bieloruskí vojaci tam podľa neho hrozili streľbou na poľských kolegov. V poľských oblastiach, ktoré hraničia s Bieloruskom, platí od 2. septembra výnimočný stav. Dôvodom sú migranti prichádzajúci z Bieloruska. Podľa poľskej vlády je cieľom tejto politiky bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka destabilizácia Európskej únie. Poľsko preto nasadilo do pohraničnej oblasti stovky príslušníkov pohraničnej stráže a vojakov.


Praha - Hospitalizovaný český prezident Miloš Zeman je v dobrej kondícii a po plánovaných rozhovoroch s premiérom Andrejom Babišom a kandidátom na nového premiéra Petrom Fialom chce hovoriť aj s lídrami ďalších strán z Poslaneckej snemovne parlamentu. Uviedol to vedúci prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář. Počas rozhovoru s Babišom, ktorý je naplánovaný na dnes prostredníctvom telefónu, chce Zeman podľa Mynářa riešiť otázku prijatia demisie vlády a poverenie vedením vlády po dobu, kým bude zostavená nová vláda.


Kazaň - Slovenskí plavci Nikoleta Trníková, Tomáš Klobučník a Tamara Potocká sa na majstrovstvách Európy v krátkom bazéne v Kazani prebojovali do semifinále.


New York - Dvaja slovenskí hokejisti bodovali v noci na dnes v zámorskej NHL. Zdeno Chára prispel jednou asistenciou k jednoznačnému víťazstvu New Yorku Islanders na ľade Montrealu 6:2. Pre 44-ročného veterána to bol prvý bod po návrate do tímu "ostrovanov". Rovnako asistenciu si pripísal aj ďalší slovenský zadák Erik Černák, ktorého Tampa Bay prehrala v Toronte 1:2 po predĺžení.