Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. novembra 2021 - 11.45 h.

Bratislava - Prostredníctvom 8986 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 3015 prípadov nákazy novým koronavírusom, z nich takmer 67 percent nebolo zaočkovaných. Počet úmrtí sa zvýšil o 40.

Washington - V Spojených štátoch prestali od dnešného dňa platiť cestovné obmedzenia pre plne zaočkovaných cestujúcich z mnohých krajín, vrátane Slovenska a väčšiny európskych štátov. Zrušili sa tak prísne reštrikcie, ktoré v USA platili pre cudzincov od marca minulého roku.

Piešťany - V súvislosti s minulotýždňovým štvrtkovým incidentom v supermarkete v Piešťanoch vzal sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Piešťany včera večer jedného z trojice obvinených do väzby. Druhému obvinenému uložil zákaz vycestovať a povinnosť hlásiť sa u probačného a mediačného úradníka dvakrát mesačne a tretieho obvineného stíha polícia na slobode. Uznesenie súdu nie je právoplatné, sťažnosť proti nemu podala tak prokuratúra, ako aj obhajca.

Praha - Predsedovia koalícií Spolu (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN podpísali predpoludním koaličnú dohodu. Osemnásťčlennej vláde má predsedať občiansky demokrat Petr Fiala. V Poslaneckej snemovni bude mať nový kabinet podporu 108 poslancov. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Líder koalície SPOLU Petr Fiala.
Foto: FOTO TASR/AP


Cannes - Príslušníci polície v juhofrancúzskom meste Cannes "neutralizovali" muža, ktorý dnes ráno zaútočil nožom na ich kolegu sediaceho v služobnom aute. Podľa rozhlasovej stanice France Bleu útočník konal "v mene proroka" Mohameda.

Washington - Za "podvod" označil americký prezident Joe Biden prezidentské voľby, ktoré sa včera konali v Nikarague, keďže úradujúca hlava štátu Daniel Ortega predtým odstavila svojich najvážnejších konkurentov. Biden tiež kritizoval nikaragujského lídra za "šikanovanie" nezávislých médií, súkromného sektora a predstaviteľov občianskej spoločnosti.

Minsk/Washington - Americký občan Evan Newman, ktorý sa v januári tohto roku zapojil do pokusu priaznivcov exprezidenta USA Donalda Trumpa o obsadenie Kapitolu vo Washingtone, žiada o azyl v Bielorusku, kde sa dostal ilegálne. Podľa bieloruských nezávislých webov to uviedol vo vysielaní bieloruskej štátnej televízie.

Belfast - Štyria muži prepadli včera na predmestí Newtownabbey v severoírskom hlavnom meste Belfast poschodový linkový autobus. Cestujúcich prinútili vystúpiť a následne ho podpálili. Ide o druhý takýto prípad v Severnom Írsku v priebehu jedného týždňa.

Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť pripravuje verejné obstarávanie na dodanie technológií pre diaľničný Tunel Višňové. Hoci je projekt spoločensky návratný, pochybnosti vyvoláva odhadovaná cena aj navrhnutý spôsob výberu dodávateľa. V hodnotení projektu to konštatuje Útvar hodnoty za peniaze.

Bratislava - Dnes sa začal Týždeň vedy a techniky, ktorý potrvá do nedele 14. novembra. Jeho súčasťou je aj 24. ročník Festivalu vedy a techniky AMAVET, počas ktorého žiaci základných a stredných škôl predstavia svoje bádateľské projekty individuálne alebo v dvojčlenných tímoch.

New York - Hokejisti Minnesoty zvíťazili v domácom zápase NHL nad New Yorkom Islanders 5:2. Hosťom nestačila ani asistencia slovenského obrancu Zdena Cháru, druhá v sezóne.

Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič naďalej vedie svetový rebríček ATP pred Rusom Daniilom Medvedevom. Na tretie miesto sa posunul Nemec Alexander Zverev, ktorý na ňom nahradil Gréka Stefanosa Tsitsipasa. Novou slovenskou jednotkou je Alex Molčan, ktorému patrí 106-ta pozícia. Druhý najlepší zo Slovákov je Andrej Martin na 115. mieste, Norbert Gombos klesol o desať pozícií na 120. miesto.

Srbský tenista Novak Djokovič.
Foto: TASR/AP


Londýn - Vedúcu pozíciu v rebríčku najlepších tenistiek WTA si udržala Austrálčanka Ashleigh Bartyová pred Bieloruskou Arinou Sobolenkovou a Češkou Barborou Krejčíkovou. Zo Sloveniek je najvyššie Anna Karolína Schmiedlová, ktorá si v porovnaní s predošlým vydaním rebríčka polepšila o dve priečky a figuruje na 81. pozícii, Kristíne Kučovej patrí 111. miesto.