Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. novembra 2021 - 11.45 h.

Bratislava - Podľa Národného centra zdravotníckych informácií sa prostredníctvom 19.537 vykonaných RT-PCR testov odhalilo včera na Slovensku 4958 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých takmer 67 percent nebolo zaočkovaných. Pribudlo aj 45 obetí.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje reformu národných parkov. Hlasovanie o reforme národných parkov sa v pléne Národnej rady očakáva dnes podvečer. S reformou nesúhlasí hnutie Sme rodina a nepodporí ju.


Bratislava - Slovenské zdravotníctvo môže byť o šesť rokov v lepšej forme a priblížiť sa tak vyspelým krajinám Európskej únie. Aktuálne je však finančne, personálne aj technicky poddimenzované. Uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na medzinárodnej konferencii ITAPA v Bratislave.

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas verejnej výzvy zdravotníkov z nemocníc verejnosti na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. V Bratislave 8. novembra 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Výberové konanie na funkciu riaditeľa Inštitútu environmentálnej politiky vyhral Ján Dráb.


Bratislava - Návrh poslanca Národnej rady Alojza Baránika na zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková za legitímny a so znením návrhu súhlasí.


Bratislava - Na včerajšej koaličnej rade predložila návrh na zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku aj vicepremiérka Veronika Remišová. Tvrdí, že jej návrh vychádza z dohody pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát.


Bratislava - Slovenský sektor chovu ošípaných by na svoje zachovanie potreboval štátnu podporu vo výške 10 miliónov eur. Uviedol to na brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho za účasti riaditeľa Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Petra Poláka.

Na snímke zľava predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho a výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Peter Polák počas tlačovej konferencie SPPK a Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných na tému: Čaká nás nový rok bez slovenského bravčového rezňa?, 9. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - V Bratislave otvorili oficiálne sídlo Európskeho orgánu práce.


Komárno - Nemocnica Agel Komárno môže liečiť svojich pacientov nakazených novým koronavírusom monoklonálnymi protilátkami. Nemocnica dostala 96 balení lieku REGN COV2 (kasirivimab a imdevimab). Liečbu musí stanoviť praktický lekár a určená je pre pacientov v začiatočnom štádiu ochorenia, ktorí majú vysoké riziko, že koronavírus u nich prejde do závažného stavu.


Bratislava - Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici odmietol obžalobu na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. a podnikateľa Petra K. pre závažné procesné chyby. Urobil tak už v utorok 2. novembra.


Praha - V Česku pribudlo za včerajšok 9253 nových prípadov nákazy koronavírusom - je to o 1660 viac ako pred týždňom. V nemocniciach je hospitalizovaných 3114 pacientov s covidom, čo je najviac od apríla.


Vilnius - Litovská vláda rozhodla o vyhlásení výnimočného stavu v oblastiach pri hraniciach s Bieloruskom. "Rozhodnutie bolo prijaté vzhľadom na vyhrotenú situáciu v pohraničnej oblasti, predkladáme ho na schválenie parlamentu," uviedla premiérka Ingrida Šimonyté.


Ankara - Turecká prokuratúra začala vyšetrovať nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Orhana Pamuka pre obvinenia z urážky zakladateľa Tureckej republiky Mustafu Kemala Atatürka a z hanobenia tureckej vlajky. Uvedených činov sa mal Pamuk dopustiť vo svojej najnovšej knihe Noci moru (Veba Geceleri).


Washington - Vesmírna kapsula Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX so štyrmi astronautmi na palube úspešne pristála včera 22.30 hodine miestneho času na mori v Mexickom zálive pri pobreží amerického štátu Florida. Štyria astronauti misie Crew-2 strávili na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice 199 dní.

Zľava Francúz Thomas Pesquet z Európskej vesmírnej agentúry (ESA), Američanka Megan McArthurová z NASA, Američan Shane Kimbrough z NASA a Akihiko Hošide z Japonskej kozmickej agentúry (JAXA), ktorí sú členovia misie s názvom Crew-2, krátko pred pristátím vesmírnej kapsule Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX na mori v Mexickom zálive pri pobreží amerického štátu Florida 8. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Washington - Hokejisti Washingtonu Capitals v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym vyhrali nad Buffalom 5:3. Tromi bodmi (1+2) k tomu prispel ruský útočník Alexander Ovečkin, ktorý 741. gólom v NHL vyrovnal Bretta Hulla na štvrtej priečke historickej tabuľky strelcov.


Linz - Slovenská tenistka Viktória Kužmová a Ruska Alexandra Panovová prehrali v 1. kole štvorhry na podujatí WTA v Linzi s poľsko-rumunskou dvojicou Katarzyna Piterová, Mihaela Buzarnescuová 1:6, 6:3 a 8:10.


Bratislava - Tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay si želá, aby sa jeho zverenci na Nemeckom pohári prezentovali rýchlou a tvrdou hrou. Káder prešiel oproti augustovej olympijskej kvalifikácii kompletnou zmenou, šancu na novembrovom turnaji dostanú viacerí nováčikovia. Premiéru v A-tíme zažijú Juraj Šiška, Jozef Baláž, Samuel Takáč, Filip Belányi, Filip Mešár a Dávid Mudrák.