Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. novembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - O mier alebo zmier sa musíme usilovať v každej dobe. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti Dňa vojnových veteránov, ktorý si pripomenula na vojnovom cintoríne v bratislavskej Petržalke.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu pri príležitosti Dňa vojnových veteránov na Vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave 11. novembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Prostredníctvom 22.967 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 6546 prípadov nákazy novým koronavírusom. Viac ako 68 percent z testovaných nebolo zaočkovaných. Pribudlo aj 38 obetí.


Bratislava - Poslanci Národnej rady môžu až do konca aktuálnej schôdze vystupovať aj zo svojho miesta. Rozhodli tak, keď nezaradený poslanec Milan Mazurek nechcel opustiť rečnícky pult po tom, ako ho vykázali z rokovacej sály.

Na snímke vpravo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a vľavo nezaradený poslanec NRSR Milan Mazurek počas 48. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 11. novembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Poslanci slovenského parlamentu rozhodli, že budú o novelizácii zákonov v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Novela okrem iného hovorí o tom, že zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu.


Bratislava - Národná kriminálna agentúra obvinila v kauze Mýtnik Jozefa B. mladšieho, syna už obvineného Jozefa B. Jozef B. mladší je obvinený z trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.


Praha - Menšinový vládny kabinet českého premiéra Andreja Babiša, tvorený hnutím ANO a ČSSD, schválil svoju demisiu. List s rozhodnutím o demisii už prevzala kancelária českého prezidenta Miloša Zemana.


Minsk/Varšava - Poľsko-bieloruskú hranicu sa v noci na dnes násilím pokúsila prekročiť skupina migrantov pozostávajúca z asi 150 ľudí. Informoval o tom námestník poľského ministra vnútra Bartosz Grodecki, ktorý dodal, že za uplynulých 24 hodín poľská pohraničná stráž vrátila späť do Bieloruska 453 nelegálnych migrantov.

Na satelitnej snímke z Maxar Technologies migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zhromažďujú na bielorusko-poľskej hranici pri dedine Grodno 10. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska ekonomika má v nasledujúcich rokoch aj napriek viacerým prekážkam výrazne rásť. Vyplýva to z jesenných prognóz, ktoré zverejnila Európska komisia. Aktuálne sa predpokladá, že rast hrubého domáceho produktu Európskej únie by mal v rokoch 2021 až 2023 dosiahnuť postupne 5 %, 4,3 % a 2,5 %. Podobná miera rastu sa očakáva aj v krajinách eurozóny, s pomalším tempom v roku 2023 - na úrovni 2,4 %.


Berlín - V Nemecku zaznamenali za posledných 24 hodín rekordných 50.196 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Zároveň je to vôbec prvýkrát, ako tam denný prírastok infikovaných presiahol hranicu 50.000.


Tel Aviv – Izrael schválil očkovanie detí vo veku päť až jedenásť rokov vakcínou od Pfizer/BioNTech.


Mys Canaveral - Kozmická loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride k Medzinárodnej vesmírnej stanici, kam dopraví novú posádku SpaceX Crew-3 v zložení Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barronová (všetci USA) a Matthias Maurer (Nemecko).

Na snímke kozmická loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX opúšťa štvrtok 03.03 SEČ Kennedyho vesmírneho stredisko na Floride, 11. novembra 2021.
Foto: TASR/AP



Washington - Americký súd poslal na 41 mesiacov do väzenia Scotta Fairlamba, ktorý sa v auguste priznal k tomu, že pri januárovom útoku priaznivcov exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu vo Washingtone napadol policajta. Jeho trest je prvým, ktorý súd v súvislosti s útokom na Kapitol udelil za napadnutie príslušníka bezpečnostných zložiek.


Nitra - Volejbalisti slovenského šampióna Rieker UJS Komárno prehrali v prvom zápase 1. kola Pohára CEV na domácej palubovke v Nitre s tureckým Arkassporom Izmir 1:3. Odveta je na programe o týždeň v Turecku.


Washington - Slovenský útočník Adam Ružička zaznamenal asistenciu pri víťazstve hokejistov Stocktonu Heat na ľade Bakersfieldu Condors 5:4 v dueli nižšej zámorskej AHL. Pripísal si aj plusový bod a dve strely. Po deviatich zápasoch novej sezóny má na konte 12 kanadských bodov za 7 gólov a 5 asistencií.


Londýn - Steven Gerrard sa stal novým trénerom futbalistov Aston Villy. Na lavičke 16. tímu anglickej Premier League nahradil Deana Smitha, ktorého vedenie odvolalo po piatich prehrách za sebou.