Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. novembra 2021 – 11.45 h.

Bratislava - Prostredníctvom 10.999 vykonaných RT-PCR testov odhalili v nedeľu 14. novembra na Slovensku 3345 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 61 obetí.


Bratislava - Na covidovej mape sú oddnes len tri farby, a to s výraznou prevahou čiernej. V treťom stupni ohrozenia, teda v čiernej farbe, je 52 okresov, v bordovej fáze, ktorá zodpovedá druhému stupňu ohrozenia, je 19 okresov a osem okresov je v prvom stupni ohrozenia – červené okresy.




Prešov - Vianočné trhy v Prešove budú k dispozícii len pre plne zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Mesto ich plánuje na pešej zóne na Hlavnej ulici otvoriť od 25. novembra a potrvajú do 22. decembra. V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi pôjde o menšiu verziu.


Bratislava – Presun okresu do čiernej farby podľa aktuálneho COVID automatu a zatvorenie prevádzok sa netýka výdajných miest a doručovania poštových služieb. Zásielky nakupované na internete sú aj v týchto okresoch doručované bez obmedzení a sfarbenie okresu do čiernej farby nemá vplyv ani na výdaj zásielok na výdajných miestach.


Viedeň - Vo Viedni začali v pondelok s očkovaním detí vo veku päť až jedenásť rokov proti ochoreniu COVID-19. Obyvatelia Rakúska, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo za posledných 180 dní neprekonali ochorenie COVID-19, musia byť oddnes v lockdowne.


Bratislava - V Bratislavskom samosprávnom kraji oddnes jazdí nový regionálny autobusový dopravca Arriva. Nahradil dopravcu Slovak Lines. Zmenu však sprevádzajú obmedzenia pre nedostatok vodičov. Arriva avizovala, že zhruba na 50 linkách dôjde k obmedzeniam, dotknúť sa majú najmä okolia Pezinka a Senca. Viacerí cestujúci sa na sociálnej sieti sťažovali, že im ráno neprišiel spoj smerujúci do školy či do práce. Arriva deklaruje, že hneď ako budú linky obsadené vodičmi, doprava sa vráti k bežným cestovným poriadkom.

Na snímke autobus spoločnosti Arriva, ktorá od dnešného dňa nahrádza autobusového dopravcu Slovak Lines v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) prichádza na autobusovú stanicu Mlynské Nivy, 15. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Portál s pracovnými ponukami Profesia.sk eviduje vyšší počet pracovných inzerátov za mesiac október v porovnaní s októbrom 2020, a to o 11.000. Firmy na portáli v októbri tohto roka uverejnili 28.523 ponúk. Oproti septembru je to o 40 percent viac.


Bagdad/Minsk - Iracká vláda oznámila, že na štvrtok organizuje repatriačný let na "dobrovoľnej báze" pre svojich občanov uviaznutých na poľsko-bieloruských hraniciach. Bieloruský prezident Aleksandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusko je pripravené okamžite poslať utečencov späť do ich vlasti, no oni sa domov vrátiť nechcú. V pohraničných oblastiach Poľska táboria tisíce migrantov z Blízkeho východu, Európska únia obviňuje Bielorusko, že zámerne privádza ľudí do východnej Európy a následne ich pašuje na Západ.


Bratislava - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal upozornenie na smogovú situáciu v okolí obce Veľká Ida v okrese Košice-okolie. Príčinou smogovej situácie sú vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov. Upozornenie platí až do odvolania.


Bratislava – Nový projekt SaveGREEN sa chce zamerať na funkčnosť ekologických koridorov nielen pre šelmy, ale aj pre menšie cicavce, vodné a na vodu viazané živočíchy a hmyz. Taktiež plánujú mapovať výskyt týchto zvierat. Projekt by mal v budúcnosti uľahčiť plánovanie výstavby rýchlostných ciest R2 a R7, ktoré by mali ísť cez územie Podpoľania a Novohradu.


Bánovce nad Bebravou - Jesenné mesiace, keď dochádza k náhlej zmene počasia, zvyšujú u seniorov riziko chrípky alebo bakteriálneho zápalu pľúc. Účinnou prevenciou proti chrípke je očkovanie, pripomenula lekárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Miriama Šatalová.


New York - Slovenský hokejista Martin Fehérváry pomohol v noci na pondelok v zámorskej NHL gólom k víťazstvu Washingtonu nad Pittsburghom 6:1. V 5. minúte otvoril skóre stretnutia, keď sa presadil vo vlastnom oslabení. Pre 22-ročného obrancu to bol druhý gól a tretí kanadský bod v sezóne.

Slovenský hokejista v drese Washingtonu Capitals Martin Fehérváry (vľavo) a hráč Pittsburghu Penguins Kris Letang počas zápasu zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals - Pittsburgh Penguins vo Washingtone v nedeľu 14. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Sao Paulo - Britský jazdec F1 Lewis Hamilton dostal pokutu 5000 eur za porušenie bezpečnostných predpisov. Pilot Mercedesu si pri oslavách triumfu na Veľkej cene Brazílie odopol počas čestného kola bezpečnostné pásy, čo pravidlá neumožňujú. Jazdci musia mať pásy zapnuté počas celých pretekov, až do konečného zastavenia v boxoch.