Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. novembra 2021 - 11.45 h.



Bratislava - Prostredníctvom vykonaných 24.291 RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 6421 ľudí nakazených novým koronavírusom, z ktorých 70 percent nebolo zaočkovaných. Zo 40.102 vykonaných antigénových testov pribudlo 2912 pozitívnych prípadov. Takmer 73 percent z nich sa doteraz nezaočkovalo. Pribudlo aj 46 obetí.



Bratislava - Situácia v slovenských nemocniciach je vážna. Kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19 sa rýchlo zapĺňajú. V nemocniciach je viac ako 2800 pacientov. Vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že je už iba malý počet lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu. Minister dal príkaz aj na obmedzenie bielej medicíny, teda plánovaných zákrokov.



Bratislava - Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 83 percent žiakov, dištančným spôsobom 17 percent školákov. Informoval minister školstva Branislav Gröhling.



Bratislava - Podpredsedníčkou Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude aj naďalej Iveta Pospíšilová.



Bratislava - Príprava orgánov štátnej správy v oblasti obrany štátu sa má v roku 2022 realizovať formou seminára organizovaného ministerstvom obrany a cvičení NATO. Vyplýva to z plánu na roky 2022 až 2023, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 30 nových vysokoškolských profesorov. Počas príhovoru uviedla, že povolanie učiteľa a povolanie vysokoškolského pedagóga, nie je iba zamestnaním, ale je aj verejnou službou.



Bratislava - Nový regionálny autobusový dopravca v Bratislavskom kraji - spoločnosť Arriva - hlási aj dnes výpadky viacerých spojov. Dôvodom je nedostatok vodičov.



Bratislava - Digitálny COVID preukaz Európskej únie s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 je možné si stiahnuť prostredníctvom portálu korona.gov.sk. Záujemcovia tak však môžu urobiť až na 12. deň po zistení pozitívneho výsledku testu na nový koronavírus.



Bratislava - Ekonomika Slovenska si v predposlednom kvartáli roka udržala mierne rastúci trend. Hrubý domáci produkt medziročne vzrástol o 1,3 percenta. Ukázal to rýchly odhad hrubého domáceho produktu a zamestnanosti podľa ESA 2010, o ktorom informoval Štatistický úrad.



Bratislava - Ťažiarenský gigant Rio Tinto, ktorý je globálnym hráčom vo vyhľadávaní, ťažbe a spracovaní nerastného bohatstva, investuje do slovenskej technologickej spoločnosti InoBat Auto. Investícia bude primárne smerovať do prestavby R&D centra a pilotnej linky vo Voderadoch.



Praha - V Česku zaznamenali za včerajšok 11.514 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 2249 viac než pred týždňom.



Budapešť/Luxemburg - Maďarsko porušilo právo Európskej únie tým, že trestnoprávne postihovalo iniciovanie žiadosti o štatút utečenca. Rozhodol o tom Súdny dvor Európskej únie.



Washington - Americký prezident Joe Biden otvoril v noci na dnes virtuálny summit s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a americký viceprezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Toronto - Bývalý slovenský útočník Marián Hossa sa stal oficiálne členom hokejovej Siene slávy v Toronte. Po Stanovi Mikitovi a Petrovi Šťastnom je tak tretím rodákom zo Slovenska v Sieni slávy.



Washington - Hokejisti New Yorku Islanders prehrali v NHL už tretí zápas za sebou. V noci na dnes nestačili na Tampu Bay Lightning, keď prehrali 1:4. V drese Tampy nenastúpil pre zranenie obranca Erik Černák. Zdeno Chára odohral za Islanders vyše 16 minút bez bodového zápisu. Na konto si však pripísal až 17 trestných minút, keď sa pobil s Patom Maroonom a v tretej tretine dostal menší a osobný trest za nebezpečnú hru vysokou hokejkou, po ktorej mal ešte potýčku s Borisom Katchoukom.



Bratislava - Vo veku nedožitých 89 rokov zomrel v nedeľu 14. novembra bývalý popredný československý vytrvalec a prvý Slovák, ktorý na 10.000 metrov prekonal hranicu 30 minút, Štefan Tejbus.