Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. novembra 2021 – 11.45 h.

Bratislava - Prostredníctvom 23.440 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 7418 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých nebolo zaočkovaných takmer 71 percent. Pribudlo 56 obetí.


Bratislava – Z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva k organizácii hromadných podujatí, ktorá nadobudne účinnosť v pondelok 22. novembra, vyplýva, že bohoslužby v červených, bordových a čiernych okresoch v režime základ budú po novom fungovať len na individuálnu pastoračnú činnosť. Rovnako v týchto okresoch v režime OTP môže byť maximálne šesť osôb. Od pondelka 22. novembra budú môcť byť múzeá a galérie otvorené len v režime OP (očkovaní alebo po prekonaní ochorenia). Hovorí o tom aktuálna vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá pre červené, bordové a čierne okresy (prvý až tretí stupeň ohrozenia) umožňuje prevádzku len v režime OP. K spomenutému dátumu bude taktiež možné filmové, divadelné či hudobné podujatia organizovať výlučne v režime OP. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.


Viedeň - Rakúsko od pondelka zavedie celoštátny lockdown a od februára bude vyžadovať povinné očkovanie proti COVID-19. Dnes to vyhlásil kancelár Alexander Schallenberg. Lockdown by mal trvať maximálne 20 dní s prehodnotením situácie po desiatich dňoch.

Na snímke rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Evidovaná miera nezamestnanosti na Slovensku v októbri tohto roka klesla na 6,79 percenta. Uviedol to minister práce Milan Krajniak.


Bratislava - Hnutie OĽANO si na stredajšom sneme zvolilo členov revíznej a rozhodcovskej komisie i členov predsedníctva. Vyjadrilo tiež podporu šéfovi hnutia Igorovi Matovičovi.


Budapešť – Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán dnes varoval, že ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, sú v ohrození života. Podľa jeho slov aj tí, čo odmietajú vakcínu, prídu na to, že buď sa zaočkujú, alebo zomrú. Premiér pripustil, že v decembri už bude možné s povolením rodičov očkovať aj deti vo veku od piatich do 12 rokov.

Maďarský vojak s plynovou maskou sa pripravuje na dezinfekciu, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Washington/Wu-chan - Prvý zaznamenaný prípad nákazy novým druhom koronavírusu pochádzal z trhu v čínskom meste Wu-chan. Prvým nakazeným bola predavačka z tohto trhu a nie účtovník, ktorý s trhom nemal žiadnu spojitosť, ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z americkej štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise Science. Prípad účtovníka, o ktorom sa predpokladalo, že bol prvou osobou nakazenou covidom, výrazným spôsobom prispel k špekuláciám, že koronavírus unikol z laboratória vo Wu-chane. Pôvod vírusu SARS-CoV-2 je však doteraz nejednoznačný.


Turín - Bývalému slovenskému tenistovi Martinovi Kližanovi sa dostalo veľkej pocty. V rámci turnaja majstrov v Turíne bol súčasťou slávnostnej ceremónie, počas ktorej Asociácia tenisových profesionálov ocenila päticu hráčov s ukončenou kariérou.


New York - Hokejisti New Jersey v zostave s útočníkom Tomášom Tatarom prehrali v zámorskej NHL na ľade Floridy 1:4. Dallas prehral s Minnesotou jednoznačne 2:7. Obranca Dallasu Andrej Sekera odohral v tretej formácii 12:52 min, mal až tri mínusové body a odsedel si dve minúty za držanie.