Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 22. novembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Prostredníctvom 13.025 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 4544 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 58 obetí.


Bratislava - Na Slovensku sa oddnes sprísnili opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19. Podľa premiéra Eduarda Hegera vláda zavádza lockdown pre nezaočkovaných. Opatrenia priniesli nový COVID automat a nadväzujúce vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.


Bratislava - V stredu 24.novembra bude tradične od 10.00 hodiny zasadať vláda. Podľa informácií TASR jednou z tém, o ktorých bude kabinet predsedu vlády Eduarda Hegera diskutovať, je aj takzvaný lockdown pre všetkých.


Bratislava – K dnešnému dátumu je na Slovensku podľa COVID automatu v čiernej farbe 54 okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, je 19 okresov. Červených okresov je už len šesť.


Bratislava - Režim kompletne zaočkovaných osôb sa oddnes mení na režim OP (očkovaný/prekonaný). Znamená to, že osoby, ktoré prekonali COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, majú rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.


Bratislava - Ústava Slovenskej republiky ani zákony nebránia zavedeniu povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Dôležité však bude zdôvodnenie výberu určitej cieľovej skupiny obyvateľstva, ktorej by sa povinná vakcinácia mala týkať. Upozornila na to výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková. Predseda vlády Eduard Heger v sobotu 20. novembra uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil ani plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s ústavou.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Praha - Minister zdravotníctva Českej republiky Adam Vojtěch dnes navrhne vláde, aby v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu vyhlásila núdzový stav. Dôvodom je podľa Vojtěcha najmä aktuálna situácia v nemocniciach.


Bratislava - Vo veku 95 rokov zomrela v noci na pondelok legendárna trénerka krasokorčuľovania Hilda Múdra. Počas kariéry priviedla svojho najslávnejšieho zverenca Ondreja Nepelu k desiatim zlatým medailám na vrcholných podujatiach.

Dlhoročná trénerka Ondreja Nepelu Hilda Múdra máva divákom pred voľnými jazdami mužov na 22. ročníku Memoriálu Ondreja Nepelu v Bratislave, 4. októbra 2014. Trénerská legenda slovenského krasokorčuľovania Hilda Múdra trénovala Ondreja Nepelu pätnásť rokov. Počas svojej kariéry viedla na ľade aj ďalších vynikajúcich slovenských krasokorčuliarov - Jozefa Sabovčíka, Mariána Filca alebo Agnesu Buřilovú.
Foto: TASR/Michal Svítok


Washington - Najmenej päť mŕtvych a viac než 40 zranených si vyžiadal včerajší náraz auta do účastníkov predvianočného sprievodu v meste Waukesha v americkom štáte Wisconsin. Policajti vzali do väzby možného podozrivého, o prípadnom motíve však dosiaľ neinformovali. On-line prenos zo sprievodu v meste a zábery nakrútené účastníkmi zachytili červené vozidlo typu SUV, ako prerazilo bariéry a vysokou rýchlosťou smerovalo na cestu, kde sa tradičný pochod konal.


Štokholm – Spojené štáty sa po prvý raz dostali na každoročný zoznam "upadajúcich" demokracií. Oznámil to Medzinárodný inštitút pre demokraciu a podporu volieb so sídlom v Štokholme.


Londýn - Slovenský tenista Alex Molčan je prvýkrát v kariére v elitnej svetovej stovke. Vďaka triumfu na challengri v Helsinkách sa posunul v rebríčku ATP Entry zo 103. na 87. miesto. Zároveň si zabezpečil účasť v hlavnej súťaži na úvodnom grandslamovom turnaji novej sezóny Australian Open.


New York - Hokejisti New Yorku Islanders prehrali v noci na dnes v zámorskej NHL na domácom ľade s Torontom Maple Leafs 0:3. Slovenský obranca Zdeno Chára v drese domácich na bránku súpera vyslal dve strely. Jeho spoluhráč Richard Pánik si na konto pripísal dva strelecké pokusy a mínusku. Washington v zostave s Martinom Fehérvárym podľahol na ľade nováčika súťaže Seattle Kraken 2:5. Fehérváry zaznamenal mínusový bod.