Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 23. novembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Prehrávame boj s pandémiou, potrebujeme lockdown, vyhlásila po návšteve nemocnice v bratislavskom Ružinove prezidentka Zuzana Čaputová. Mal by sa podľa nej dotknúť všetkých. Poukázala na množstvo hospitalizovaných, obetí, ale aj vyčerpaných zdravotníkov. Vyzvala na stopnutie šírenia "bludov o covide".



Bratislava - Prostredníctvom 23.107 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 6739 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo aj 66 obetí. Zo 6739 pozitívne testovaných osôb PCR testom nebolo viac ako 70 percent zaočkovaných. Pozitívny antigénový test malo 3093 osôb, viac ako 72 percent z nich nemá očkovanie.


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo výberové konanie na obsadenie funkcií dvoch členov predstavenstva akciovej spoločnosti Debitum. Potrebné podklady môžu záujemcovia o tento post zasielať do 13. decembra na adresu generálneho tajomníka služobného úradu rezortu zdravotníctva.


Bratislava - V slovenských väzniciach sa aktuálne nachádza 264 cudzincov. Z cudziniek sa v slovenských ústavoch nachádza dokopy desať žien. Všetky sú občianky Českej republiky. Najpočetnejšiu skupinu cudzincov tvoria Ukrajinci s počtom 57 väzňov. Za nimi nasleduje 50 občanov Českej republiky a 25 Rumunov.


Bratislava - Za prvých deväť mesiacov tohto roka bolo na Slovensku založených 14.705 nových kapitálových spoločností, čo je v porovnaní s rokom 2020 nárast o 29 firiem. Absolútne najviac spoločností vzniklo v Bratislavskom kraji.


Bratislava - Krajské mestá každoročne vyprodukujú približne štvrtinu z celoslovenského komunálneho odpadu. Priemerná hodnota výdavkov na odpadové hospodárstvo v krajských mestách bola v roku 2020 na úrovni 53,2 eura v prepočte na obyvateľa. Spomedzi krajských miest mala najvyššie výdavky na odpadové hospodárstvo Trnava, a to 63,6 eura na osobu. Najnižšie náklady evidovali v Trenčíne a Žiline, kde výdavky dosiahli 43,4 a 44,2 eura v prepočte na obyvateľa.


Praha - V Česku odhalili testy za včerajšok 14.480 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší prírastok za ktorýkoľvek pondelok od začiatku pandémie. V nemocniciach je momentálne 5434 ľudí s covidom a 764 z nich je vo vážnom stave.


Viedeň - Očkovanie treťou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu pre všetkých dospelých od 18 rokov je v Rakúsku možné už po štyroch mesiacoch, a nie až po pol roku. Vyplýva to z aktualizovaných odporúčaní rakúskej komisie pre očkovanie.


Sofia - Najmenej 45 obetí na životoch si vyžiadala havária autobusu, ku ktorej došlo v západnom Bulharsku. Medzi obeťami sú aj deti.

Na snímke hasiči a forenzní experti vyšetrujú na mieste zhoreného autobusu v bulharskom Bosneku 23. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Washington - Vodič auta, ktoré v nedeľu 21. novembra vrazilo do predvianočného sprievodu v meste Waukesha v americkom štáte Wisconsin, bude obvinený z piatich prípadov úmyselného zabitia. Tragédia si okrem piatich obetí na životoch vyžiadala aj 48 zranených.


Washington - Americký prezident Joe Biden má v úmysle uchádzať sa v roku 2024 o znovuzvolenie, uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.


Anaheim - Slovenský hokejový brankár Roman Durný sa sťahuje z tímu ECHL Tulsa Oilers do klubu San Diego Gulls, ktorý účinkuje v zámorskej súťaži AHL. O jeho presune informoval klub NHL Anaheim Ducks, ktorý Durného draftoval pred tromi rokmi v 5. kole z celkového 147. miesta.


Berlín - Hertha Berlín nebude vyplácať mzdu futbalistom, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu a skončia v karanténe. Vyhlásil to Fredi Bobič, športový riaditeľ nemeckého klubu, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentačný obranca Peter Pekarík.