Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. novembra 2021 - 11.45 h.

Bratislava - Konzílium odborníkov navrhuje trojtýždňový lockdown pre všetkých na celom Slovensku. Epidemická situácia na Slovensku je podľa nich kritická a dosahuje úroveň humanitárnej krízy. Chorobnosť na ochorenie COVID-19 je podľa nich vyššia ako na vrchole druhej vlny pandémie. Zachovať by sa mala len prezenčná výučba na prvom stupni základných škôl a v materských školách.


Bratislava – Vláda aktuálne rokuje o nových opatreniach, ktoré majú pomôcť preťaženým nemocniciam a motivovať k očkovaniu proti COVID-19. Minister obrany Jaroslav Naď pred rokovaním uviedol, že alternatíva bez lockdownu neexistuje, všetko ostatné je populizmus. Avizoval, že na vláde bude hlasovať za návrh pandemických opatrení z dielne ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) prichádza na rokovanie 43. schôdze vlády SR v Bratislave 24. novembra 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - RT-PCR testy odhalili v utorok 23. novembra na Slovensku 10.315 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 71 obetí. Z pozitívne testovaných osôb testom nebolo takmer 72 percent zaočkovaných.


Bratislava – Počet pacientov v nemocniciach opäť stúpol, dosiahnutá bola kritická hranica 3200 hospitalizovaných. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 288 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 269 osôb. Viac ako 83 percent z hospitalizovaných pacientov s COVID-19 nie je zaočkovaných.


Bratislava – Vláda schválila návrh ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka na ďalší odklad splatnosti poistného, tentoraz za mesiac november 2021. Poistné na sociálne poistenie bude možné za november zaplatiť až do 30. septembra 2024.


Praha – V Česku pribudlo za uplynulých 24 hodín 25.864 prípadov nákazy koronavírusom, čo je vôbec najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie. S covidom zomrelo v ČR počas utorka 48 ľudí, od začiatku pandémie už 32.408. Od začiatku novembra zomrelo denne v priemere 67 nakazených.


Budapešť – V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 12.637 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 176 pacientov. Maďarská vláda rozosiela e-maily, v ktorých vyzýva občanov, aby sa nechali zaočkovať aj treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.


Washington – Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena bude od 22. januára požadovať, aby boli všetci cudzinci vstupujúci do USA zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19.


Bratislava - Starostu či poslancov zastupiteľstiev si majú občania voliť 19. marca 2022 v 22 obciach. Termín volieb do orgánov samosprávy obcí vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár.


Bratislava – Národným orgánom pre program Interreg Europe 2021 – 2027 bude ministerstvo hospodárstva. V programovom období 2021 – 2027 je na predložený návrh programu Interreg Europe vyčlenených celkovo 474,3 milióna eur, z toho celková podpora z Európskeho fondu regionálneho rozvoja predstavuje takmer 379,5 milióna eur a národná spoluúčasť členských štátov 94,8 milióna eur.


Bratislava – Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic po preskúmaní výrokov týkajúcich sa podozrenia zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia voči speváčke Sime Magušinovej dospel k záveru, že nebol spáchaný trestný čin. Výroky dal preveriť generálny prokurátor Maroš Žilinka.


Štokholm – Švédsky parlament schválil vládu novej premiérky Magdaleny Anderssonovej, ktorá sa tak stane historicky prvou ženou na poste šéfa kabinetu v tejto krajine. Doterajšia ministerka financií Anderssonová nahradila premiéra Stefana Löfvena, ktorý bol šéfom kabinetu sedem rokov. Oficiálne odstúpil pred dvoma týždňami po tom, čo stratil dôveru parlamentu.

Švédska ministerka financií a predsedníčka Švédskej sociálnodemokratickej strany (SAP) Magdalena Anderssonová (vpravo) sa pozerá po jej zvolení za premiérku v parlamente 24. novembra 2021 v Štokholme.
Foto: TASR/AP



Berlín – Sociálnodemokratická strana Nemecka, Zelení a Slobodná demokratická strana predstavia dnes popoludní koaličnú dohodu budúcej nemeckej vlády.


Paríž – Ručne písané poznámky svetoznámeho fyzika Alberta Einsteina o teórii relativity vydražili v utorok v Paríži za rekordných 11,6 milióna eur. Žiaden iný dokument písaný Einsteinom nebol ešte vydražený za tak vysokú sumu. Poznámky zachytávajú začiatočné práce na jednom z Einsteinových najväčších úspechov – na všeobecnej teórii relativity, ktorú zverejnil v roku 1915.


New York – Hokejisti Tampy Bay zvíťazili v zápase zámorskej NHL nad Philadelphiou Flyers 4:0. Čistým kontom sa blysol ruský brankár Andrej Vasilevskij, ktorý zneškodnil všetkých 34 striel hosťujúcich hráčov. Dallas v zostave so slovenským zadákom Andrejom Sekerom zdolal Edmonton 4:1.


Brusel/Štrasburg – Európska únia musí vytvoriť európsky športový model, ktorý je založený na solidarite, inkluzívnosti, otvorenej súťaži a spravodlivosti. Uznesenie s takýmto obsahom schválili poslanci Európskeho parlamentu, 597 poslancov hlasovalo za, 36 bolo proti a 55 poslancov sa zdržalo hlasovania.