Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 25. novembra 2021 - 11.45 h.



Bratislava - Prostredníctvom 30.620 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 10.165 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých nebolo takmer 71 percent zaočkovaných. Pribudlo aj 51 obetí.



Bratislava - Na Slovensku dnes začal platiť na 90 dní núdzový stav. Vláda schválila aj dvojtýždňový zákaz vychádzania, ten neplatí od 1.00 do 5.00 h. V súlade s uznesením kabinetu môžu byť od dnes otvorené iba prevádzky poskytujúce základné služby a potreby.


Bratislava - Opätovný lockdown je pre slovenských katolíckych biskupov veľkým sklamaním. Zákaz verejných bohoslužieb nepovažujú biskupi za primeraný a žiadajú jeho čo najskoršie odvolanie. Uviedli to v reakcii na nový lockdown spojený s plošným zákazom verejných bohoslužieb. TASR o tom informovala tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.


Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová povzbudzuje ženy, ktoré zažívajú partnerské násilie, aby vyhľadali pomoc. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti kampane poukazujúcej na problematiku odstránenia násilia na ženách.


Bratislava - Obciam, ktoré sú správcom dane z nehnuteľností, sa vytvorí právna možnosť oslobodiť od dane alebo znížiť túto daň aj v prípade stavieb a nebytových priestorov slúžiacich na šport a športové aktivity. Vyplýva to z návrhu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorý schválili predpoludním poslanci Národnej rady.


Bratislava - Lekári a predstavitelia regionálnych samospráv na predpoludňajšej tlačovej konferencii vyhlásili, že žiadajú, aby Národná rada zastavila a dopracovala návrh reformy optimalizácie nemocníc. Požadujú najmä záruku, aby sa nezačalo s reorganizáciou lôžkovej ústavnej starostlivosti dovtedy, pokiaľ nebude posilnený systém ambulantnej starostlivosti. Memorandum za lepšie zdravotníctvo podpísali predsedovia Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja, predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ako aj primátori Brezna, Jelšavy, Revúcej a Zvolena.


Praha - Českého prezidenta Miloša Zemana prepustili predpoludním z Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe, kde bol hospitalizovaný od 10. októbra. Informovala o tom televízia ČT24 s tým, že predsedu novej vlády Petra Fialu by mal prezident vymenovať zajtra na zámku v Lánoch.

Miloš Zeman, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Praha - Podpredseda hnutia STAN Věslav Michalik sa vzdal svojej kandidatúry na post ministra priemyslu a obchodu v novej českej vláde. Dôvodom sú jeho predchádzajúce podnikateľské aktivity na Cypre.


Istanbul - Novým prezidentom Medzinárodnej organizácie kriminálnej polície (Interpol) bude nasledujúce štyri roky generálmajor Ahmad Násir Raísí zo Spojených arabských emirátov, ktorý čelí obvineniam z mučenia. Interpol o tom rozhodol predpoludním na svojom výročnom valnom zhromaždení v Istanbule, informovala agentúra AFP.


Brusel/Štrasburg - Rozhodnutie poľského Ústavného súdu, že Európsky dohovor o ľudských právach je nezlučiteľný s ústavou Poľskej republiky, vyvoláva "vážne obavy". Uviedla to generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová v reakcii na včerajšie rozhodnutie poľskej justície.


Berlín - Nemecko sa dnes stalo už piatou krajinou v Európe, v ktorej počet obetí nového druhu koronavírusu od začiatku pandémie presiahol hranicu 100.000. Viac ako 100.000 obetí covidu spomedzi európskych krajín zaznamenali už predtým v Rusku, Británii, Taliansku a vo Francúzsku.


Brusel/Štrasburg - Maltská europoslankyňa Roberta Metsolová, ktorá je prvou podpredsedníčkou Európskeho parlamentu, sa stala oficiálnou kandidátkou politickej skupiny Európska ľudová strana na post predsedníčky tejto inštitúcie. Podľa politickej dohody medzi ľudovcami, socialistami a liberálmi z roku 2019 by post predsedu europarlamentu mal v polovičke mandátu, čiže v januári 2022, po Davidovi Sassolim z frakcie socialistov a demokratov prebrať práve predstaviteľ ľudovcov.


Moskva - Najmenej 11 obetí si vyžiadal dnešný výbuch a následný požiar v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri. Zranenia utrpelo 43 ľudí.


New York - V nočnom stretnutí zámorskej NHL prehrali hokejisti New Jersey s Minnesotou 2:3 po nájazdoch. V ich drese si pripísal bod za asistenciu slovenský krídelník Tomáš Tatar.

Washington zvíťazil nad Montrealom 6:3. Slovenský obranca Washingtonu Martin Fehérváry bol s časom 22:56 druhým najvyťaženejším hráčom zápasu, keď zaznamenal plusový bod, jednu strelu a jeden hit.

New York Islanders bez slovenského obrancu Zdena Cháru, ktorý chýbal pre pozitívny test na koronavírus, podľahli mestskému rivalovi Rangers 1:4. Richard Pánik nastúpil v prvej formácii Islanders, odohral vyše 16 minút a pripísal si dva hity.