Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. novembra 2021 - 11.45 h.



Bratislava - Prostredníctvom 13.582 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 5054 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 67 obetí.


Budapešť - Budúcnosť, hodnoty a priority sú v centre pozornosti hláv štátov členských krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré sa dnes stretli v Budapešti v rámci aktuálneho ročného predsedníctva Maďarska v tomto zoskupení. Summit zvolal maďarský prezident János Áder. Do Budapešti pricestoval prezident Poľska Andrzej Duda a slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová. Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa k rokovaniam pripojí z Prahy prostredníctvom videohovoru.


Bratislava – Oddnes môžu vstúpiť na pracovisko zamestnávateľa iba zamestnanci, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19, sú proti tomuto ochoreniu zaočkovaní alebo sa môžu preukázať negatívnym testom nie starším ako sedem dní od odberu (OTP). Vyplýva to z aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Bratislava – K dnešnému dátumu je prerušené prezenčné vyučovanie v základných umeleckých školách a jazykových školách. Ak to prevádzkové podmienky umožňujú, riaditelia týchto škôl môžu zabezpečiť dištančné vzdelávanie. Prerušená je rovnako prevádzka centier voľného času a vo všetkých školách a školských zariadeniach aj krúžková činnosť.


Ženeva - Variant koronavírusu omikron sa pravdepodobne medzinárodne rozšíri a predstavuje "veľmi vysoké" globálne riziko nárastu infekcií, ktoré môže mať "závažné následky" pre niektoré oblasti, vyhlásila dnes Svetová zdravotnícka organizácia. Doteraz podľa nej neboli hlásené žiadne úmrtia súvisiace s omikronom, je však potrebný ďalší výskum na posúdenie potenciálu tejto mutácie uniknúť ochrane imunity vyvolanej vakcínami a predchádzajúcimi infekciami. O variante omikron prvýkrát organizácia informovala 24. novembra z južnej časti Afriky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Ochorenie COVID-19 počas októbra opäť zvyšovalo na Slovensku nadúmrtnosť. V predchádzajúcom mesiaci bolo štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí v Slovenskej republike. Celková nadúmrtnosť v októbri 2021 na Slovensku dosiahla 16 percent. Najvýraznejšia bola v skupine mladších seniorov, teda od 65 do 74 rokov. Najhoršia situácia bola v Prešovskom kraji. Počet zomretých bol až o 42 percent vyšší ako v priemere predošlých päť rokov. Dnes o tom informoval Štatistický úrad.


Berlín - Prekvapivo vysoký počet mutácií na novom koronavírusovom variante omikron môže naznačovať, že tento variant sa vyvinul u pacientov s HIV alebo s inými poruchami imunitného systému. Uviedol to popredný nemecký imunológ Carsten Watzl, ktorého citovala agentúra DPA. Generálny tajomník Nemeckej imunologickej spoločnosti Watzl sa pri tomto tvrdení odvoláva na podobné zistenia, ku ktorým vedci prišli pri iných prípadoch. V tele človeka s oslabenou imunitou sa totiž vírus môže opakovane duplikovať.


Bratislava - Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky vníma pokles množstva vody v krajine ako dôsledok prebiehajúcej zmeny klímy. Envirorezort tak reagoval na Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý upozornil, že na Slovensku za posledných desať rokov klesá množstvo podzemnej aj povrchovej vody.


Bratislava – Zo správy o finančnej stabilite, ktorú na tlačovej konferencii predstavili zástupcovia Národnej banky Slovenska vyplýva, že finančný sektor pandémiu zatiaľ zvláda, vo viacerých smeroch je dokonca silnejší. Počas pandémie je schopný pokračovať vo financovaní ekonomiky a finančná stabilita nebola narušená. Vďaka zodpovednosti bánk vyšiel z krízy dokonca kapitálovo posilnený.


New York - Hokejisti Washingtonu Capitals v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym triumfovali v zámorskej NHL na ľade Caroliny Hurricanes 4:2. Z výhry sa tešil aj útočník Tomáš Tatar, jeho New Jersey zdolalo doma Philadelphiu 5:2. Brankár Jaroslav Halák predviedol 39 zákrokov, no Vancouver prehral v Bostone tesne 2:3.