Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. decembra 2021 - 11.45 h.



Bratislava Prostredníctvom 22.945 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 7853 prípadov nákazy novým koronavírusom. Počet pacientov v nemocniciach s ochorením COVID-19 je 3394. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti a oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny je 600 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 291 osôb. Viac ako 82 percent z pacientov nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky.



BratislavaV Bratislavskom kraji zatvoria od pondelka 6. decembra pre zlú pandemickú situáciu 2. stupeň základných škôl a stredné školy. Školáci sa budú učiť dištančnou formou. Rozhodol o tom regionálny hygienik. Minister školstva Branislav Gröhling tvrdí, že toto rozhodnutie ide proti pravidlám, ktoré sa nastavili.



Bratislava – Účinnosť zákona o trvalom "kurzarbeite" by sa mala posunúť z pôvodného 1. januára budúceho roka na 1. marec 2022. Poslanci dnes schválili, že návrh zákona s týmto cieľom prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava Všetci cestujúci starší ako 12 rokov sú pri vstupe do Portugalska povinní preukázať sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Výnimku nemajú ani zaočkované osoby alebo tí, ktorí ochorenie prekonali.



BratislavaSenát Okresného súdu Bratislava I oslobodil podnikateľa Mariana K. spod obžaloby v kauze motáky. Podľa súdu skutok nebol trestným činom. Na pojednávaní sa skončili záverečné reči, prokurátor žiadal pre obžalovaného Mariana K. v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie zmeniek.

Na snímke obžalovaný podnikateľ Marian K. počas hlavného pojednávania v kauze motákov na Okresnom súde (OS) Bratislava I, v Bratislave 2. decembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Budapešť - Lockdown na Slovensku generuje zisky nákupným centrám v Győri, Budapešti, ale aj v Miškovci. Podľa generálnej tajomníčky Maďarského národného obchodného združenia Kataliny Neubauerovej väčšina turistov zo Slovenska prichádza nakupovať do Maďarska vianočné darčeky, najmä oblečenie, drogériu, hračky a elektroniku.



ViedeňRakúsky kancelár Sebastian Kurz odstúpi z postu predsedu Rakúskej ľudovej strany a odíde z politiky. Ako dôvod uvádza narodenie svojho prvého dieťaťa. Špeciálna protikorupčná prokuratúra podozrieva Kurza a niektorých jeho spolupracovníkov zo sprenevery. Kurz obvinenia odmieta, 11. októbra však pod verejným tlakom druhýkrát odstúpil z funkcie kancelára, ktorým bol od 7. januára 2020.



LondýnBritský úrad pre reguláciu liekov schválil vo štvrtok liek sotrovimab od farmaceutickej spoločnosti GlaxoSmithKline pre liečbu pacientov s rizikom vyvinutia závažných symptómov ochorenia COVID-19. Výrobca tvrdí, že liek si zachováva účinnosť aj proti novému koronavírusovému variantu omikron.



Peking Čína si pre spor týkajúci sa Taiwanu predvolala v stredu večer na "núdzové stretnutie" japonského veľvyslanca v Pekingu Hidea Tarumiho. Dôvodom sú verejné vyjadrenia bývalého premiéra Šinzóa Abeho, ktorý povedal, že Japonsko ani Spojené štáty sa nebudú nečinne prizerať, ak Čína napadne Taiwan.



Londýn Vedci z Cardiffskej univerzity sú presvedčení, že objavili "spúšťač", ktorý po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca spôsobuje veľmi zriedkavý výskyt krvných zrazenín.



BratislavaNa Slovensku sa úmyselne zabíjajú najmä vzácne druhy dravcov, ako sú sokol rároh, orol kráľovský, či haja červená. Informovala o tom organizácia Ochrana dravcov na Slovensku.



Bratislava Dopravný podnik Bratislava by už čoskoro mohol byť prvým dopravcom s flotilou vodíkových autobusov na Slovensku a v Česku. V stredu totiž vyhodnotil súťaž na dodávateľa mestských autobusov na vodíkový pohon. Pôjde o 40 kusov nových nízkopodlažných vozidiel do dĺžky 12,2 metra, vybavených modernými technológiami ako je kamerový, informačný a tarifný systém.

Archívna snímka
Foto: TASR/AP


New YorkHokejisti New Yorku Rangers zvíťazili zámorskej NHL v noci na štvrtok na domácom ľade nad Philadelphiou 4:1. Rangers zaznamenali štvrté víťazstvo za sebou a uštedrili Flyers siedmu prehru v sérii.



KošiceČeský hokejový útočník Pavel Klhůfek dosiahol ako ôsmy cudzinec slovenskej extraligovej histórie métu 100 gólov. Podarilo sa mu to v stredajšej dohrávke 20. kola Tipos extraligy HC Košice - HK Dukla Trenčín. Zápas vyhrali Košice s výsledkom 4:1.



Tokio – Finále krasokorčuliarskej Grand Prix Medzinárodnej korčuliarskej únie, ktoré sa malo konať 9. až 12. decembra v Osake, sa neuskutoční. Dôvodom je zákaz prijímania letov zo zahraničia, ktorý Japonsko zaviedlo vzhľadom na šírenie nového variantu koronavírusu s názvom omikron.