Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. decembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Prostredníctvom 7971 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 3020 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 74 obetí. V nemocniciach je 3419 pacientov s ochorením COVID-19. Viac ako 82 percent z pacientov s COVID-19 v nemocniciach nie je očkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky.


Bratislava – Do oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu smerovalo od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 vo forme rôznych podporných schém celkovo 111 miliónov eur. Na tlačovej konferencii to oznámil predseda vlády Eduard Heger a ministerka kultúry Natália Milanová.

Na snímke vľavo predseda vlády SR Eduard Heger a vpravo ministerka kultúry SR Natália Milanová (obaja OĽANO) počas tlačovej konferencie k finančnej pomoci kultúre počas pandémie ochorenia COVID-19 v pondelok 6. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Očkovacie poukážky navrhované ministrom financií Igorom Matovičom nie sú efektívnym riešením nízkej zaočkovanosti na Slovensku ani pomocou sektorom dotknutým pandémiou. Suma 500 eur pre seniorov nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, je príliš vysoká a bola stanovená bez potrebnej analýzy. Dnes to uviedol Klub ekonomických analytikov na základe rýchleho prieskumu medzi svojimi členmi.


Bratislava - Slovensko bezodkladne potrebuje prijatie účinných reforiem v oblasti školstva, zdravotníctva a justície. Zdôraznili to zahraničné obchodné komory v spoločnom vyhlásení. Vládu vyzývajú, aby tieto reformy prijala urýchlene.


Bratislava - Aktuálny nárast spotrebiteľských cien výrazne pociťuje až tretina Slovákov. Za problém pre svoje rodinné financie považuje zdražovanie aj ďalších 28 percent. Inflácia pritom znehodnocuje úspory a Slováci sa voči tomu nebránia dostatočne účinne. Ukázal to prieskum verejnej mienky uskutočnený agentúrou Ipsos v spolupráci so spoločnosťou CapitalPanda.


Minsk/Moskva - Bieloruská prokuratúra vzniesla obvinenia z "podnecovania nenávisti" voči ruskej občianke Sofii Sapegovej, ktorú v máji zadržali bieloruské úrady spoločne s jej priateľom - bieloruským novinárom a aktivistom Ramanom Pratasevičom. Dvojicu zadržali na letisku v Minsku po nútenom presmerovaní ich letu, ktorý smeroval z Atén do Vilniusu. V prípade, že by ju z tohto činu usvedčili, hrozilo by mladej Ruske až šesťročné väzenie.


Washington - Americký republikánsky kongresman Thomas Massie vyvolal vlnu kritiky príspevkom na Twitteri, kde cez víkend zverejnil fotografiu svojej rodiny pózujúcej pri vianočnom stromčeku so zbraňami. Snímku šiestich vysmiatych členov kongresmanovej rodiny s dlhými strelnými zbraňami v rukách dopĺňalo želanie, aby na Vianoce dostali náboje. Len pred pár dňami došlo k streľbe na škole v americkom štáte Michigan, kde 15-ročný mladík zastrelil štyroch študentov a ďalších siedmich zranil.


Jeruzalem - Izraelské zložky v noci na dnes zasiahli proti 16-ročnému Palestínčanovi, ktorý vrazil vozidlom do izraelského kontrolného stanovišťa na západnom brehu Jordánu. Zranil pritom jedného príslušníka izraelských bezpečnostných zložiek. Kým izraelské médiá informovali, že palestínsky útočník bol následne zastrelený, izraelské ministerstvo obrany uviedlo, že Palestínčan bol na mieste činu "postrelený a neutralizovaný."


Bratislava – Slováci si často mýlia pojmy COVID-19-PASS, GreenPass a Digitálny COVID preukaz EÚ. Národné centrum zdravotníckych informácií upozornilo na najčastejšie zámeny pojmov, s ktorými sa stretávajú operátori call centra.

Na archívnej snímke mobilná aplikácia GreenPass .
Foto: TASR - Martin Baumann



Nepjito - Mjanmarskú líderku a nositeľku Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij, zosadenú počas februárového vojenského prevratu, dnes odsúdili na štyri roky väzenia za podnecovanie nepokojov a porušovanie proticovidových pravidiel. Verdikt okamžite odsúdila organizácia Amnesty International.


Bratislava - Po krátkej a ťažkej chorobe zomrel v včera vo veku 70 rokov slovenský reprezentant motoristického športu a automobilový pretekár Rudolf Machánek.


New York - Hokejisti New Yorku Islanders prehrali v zámorskej NHL už jedenásty zápas za sebou. V noci na dnes nestačili na domácom ľade na Chicago, ktorému podľahli 2:3 po nájazdoch. V drese Islanders odohral vyše 16 minút slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý rozdal šesť bodyčekov, raz vystrelil a zapísal si jednu zblokovanú strelu. Vegas na domácom ľade zdolalo Calgary 3:2, v drese Flames zaznamenal tohtosezónny debut slovenský útočník Adam Ružička.