Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. decembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Ľudia nad 60 rokov budú mať nárok na finančný príspevok za očkovanie. Dostanú ho v hotovosti a použiť ho budú môcť ľubovoľne. Plénum Národnej rady schválilo novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19.


Bratislava - Prostredníctvom 22.238 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 8523 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých nebolo viac ako 72 percent zaočkovaných. Pribudlo aj 84 obetí.


Bratislava - Očkovanie detí od päť rokov proti ochoreniu COVID-19 bude možné spustiť v priebehu decembra. TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Bratislava - Premiér Eduard Heger vylučuje, že by sa Slovensko v úvode budúceho roka dostalo do rozpočtového provizória. V rozhovore pre TASR súčasne povedal, že rozpočet parlament schváli.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová pripravila videoseriál o sociálnych sieťach a kritickom myslení. Séria vzdelávacích videí s názvom Mysli s hlavou štátu je novým projektom prezidentskej kancelárie, ktorým reaguje na to, ako hlboko zasiahli sociálne siete do našich životov.


Bratislava - Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ľudovít Paulis na predpoludňajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že rezort školstva zapracoval do návrhu novely vysokoškolského zákona viacero zásadných pripomienok. Ide napríklad o povinnosť verejného vypočutia kandidátov pri voľbe členov správnej rady, schvaľovanie kandidáta na rektora volebným zhromaždením nadpolovičnou väčšinou členov zhromaždenia, ale aj zverenie schvaľovania niektorých riadiacich procesov do právomoci akademického senátu.



Pezinok - Starostovi Dolného Chotára Františkovi D. staršiemu navrhuje prokurátor doživotný trest, ako aj trest prepadnutia majetku. Počas svojej záverečnej reči pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Bohdan Čeľovský. František D. je, spolu s ďalšou trojicou mužov, obžalovaný z objednávok či vykonania viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, a tiež z členstva v skupine Sátorovcov.


Bratislava - Štatistický úrad informoval, že po troch mesiacoch zápornej obchodnej bilancie bolo saldo zahraničného obchodu v októbri 2021 opäť aktívne, a to vo výške 291 miliónov eur. Zmena deficitu na prebytok súvisela s medzimesačným zvýšením rozdielu medzi vývozom a dovozom motorových vozidiel a trhových výrobkov.


Washington - Americký prezident Joe Biden chce do roku 2050 dosiahnuť, aby bola americká federálna vláda uhlíkovo neutrálna. Včera podpísal výkonné nariadenie, v súlade s ktorým má jeho administratíva v úmysle investovať miliardy dolárov na nákup elektrických vozidiel, do modernizácie federálnych budov, ako aj do prechodu na "čistejšiu" elektrickú energiu.


New York - Počet novinárov väznených vo svete v súvislosti s výkonom ich povolania sa v roku 2021 zvýšil na 293, čo je doposiaľ najvyššie číslo. Dnes o tom informoval Výbor na ochranu novinárov.


Viedeň - Rozsiahla snehová pokrývka v celom Rakúsku viedla dnes k početným dopravným nehodám. Deväť ľudí utrpelo zranenia po tom, čo vo viedenskom obvode Donaustadt narazil ráno autobus v dôsledku šmyku do stĺpu.


Bratislava - Slovenská správa ciest informuje, že všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné. Povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem úsekov v okolí Bratislavy, kde je na vozovkách kašovitá vrstva snehu. Polícia vyzýva vodičov, aby do Bratislavy v dôsledku hustého sneženia, ak to nie je nevyhnutné, radšej nejazdili.

Na snímke traktor so snežným pluhom počas hustého sneženia 9. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Prešovský samosprávny kraj dostane desať miliónov eur z eurofondov na rozvoj ekoturizmu v národnom parku Poloniny. Oznámila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským.


New York - Slovenský brankár Adam Húska z New York Rangers inkasoval pri svojom debute v zámorskej NHL sedem gólov a jeho New York Rangers prehral v Madison Square Garden s Coloradom 3:7.

Dallas napriek asistencii slovenského obrancu Andreja Sekeru prehral na ľade Vegas 4:5. Pre Sekeru to bola tretia asistencia v sezóne.

Slovenský hokejista Marián Studenič si v nižšej zámorskej AHL pripísal na konto piaty gól v sezóne. Ani ten však nestačil Utice na víťazstvo, Comets prehrali na ľade Rochestru Americans 3:4 po predĺžení.