Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. decembra 2021 - 11.45 h.



Bratislava - Prostredníctvom 6963 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 2370 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo aj 61 obetí. V nemocnici je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 3332 pacientov.



Bratislava - Dnešným dňom prešli žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci na dištančné vzdelávanie. Takto sa budú učiť do piatka 17. decembra. Od pondelka 20. decembra sa pre všetkých žiakov začnú vianočné prázdniny.

Na snímke piatak základnej školy počas dištančného vyučovania v domácom prostredí v Žiline dňa 13. decembra 2021.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Washington - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Spojených štátoch prekročil včera od začiatku pandémie hranicu 50 miliónov.



Jeruzalem - Očkovacia komisia izraelského ministerstva zdravotníctva v noci na dnes odporučila nepodávať štvrtú dávku vakcíny proti covidu bežnej populácii vrátane ľudí s oslabenou imunitou.



Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda sa predpoludním zúčastnil na spomienkovej ceremónii za obete udalostí, ktoré nasledovali po vyhlásení výnimočného stavu v noci z 12. na 13. decembra 1981. Podľa Andrzeja Dudu jeho krajina dodnes trpí následkami činov komunistického režimu.

Na archívnej snímke z 28. júna 2020 poľský prezident Andrzej Duda.
Foto: TASR/AP



Berlín - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyhlásila, že kontroverzný plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2) nemôže byť v súčasnosti schválený, pretože nespĺňa požiadavky európskej energetickej legislatívy.



Moskva - V pravoslávnej škole v meste Serpuchov, ležiacom 100 kilometrov južne od Moskvy, odpálil predpoludním bývalý študent bombu, pričom zranil najmenej jedného ďalšieho študenta. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo vnútra. "Osemnásťročný absolvent tejto vzdelávacej inštitúcie vstúpil do priestorov pravoslávneho gymnázia... a odpálil sa," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva s tým, že personál bol evakuovaný.



Štokholm - Dve nákladne lode sa dnes zrazili v Baltskom mori medzi dánskym ostrovom Bornholm a švédskym prístavným mestom Ystad, ktorý sa nachádza na juhu krajiny. Nezvestní sú najmenej dvaja ľudia. Podľa agentúry Reuters a stanice BBC o tom informovali švédske média s odvolaním sa na švédsky námorný úrad (Sjöfartsverket).



Washington - Jeden človek zahynul a 13 ďalších utrpelo zranenia po tom, ako v blízkosti mesta Houston niekto včera večer strieľal z motorového vozidla do davu, ktorý za zišiel na sviečkovej vigílii.



Rím - Štyri telá našli dnes záchranári v troskách zrútených domov na Sicílii, čím sa oficiálny počet obetí zvýšil na sedem. K masívnej explózii, spôsobenej pravdepodobne únikom plynu a následnému zrúteniu štyroch obytných domov došlo v sobotu večer v meste Ravanusa.

Na snímke talianski hasiči a záchranári pátrajú po preživších medzi troskami zrútenej budovy v Ravanuse na Sicílii v nedeľu 12. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Pezinok - Starosta Dolného Chotára František D. dostal 25-ročný trest odňatia slobody, trest prepadnutia majetku i trojročný ochranný dohľad. Predpoludním o tom rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Na snímke obžalovaný František D. starší sedí v súdnej sieni Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v pondelok 13. decembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Priemerná nominálna mesačná mzda sa v októbri medziročne zvýšila vo všetkých sledovaných odvetviach, najviac v ubytovaní o 20,8 %, keď dosiahla 866 eur. Dvojciferný rast zaznamenali aj mzdy v predaji a oprave motorových vozidiel o 12,1 % (1197 eur) a vo veľkoobchode o 10,3 % (1241 eur). Informoval o tom Štatistický úrad.

Podľa Štatistického úradu októbrové tržby v priemysle a vybraných trhových službách medziročne poklesli, ale v stavebníctve, doprave a skladovaní, ako aj v informačných a komunikačných službách rástli. Za hodnotami spred pandémie ťažiskový priemysel zaostával o 7,1 % a stavebníctvo až o 15,6 %.



Poprad/Štrbské Pleso - Do ostrej prevádzky uviedli dnes v Poprade prvé dve elektrozubačky. Vlaky s unikátnym polepom tatranských štítov budú prepravovať obyvateľov a návštevníkov medzi Popradom a tatranskými obcami. Riaditeľ úseku prevádzky Železničnej spoločnosti Slovensko Ján Lukáč spresnil, že zatiaľ budú jazdiť na trase z Popradu na Štrbské Pleso, o niekoľko týždňov chcú spustiť prevádzku aj na ozubnicovej železnici zo Štrby.

Na snímke nová elektrozubačka na trati pred Štrbským Plesom 13. decembra 2021.
Foto: TASR - Adriána Hudecová




Bratislava - Brazílčana Andrewa Parsonsa opätovne zvolili do funkcie prezidenta Medzinárodného paralympijského výboru (IPC). Rodák z Ria de Janeiro suverénne vyhral víkendové virtuálne voľby, keď získal 156 zo 159 hlasov.