Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. decembra 2021 - 11.45 h.

Bratislava - Prostredníctvom 11.697 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 3190 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 44 obetí. V nemocniciach je hospitalizovaných 2382 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Spomedzi hospitalizovaných nie je vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných 83 percent.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by sa s vytváraním nového COVID automatu ešte neponáhľal. Ako uviedol v bilančnom rozhovore pre TASR, dôjde k miernej úprave pôvodného materiálu. Taktiež prezradil, že nechce, aby zdravotníci v slovenskom zdravotníctve pracovali z určitého prinútenia. Vylúčil preto možnosť, že by sa prijali také opatrenia, ktoré by napríklad mladých medikov nútili ostať pracovať na Slovensku niekoľko rokov po skončení štúdia.

Bratislava – Najdôležitejšie úlohy ministerstva hospodárstva sa budú v nasledujúcom roku týkať jadrovej elektrárne Mochovce, výstavby priemyselných parkov Rimavská Sobota a Valaliky, rekonštrukcie Kúpeľov Sliač, ale napríklad aj príprav na svetovú výstavu EXPO Osaka. Informoval minister hospodárstva Richard Sulík.
Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger 16. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Premiér Eduard Heger uviedol v rozhovore pre TASR, že momentálne je dôležitejšie venovať sa pandémii, ako prechodu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej do strany SaS a rozdelením postov v koalícii. Koalícia sa dohodla, že sa tomuto problému bude venovať, keď vyrieši pandémiu a reformy. Kolíková v septembri opustila stranu Za ľudí aj s viacerými jej poslancami a prešli do klubu SaS.

Bratislava – Pri reforme vysokých škôl sa zavádza takzvaný rakúsky model vysokého školstva. Povedal to v rozhovore pre TASR minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling s tým, že hlavným cieľom reformy je zvýšiť kvalitu slovenského vysokého školstva. S návrhom novely vysokoškolského zákona z dielne rezortu školstva, ktorú už schválila vláda, opakovane nesúhlasili reprezentácie vysokých škôl.

Bratislava - Súdna mapa je výrazným počinom, aj keby rovno neuspel. Odstraňuje totiž deformácie organizácie súdnictva, ku ktorým došlo po 1. januári 1997. Na margo reformy súdnictva to uviedol predseda Súdnej rady Ján Mazák.

Bratislava - Štatistický úrad informoval, že dôvera slovenských podnikateľov a spotrebiteľov bola v decembri 2021 najnižšia za posledných deväť mesiacov. Najväčšie obavy panovali na konci roka medzi podnikateľmi v obchode a v službách, mierny pokles dôvery nastal aj v priemysle. Naďalej sa zhoršuje spotrebiteľská atmosféra.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Londýn - Priebeh ochorenia COVID-19 po nákaze variantom omikron sa "zdá menej závažný" a vysoké počty úmrtí sú "už minulosťou". Uviedol to imunológ John Bell, ktorý pôsobí ako profesor medicíny na Oxfordskej univerzite.

Berlín - Európa v súčasnosti zažíva najhoršiu epidémiu vtáčej chrípky (H5N1). Vyplýva to z dát nemeckého Inštitútu Friedricha Löfflera. Českí veterinári museli tento týždeň utratiť 80.000 sliepok na farme, kde od konca minulého týždňa uhynulo na vtáčiu chrípku vyše 100.000 kusov hydiny.

Bratislava - Platy poslancov parlamentu by sa nemali znižovať ani zvyšovať. Myslí si to predseda Národnej rady a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Na zmenu nevidí dôvod, poslanci podľa neho zasadali posledné mesiace častejšie a mali viac roboty. Lídrovi OĽANO a vicepremiérovi Igorovi Matovičovi sa pozdáva, aby poslanec zarábal priemernú mzdu a zvyšok mu doplácala jeho strana. Na platy poslancov Národnej rady šlo v roku 2021 vyše 8,8 milióna eur.

New York - Hokejisti New Jersey v zostave so slovenským útočníkom Mariánom Studeničom uspeli v noci na dnes v zápase NHL na ľade Buffala 4:3. Studenič, ktorého si Devils stiahli pred stretnutím z taxi tímu, vyslal počas vyše 12 minút na ľade dve strely na bránku. Ďalší útočník "diablov" Tomáš Tatar je na koronavírusovom protokole rovnako ako obranca Washingtonu Martin Fehérváry. Vancouver zvíťazil v Anaheime 2:1 po predĺžení. Slovenský brankár Jaroslav Halák kryl na striedačke Canucks chrbát Američanovi Thatcherovi Demkovi, ktorý zneškodnil 22 z 23 striel domácich.
Funkcionár IIHF Luc Tardif.
Foto: TASR/AP

Edmonton - Rozhodnutie o zrušení majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov bolo podľa prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie Luca Tardifa náročné a prinieslo veľké sklamanie, no bolo v konečnom dôsledku nevyhnutné. Tardif nevylučuje, že by sa juniorský šampionát mohol konať nanovo v náhradnom termíne v lete. Trénera slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Ivana Feneša mrzelo, že jeho tím nemohol dohrať šampionát, na ktorom pomýšľal na úspech. Podľa neho na turnaji od prvého dňa nefungovali ochranné opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu.