Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 31. decembra 2021 - 11.45 h.





Bratislava - Prostredníctvom 11.745 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 2995 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 37 obetí. V nemocniciach je 2346 pacientov s COVID-19.



Bratislava - Rok 2021 bol jeden z najťažších rokov od novembra 1989. V rozhovore pre TASR to povedal premiér Eduard Heger. Mínusom je pandémia, ktorá trápi Slovensko. Za negatívum považuje aj spory v koalícii. Avšak na druhej strane je pre neho pozitívom, že koaličné strany spolu dokážu diskutovať a nie je to o tom, kto koľko ukradne.



Bratislava – Slovensko by malo každoročne znižovať deficit štátneho rozpočtu o pol percenta hrubého domáceho produktu, až kým nebude hospodáriť s polpercentným prebytkom. To umožní postupné znižovanie absolútnej hodnoty štátneho dlhu a zväčší priestor na riešenie ďalších kríz. Pre TASR to povedal minister financií Igor Matovič. V tomto roku deficit štátneho rozpočtu dosiahne približne sedem percent HDP a v budúcom roku by mal klesnúť na 4,9 % HDP.



Bratislava Vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová si myslí, že sa jej ministerstvu darí plniť sľuby, ktoré dala ľuďom. Vyzdvihla, že od marca minulého roka sa Slovensko v čerpaní eurofondov zlepšilo, v porovnávacom rebríčku spomedzi členských štátov poskočilo o šesť miest. Podarilo sa prijať aj nový zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov či antibyrokratický zákon.

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR a a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava – Izoláciu bude možné po novom nariaďovať len v domácom prostredí. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu SR, ktorý dnes zverejnili v Zbierke zákonov, čím nadobudol účinnosť. Do prijatia rozhodnutia ÚS SR bola izolácia a karanténa prípustná v domácom prostredí, nemocničnom alebo inom určenom zariadení.



Bratislava – V budúcom roku je prioritou Sociálnej poisťovne úspešne zaviesť do praxe elektronickú "péenku", ktorá odbremení poistencov od byrokracie počas choroby a ušetrí im čas.



Bratislava - Od Nového roka viaceré skupiny pacientov nebudú za lieky v lekárni doplácať. Závisieť to bude od výšky ich príjmu. Nárok na odpustenie doplatku má podľa novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov pacient s príjmom nižším ako 680 eur za mesiac.



Bratislava - Politické strany a hnutia dostali v roku 2021 za výsledky minuloročných parlamentných volieb na Slovensku príspevok celkovo vo výške 11,7 milióna eur. Príspevok si rozdelilo desať strán, hnutí a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov. Najviac peňazí získalo OĽANO, a to 3,34 milióna eur. Nasleduje Smer-SD s 2,49 milióna eur, Sme rodina s 1,2 milióna eur a ĽSNS dostala 1,18 milióna eur. SaS získala vyše 915.000 eur a Za ľudí viac ako 847.000 eur.



Bratislava – Slovensko bude mať legislatívu o trvalom "kurzarbeite". Dnes vstupuje do platnosti návrh zákona o podpore v čase skrátenej práce z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.



Berlín - Tohtoročný Silvester je oficiálne posledným dňom prevádzky troch nemeckých jadrových elektrární. Úrady odstavia jadrovú elektráreň Brokdorf v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, ďalej komplex Grohnde v Dolnom Sasku a blok C jadrovej elektrárne Gundremmingen v Bavorsku. Celý proces ukončovania prevádzky bude z hľadiska bezpečnostných opatrení trvať ešte niekoľko rokov.



Berlín - Miliardy ľudí po celom svete privítajú rok 2022, silvestrovské oslavy však už druhý rok po sebe poznačia obmedzenia spôsobené pandémiou koronavírusu. Bude to trvať 26 hodín, od dnes 11.00 h SEČ do zajtra 13.00 h SEČ, kým celá zemeguľa privíta Nový rok. Oslavy sa začnú v ostrovnom štáte Samoa, potom budú postupne pokračovať v Austrálii, Ázii, Európe, Južnej Amerike, na východnom pobreží Spojených štátov, v Kalifornii, na Havaji a späť v Tichom oceáne – na neobývaných ostrovčekoch Bakerov ostrov a Howlandov ostrov.

Na snímke nápis 2022 na newyorskom Times Square 20. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


New York - Hokejisti New Yorku Islanders so slovenským obrancom Zdenom Chárom zdolali v noci v zámorskej NHL Buffalo 4:1. Do súťažnej akcie sa vrátil brankár Vancouveru Jaroslav Halák. Na ľade Los Angeles zneškodnil v riadnom hracom čase a predĺžení 34 z 35 striel súpera, jeho tím napokon prehral s Kings 1:2 po nájazdoch.



Bratislava - Slovenský výškar Matúš Bubeník ukončil vrcholovú atletickú kariéru. Svoje rozhodnutie oznámil deň pred koncom roka 2021 na sociálnej sieti. Tridsaťdvaročný Bubeník patril viac než desaťročie do absolútnej slovenskej špičky, dlhé roky bol aj slovenská jednotka.