Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 7. januára 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Prostredníctvom 5070 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 1116 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 25 obetí. Z 1116 ľudí s pozitívnym PCR testom nebolo vyše 62 percent zaočkovaných. V nemocniciach je 2157 pacientov s ochorením COVID-19. Takmer 83 percent z nich nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky. Včera 7335 ľudí, ktorí dostali tretiu dávku vakcíny.


Bratislava - Bratislavskí krajskí policajti sa intenzívne zaoberajú vyšetrovaním okolností prípadu napadnutia 11-ročného dievčaťa v Miloslavove skupinou kamarátov. Nevylučujú, že v priebehu piatka dôjde k prekvalifikovaniu, respektíve rozšíreniu trestného stíhania aj o ďalšie trestné činy.


Bratislava - Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran vyzval politikov a verejnosť, aby boli vo vyjadreniach v prípade napadnutia 11-ročného dievčaťa v Miloslavove zdržanliví. Majú nechať pracovať policajtov, ktorí sa prípadu intenzívne venujú. Predčasné závery a eskalovanie napätia podľa neho vyšetrovanie sťažuje. Dievča mali podľa medializovaných informácií napadnúť, opiť a vyzliecť 2. januára v Miloslavove jej kamaráti. Incident si mali nakrútiť na telefón a zverejniť na sociálnych sieťach. Podľa medializovaných informácií by takýto prípad nemal byť jediný a skupina už mala zaútočiť na deti aj v minulosti.


Bratislava - Od pondelka 10. januára sa otvárajú kultúrne podujatia v režime OP, teda pre očkovaných a po prekonaní ochorenia COVID-19. Kapacita bude nastavená na 50 návštevníkov. Informuje o tom ministerstvo kultúry s odvolaním sa na dohodu, ktorá sa zrodila na dnešnom online rokovaní vlády.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Bratislava - V tomto roku vyčlenilo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu na programy doučovania viac ako 6,47 milióna eur. Počet zapojených škôl sa odhaduje na 800.


Bratislava - Tržby maloobchodu sa v novembri 2021 medziročne zvýšili o 3,9 percenta. Informoval o tom štatistický úrad. Tržby prekonali aj úroveň spred pandémie, a to o 3,5 %. Darilo sa aj veľkoobchodu, predpandemické úrovne prekonal o viac než štvrtinu. Nárast tržieb pociťovali aj ubytovatelia, ale na úroveň novembra 2019 im chýbalo takmer 59 %.


Luxemburg - Inflácia v eurozóne sa na konci minulého roka nečakane zrýchlila a dostala sa na nové rekordné maximum. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v decembri 2021 zvýšilo na 5 % zo 4,9 % v novembri, ako uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. Analytici v priemere počítali so spomalením inflácie na 4,7 %.


Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa rozhodol odvolať veľvyslanca svojej vlády v Českej republike pre jeho vyjadrenia o spore okolo prevádzky hnedouhoľnej bane Turów, ktorá je predmetom sporov medzi Prahou a Varšavou.


Nur-Sultan - Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev dnes oznámil, že bezpečnostným zložkám dovolil, aby do takzvaných teroristov bez varovania strieľali ostrými nábojmi. Počas operácií bezpečnostných síl v Kazachstane zadržali približne 3000 ľudí, 26 osôb označovaných úradmi za zločincov bolo "zlikvidovaných" a ďalších 18 zranili. Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine. V krajine platí výnimočný stav.

Na archívnej snímke z 28. decembra 2021 kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev
Foto: TASR/AP


Mexiko - Venezuelčania budú od 21. januára potrebovať na vstup do Mexika cestovné víza, ako oznámilo mexické ministerstvo vnútra. Nové pravidlo prichádza v čase, keď sa čoraz viac juhoamerických migrantov pokúša dostať do Spojených štátov cez územie ich južného suseda.


Washington - Bývalý americký prezident Donald Trump spustí vo februári svoju vlastnú alternatívu k sociálnej sieti Twitter. Nová aplikácia s názvom TRUTH Social má začať fungovať 21. februára, keď je v USA Deň prezidentov, pripomínajúci narodenie prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona.


New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar pomohol v noci na dnes v NHL gólom a asistenciou k víťazstvu New Jersey 3:1 nad Columbusom. V 32 zápasoch sezóny nazbieral 17 bodov (8+9). Devils potvrdili zlepšenú formu, dosiahli štvrtý triumf z uplynulých piatich duelov. Zároveň pokazili míľnik Jakubovi Voráčkovi, český krídelník Blue Jackets nebodoval vo svojom jubilejnom 1000. zápase v základnej časti.


Melbourne - Slovenský tenista Alex Molčan neuspel vo štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP v Melbourne. V dnesnom stretnutí prehral s Fínom Emilom Ruusuvuorim za 68 minút 2:6, 1:6.


Peking - Športovci z Kórejskej ľudovo-demokratickej republiky sa nepredstavia na ZOH 2022. Severná Kórea odriekla svoju účasť v Pekingu pre pandémiu koronavírusu a vzhľadom na diplomatický bojkot viacerých krajín.