Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 10. januára 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Po predĺžených zimných prázdninách sa dnes začalo prezenčné vyučovanie v materských, základných a stredných školách. Školy sa opäť začínajú riadiť takzvaným školským semaforom. Od dnešného dňa neplatí ani nočný zákaz vychádzania, ktorý bol nariadený od 17. decembra 2021 a tiež majú byť otvorené kultúrne podujatia v režime OP maximálne pre 50 návštevníkov.

Na snímke prvá hodina po nástupe žiakov do školy vo štvrtom ročníku po zimných prázdninách 10. januára 2022 na Cirkevnej základnej škole s materskou školou sv. Juraja v Trebišove.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava - Ministerka kultúry Natália Milanová chce na dnešnom rokovaní vlády bojovať za to, aby pre kultúru platili z hľadiska pandemických opatrení rovnaké pravidlá ako pre gastronómiu, bohoslužby, cestovný ruch či obchodné prevádzky. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.



Bratislava - Prostredníctvom 4490 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 855 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo tiež 27 obetí. V nemocniciach je 2117 pacientov s ochorením COVID-19, takmer 83 percent z nich nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky.



Bratislava - Skupina bývalých politikov a právnikov zaslala dnes verejnú výzvu prezidentke Zuzane Čaputovej. Požadujú, aby využila svoju právomoc a predložila Ústavnému súdu návrh na posúdenie, či je medzinárodná zmluva o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou s USA v súlade s Ústavou.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Štatistický úrad informoval, že priemyselná produkcia sa po dvojmesačnom prepade do záporných čísiel v novembri znova medziročne zvýšila o 4,3 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia medzimesačne zvýšila o 3,5 %.



Ženeva - Poprední americkí a ruskí diplomati začali ráno v Ženeve kľúčové rokovania o rastúcom napätí v súvislosti s Ukrajinou. Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Wendy Shermanová sa s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Sergejom Riabkovom stretla na veľvyslanectve Spojených štátov o 8.55 h SEČ, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitro Kuleba sa dnes stretnú v Bruseli, aby prediskutovali situáciu okolo rastúceho vojenského napätia na rusko-ukrajinskej hranici. Toto stretnutie sa uskutoční dva dni pred zasadnutím Rady NATO - Rusko, ktoré je naplánované v sídle NATO na stredu.



Nursultan/Alma-Ata - Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev dnes označil dni historických nepokojov v tejto stredoázijskej krajine za pokus o štátny prevrat a prisľúbil, že tamojšie bezpečnostné zložky nebudú nikdy strieľať do pokojných demonštrantov. Podľa tlačového odboru kazašského Výboru pre národnú bezpečnosť je situácia v Kazachstane po nepokojoch stabilizovaná.


Nursultan - Jednotky Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti vedenej Ruskom ostanú v Kazachstane iba na "obmedzené časové obdobie". Dnes to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.



Nepjito - Súd vojenskej junty v Mjanmarsku odsúdil dnes politickú líderku Aun Schan Su Ťij na ďalšie štyri roky väzenia za nelegálny dovoz a držbu vysielačiek a za porušenie opatrení proti šíreniu koronavírusu. S odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom o tom informovali agentúry AP a AFP.



Los Angeles - Westernová dráma The Power of the Dog (Sila psa) a muzikál West Side Story získali včera hlavné ceny 79. ročníka odovzdávania Zlatých glóbusov, ktoré sú považované za najdôležitejšie americké filmové ocenenia po Oscaroch. Tento rok však podujatie poznačil faktický bojkot zo strany veľkej časti Hollywoodu pre kritiku organizácie, ktorá ich udeľuje.



Bratislava - Dom odborov, známy ako Istropolis, na Trnavskom mýte v Bratislave zbúrajú. Developer Immocap, ktorý tu vybuduje projekt Nový Istropolis, už má k dispozícii od bratislavskej mestskej časti Nové Mesto právoplatné rozhodnutie o odstránení existujúceho objektu.

Na snímke z dronu budova Istropolisu ( Dom odborov) v Bratislave, 31. októbra 2021.
Foto: TASR - Michal Svítok


Melbourne - Srbský tenista Novak Djokovič môže vstúpiť do Austrálie. Dnes uspel na súde s odvolaním po tom, ako mu minulý týždeň úrady na letisku v Melbourne zrušili vízum. Minister pre imigráciu Alex Hawke však má právomoc opäť mu zrušiť vízum a zakázať vstup do krajiny na tri roky.



Sydney - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová postúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Sydney. Vo finále kvalifikácie vyradila Nemku Vivian Heisenovú hladko 6:0 a 6:1. Nedarilo sa Kristíne Kučovej, ktorá sa neprebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA Adelaide International 2. Vo finále kvalifikácie prehrala s Ruskou Anastasiou Potapovovou 1:6 a 3:6.

Na snímke slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Wadi ad Dawasir - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v dnešnej 8. etape 44. ročníka Rely Dakar 11. miesto. V celkovom poradí mu patrí 8. pozícia.



New York - Hokejisti St. Louis zdolali v zápase NHL Dallas Stars 2:1 a dosiahli dvanáste domáce víťazstvo v sérii. Slovenský obranca Andrej Sekera odohral za Stars takmer 11 minút.