Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 11. januára 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová reagovala na úmrtie predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho. Vyjadrila sústrasť rodine a priateľom prostredníctvom oficiálneho účtu na Twitteri. "David Sassoli bol silný líder, skvelý Talian a neochvejný Európan. Predovšetkým sa vždy snažil zjednocovať, nie rozdeľovať," napísala prezidentka.

K úmrtiu šéfa Európskeho parlamentu sa vyjadril aj predseda vlády Eduard Heger. "Aká obrovská strata. Som hlboko zarmútený smrťou vášnivého Európana Davida Sassoliho. Jeho priateľský a profesionálny prístup nám bude veľmi chýbať. Ďakujem, že som ho spoznal aj osobne, mimo Európske rady. Úprimnú sústrasť jeho rodine," uviedol premiér.

Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka ide o veľkú stratu pre Európsky parlament, Európu a našu Úniu.

Na archívnej snímke zľava portugalský premiér Antonio Costa, predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pózujú fotografom počas podpisu deklarácie o Konferencii o budúcnosti Európy 10. marca 2021 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prvým viceprezidentom Policajného zboru sa stal Branko Kišš a viceprezidentom Damián Imre. Národnú kriminálnu agentúru povedie Ľubomír Daňko.

Bratislava - Prostredníctvom 13.746 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 2595 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 50 obetí.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva navrhuje zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia. Chce, aby ich pacientom neschvaľovali zdravotné poisťovne na výnimky, ale boli štandardne uhrádzané. Posudzovanie nákladovej efektívnosti inovatívnych liekov pri ich vstupe na slovenský trh sa má preto naviazať na hrubý domáci produkt.

Bratislava - Na to, aby bola armáda plnohodnotne využitá na boj proti hybridným hrozbám, treba prispôsobiť legislatívu. Ozbrojené sily Slovenskej republiky na túto tému vedú seriózne diskusie s vedením rezortu obrany, hlavnou veliteľkou - prezidentkou, načrtol v rozhovore pre TASR náčelník Generálneho štábu Daniel Zmeko.

Na archívnej snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko prichádza na zasadnutie krízového štábu SR v Bratislave 23. marca 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Brusel - Predstavitelia európskych inštitúcií aj európski politici reagovali na sociálnych sieťach na úmrtie predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho. Ako jedna z prvých reagovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Som hlboko zarmútená stratou veľkého Európana a hrdého Taliana. David Sassoli bol citlivý novinár, vynikajúci predseda Európskeho parlamentu a v neposlednom rade môj drahý priateľ. Moje myšlienky sú s jeho rodinou. Odpočívaj v pokoji, David," napísala šéfka Európskej komisie na sociálnej sieti Twitter.

Praha - Krajský súd v Brne dnes rozhodol o podmienečnom prepustení bývalého hajtmana Stredočeského kraja Davida Ratha. Ten si odpykáva sedemročný trest za korupciu vo väzení v Brně-Bohunicích. Bývalý hajtman si odsedel už 3,5 roka — teda polovicu trestu. O jeho podmienečné prepustenie vlani požiadal Zväz pacientov Českej republiky.

Varšava - Od začiatku pandémie zomrelo v Poľsku v súvislosti s koronavírusom už vyše 100.000 ľudí. Oznámil poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Nursulatan - Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev oznámil, že odchod jednotiek Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti vedenej Ruskom sa začne o dva dni.

Úradujúci kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev.
Foto: TASR/AP


Wadi ad Dawasir - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v dnešnej 9. etape 44. ročníka Rely Dakar 12. miesto. V celkovom poradí mu patrí 8. pozícia.

Melbourne - Slovenská tenistka Viktória Kužmová sa prebojovala do 2. kola kvalifikácia na grandslamový turnaj Australian Open. V úvodnom kole v Melbourne vyradila šestnástu nasadenú Rusku Anastasiu Gasanovovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Chorvátka Jana Fettová.

Slovenská tenistka Viktória Kužmová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


New York - Hokejisti Bostonu Bruins zvíťazili v nočnom zápase zámorskej NHL na ľade Washingtonu Capitals vysoko 7:3, keď sériou šiestich gólov po sebe otočil z 0:2. Slovenský obranca domácich Martin Fehérváry odohral 20:15 minút a do štatistík si pripísal jednej plusový bod, päť "hitov" a jeden blok. Pre Washington to bola už štvrtá prehra v sérii, Boston vyhral piaty zo šiestich duelov.