Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 12. januára 2022 - 11.45 h.



Bratislava – Vláda dnes odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Pred rokovaním vlády dohodu schválila aj Bezpečnostná rada. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou. Dohoda s USA má posilniť vzájomnú spoluprácu Slovenska a USA. Minister obrany Jaroslav Naď i šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok deklarovali, že plne rešpektuje suverenitu Slovenskej republiky. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA na našom území.

Na snímke vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) odpovedá na otázky novinárov pred zasadnutím vlády SR v Bratislave v stredu 12. januára 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Občianske preukazy by mohli po novom obsahovať odtlačky prstov a podobu tváre vo forme biometrických údajov. Zapisovať by sa mali do elektronického čipu. Nasnímanie odtlačkov prstov by malo byť povinné pre osoby od 12 rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o občianskych preukazoch, ktorú schválila vláda.



Bratislava - Prostredníctvom 13.306 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 3251 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 42 obetí. V nemocniciach je 2001 pacientov s ochorením COVID-19. Viac ako 82 percent z pacientov nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky.



Bratislava – Ak má niekto záujem hrabať sa v súkromnej ukradnutej komunikácii z roku 2012, nech si poslúži. Ministerka kultúry Natália Milanová to uviedla v súvislosti s medializovanou témou týkajúcou sa uniknutej komunikácie s bývalým príslušníkom SIS Petrom Tóthom. Ministerka zdôraznila, že medializácia sa týka ukradnutej súkromnej komunikácie pred jej vstupom do politiky s človekom, ktorého poznala výlučne ako pracovného kolegu. "O jeho prepojeniach na Mariana Kočnera som netušila," zdôraznila.

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) prichádza na zasadnutie vlády SR v Bratislave v stredu 12. januára 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Hromadné podujatia sa po novom delia do troch skupín podľa rizikovosti. V závislosti od nej sú následne určené maximálne limity účastníkov. Vyplýva to z vyhlášky k organizácii hromadných podujatí, ktorá dnes nadobudla účinnosť.



Bratislava - Dočasný policajný prezident Štefan Hamran si nie je vedomý, že by akýmkoľvek spôsobom zneužil svoju právomoc pri výkone povolania. Pre TASR to uviedol v reakcii na avizované trestné oznámenie Smeru-SD.



Bratislava - Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými, o ktorej dnes rokovala vláda, deformuje podnikateľské prostredie. Tvrdí to združenie Klub 500. Upozorňuje, že obranná dohoda zavádza kategóriu preferovaných subjektov.



Praha - Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky sa dnes začala zaoberať žiadosťou vlády Petra Fialu (ODS) o vyslovenie dôvery. Päť koaličných strán má v dolnej komore pohodlnú väčšinu, takže vláda by mala dôveru s najväčšou pravdepodobnosťou získať. Pred hlasovaním sa očakáva dlhá debata.

Nový český premiér Petr Fiala (ODS) stojí za rečníckym pultom počas zasadnutia parlamentu v Prahe v stredu 12. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina dnes oznámila, že jeden z jej vojakov bol zabitý v boji s promoskovskými separatistami v predvečer rozhovorov medzi NATO a Ruskom v Bruseli, ktoré sa budú týkať práve konfliktu na východe Ukrajiny. Prvé kolo rozhovorov medzi USA a Ruskom v pondelok v Ženeve, zameraných na upokojenie napätia na ukrajinskej hranici, sa ukázalo ako bezvýsledné. Nasledujúce kolo sa začína práve dnes.



Melbourne - Slovenský tenista Filip Horanský postúpil do finále kvalifikácie na grandslamový turnaj Australian Open. Rakúšana Jurija Rodionova zdolal v troch setoch 7:6 (5), 4:6, 7:5 a v nasledujúcej fáze sa v piatok stretne s Čilanom Marcelom Barriosom Verom.

Na archívnej snímke slovenský tenista Filip Horanský.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bisha - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v 10. etape 44. ročníka Rely Dakar 7. miesto. Tridsaťdeväťročný jazdec tak vyrovnal svoje najlepšie etapové umiestnenie na tohtoročnej edícii legendárnej rely, siedmy bol aj v 2. a 6. etape.



New York - Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom zvíťazili v noci na dnes v zámorskej NHL na ľade Buffala 6:1. Na triumfe dvojnásobného obhajcu Stanleyho pohára sa hetrikom podieľal Nikita Kučerov, boli to pre neho prvé tri góly po návrate po zranení. Černák bol druhým najviac vyťažovaným hráčom Tampy, rozdal dva bodyčeky a zblokoval dve strely. Vancouver podľahol domácej Floride 2:5 a utrpel prvú prehru v riadnom hracom čase od nástupu trénera Brucea Boudreaua. Slovenský brankár Jaroslav Halák bol na striedačke, za Canucks chytal Thatcher Demko.