Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 13. januára 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Slovensku znovu ukázala zrkadlo, ktoré môže krajinu posunúť vpred. Povedal premiér Eduard Heger počas dnešnej spoločnej tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom OECD Mathiasom Cormannom. Ten vyzval Slovákov, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Na snímke vpravo predseda vlády SR Eduard Heger a generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann počas tlačovej konferencie po ich spoločnom stretnutí na Úrade vlády SR 13. januára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Kritické myslenie, digitálne zručnosti, flexibilita a orientácia v možnostiach súčasného sveta sú oporné body pripravovanej zmeny s názvom Vzdelávanie pre 21. storočie. Do pripomienkového konania pre odborníkov, učiteľov, rodičov a samotných žiakov vstupuje dokument podoby nového vzdelávania pre základné školy.

Bratislava - Prostredníctvom 11.680 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 2848 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 47 obetí. Počet hospitalizovaných klesol pod 2000. Takmer 82 percent z nich nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky. Pri antigénových testoch, ktorých vykonali 18.271, odhalili 389 pozitívnych vzoriek, v 60 percentách prípadov patrili nezaočkovaným.

Bratislava - Výroba automobilov na Slovensku sa vlani medziročne zvýšila o približne štyri percentá a prekročila jeden milión vozidiel. S rovnakým objemom produkcie automobilky rátajú aj v tomto roku. Slovensko tak zostáva svetovým lídrom vo výrobe automobilov v prepočte na počet obyvateľov, informoval Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky.

Bratislava - Slovenský diplomat a stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri Organizácii Spojených národov v New Yorku Michal Mlynár sa stal jedným z podpredsedov výkonnej rady UNICEF na rok 2022. Výkonná rada je najvyšším správnym a dozorným orgánom UNICEF.

Bratislava - Na základný vojenský výcvik nastúpilo najviac čakateľov prípravnej štátnej služby a absolventov vysokých škôl za uplynulých päť rokov. Príprava 491 nováčikov bude z kapacitných a organizačných dôvodov prebiehať súbežne v Martine a na Lešti. Úspešní absolventi zložia vojenskú prísahu 25. februára počas slávnostného vyradenia.

Bratislava - Zbúraním Domu odborov, známeho tiež ako Istropolis, na Trnavskom mýte v Bratislave príde Slovensko o ikonický architektonický komplex a súčasne o najväčšie kultúrno-spoločenské centrum v krajine. Vyhlásila to organizácia Docomomo Slovensko, ktorá za záchranu objektu bojuje.

Na archívnej snímke exteriér Domu odborov na bratislavskom Trnavskom mýte, kde developer Immocap Group predstavil svoj zámer investičného projektu Nový Istropolis v Bratislave 16. júla 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský


Praha - Rokovanie Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky o vyslovení dôvery vláde premiéra Petra Fialu po 22 hodinách prerušili. Pokračovať bude dnes o 18.00 h.

Londýn - Viacerí služobne starší členovia britskej Konzervatívnej strany, vrátane lídra škótskych konzervatívcov Douglasa Rossa, žiadajú odstúpenie premiéra Borisa Johnsona, ktorý včera priznal účasť na párty počas lockdownu v roku 2020.

Londýn - Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca uviedla, že predbežné dáta z jej štúdie ukazujú, že jej vakcína Vaxzevria dokáže po podaní tretej posilňujúcej dávky vygenerovať väčšiu odpoveď imunitného systému proti rôznym variantom vírusu vrátane omikronu.

Los Angeles - Vo veku 78 rokov zomrela americká speváčka Ronnie Spectorová, bývalá členka ženského tria The Ronettes.

New York - Hokejisti Dallasu zvíťazili v zápase zámorskej NHL nad nováčikom súťaže Seattlom 5:2. V drese "hviezd" odohral slovenský obranca Andrej Sekera 12:45 min, pripísal si jeden hit.

New York - Slovenský hokejista Maxim Čajkovič strelil gól v nočnom stretnutí nižšej zámorskej súťaže AHL. Útočník Syracuse Crunch ním v 24. minúte súboja s Lavalom Rocket vyrovnal na priebežných 1:1, jeho tím však napokon prehral 2:3. Pre Čajkoviča to bol v šestnástom vystúpení v tejto sezóne druhý presný zásah, na konte má aj dve asistencie.

Na reklamnom pútači je zobrazená podobizeň srbského tenistu Novaka Djokoviča v Belehrade v pondelok 10. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Bývalý úspešný nemecký reprezentant Stefan Kretzschmar má obavy, že koronavírus výrazne zasiahne do priebehu Majstrovstiev Európy hádzanárov na Slovensku a Maďarsku. Strieborný medailista z olympijských hier 2004 si myslí, že môže byť ohrozená regulárnosť turnaja a kritizoval aj divácku účasť v čase rýchlo sa šíriaceho variantu omikron.


Melbourne - Novaka Djokoviča zaradili organizátori do žrebu na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny Australian Open. Stále však nie je isté, či na turnaji nastúpi. Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke zvažuje využiť svoju právomoc a obhajcovi titulu opätovne zrušiť víza. Ak by Djokovič na turnaji mohol štartovať, v 1. kole by nastúpil proti krajanovi Miomirovi Kecmanovičovi.