Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 14. januára 2022 - 11.45 h.





Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár zvolal okrúhly stôl k téme ústavného zákona o skrátení volebného obdobia na utorok (18. 1.). Už skôr avizoval, že súhlasí, aby mali ľudia možnosť sa v referende vyjadriť, či chcú skrátiť volebné obdobie. Nenašiel však podľa svojich slov podporu koaličných partnerov.



Bratislava - Prostredníctvom 8495 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 1888 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 60 obetí. V nemocniciach je 1861 pacientov s ochorením COVID-19. Viac ako 81 percent z hospitalizovaných nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky.



Melbourne - Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke zrušil srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi vízum. Líder svetového rebríčka tak zrejme nebude môcť štartovať na grandslamovom turnaji Australian Open. Podľa denníka The Age sa však môže ešte odvolať na súde.

Deväťnásobný šampión Australian Open, srbský tenista Novak Djokovič počas tréningu na kurte v austrálskom Melbourne 13. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Predseda parlamentu Boris Kollár sa zúčastní na štátnom pohrebe zosnulého predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho, ktorý sa dnes koná v Ríme. Pri príležitosti zahraničnej pracovnej cesty absolvuje aj bilaterálne rokovanie s predsedom parlamentu Rakúskej republiky Wolfgangom Sobotkom.

Rakvu s pozostatkami zosnulého prezidenta Európskeho parlamentu Davida Sassoliho vystavili v Ríme vo štvrtok 13. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prípadom detskej šikany v Miloslavove sa bude zaoberať Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Zasadnutie zvolali na utorok (18. 1.) o 9.00 hodine.



Bratislava - Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady Peter Pellegrini sa obrátil listom na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Žiada, aby dala posúdiť obrannú zmluvu s USA Ústavnému súdu.

Na archívnej snímke Peter Pellegrini.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Bratislava - Ročná inflácia v roku 2021 dosiahla najvyššiu hodnotu za posledných deväť rokov, a to 3,2 percenta. Ovplyvnil ju rýchly rast cien v druhom polroku. Informoval o tom Štatistický úrad.



Bratislava - Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásili do stredy (12. 1.) v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 10.271 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1421 ako závažné. Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v troch ako pravdepodobný.



Londýn - Zamestnanci kancelárie britského premiéra Borisa Johnsona usporiadali dva večierky v predvečer pohrebu princa Philipa, manžela kráľovnej Alžbety II. V Británii pritom vtedy platili veľmi prísne obmedzenia na stretávanie sa ľudí a navyše bol vyhlásený aj smútok. Premiér Johnson čelí tlaku časti členov svojej Konzervatívnej strany, ktorí žiadajú jeho odstúpenie z funkcie po tom, ako priznal účasť na párty počas lockdownu v roku 2020. Johnsonovo odstúpenie žiada aj líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer.



Moskva - V ruskom Východnom vojenskom okruhu prebieha náhla kontrola bojaschopnosti vojsk. Jednotky absolvujú vojenské cvičenie, v rámci ktorého sa preveruje ich schopnosť operatívne konať po presunutí vojska na vzdialené miesto.



Melbourne - Slovenská tenistka Viktória Kužmová postúpila do hlavnej súťaže dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Vo finále kvalifikácie zvíťazila nad Španielkou s moldavskými koreňmi Alionou Bolsovovou-Zadoinovovou za 86 minút 6:2, 7:5.

Na archívnej snímke slovenská tenistka Viktória Kužmová.
Foto: TASR/AP


Sydney - Slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom postúpili do finále štvorhry na turnaji ATP v Sydney. Tretí nasadený pár zdolal v semifinále domácu dvojicu Alexei Popyrin, Matt Reid za 68 minút 7:6 (2), 6:3.



Džidda - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil na 44. ročníku Rely Dakar konečné dvanáste miesto.



New York - Slovenský hokejový obranca Erik Černák prispel v noci na dnes v zámorskej NHL jednou asistenciou k víťazstvu Tampy Bay nad Vancouverom 4:2. V tretej tretine ho po strele súpera trafil puk do členka a zápas pre zranenie nedohral. Slovenského zadáka vyhlásili za druhú hviezdu stretnutia. Odohral v ňom 18:33 min., pripísal si plusový bod, dvojminútový trest za nedovolené bránenie, rozdal až šesť "hitov" a zblokoval tri strely súpera. Až traja Slováci sa predstavili v zápase New York Islanders - New Jersey (3:2). Z víťazstva domácich "ostrovanov" sa tešil obranca Zdeno Chára, ktorý počas 18:31 min. na ľade vyslal dve strely na bránku. Útočník New Jersey Tomáš Tatar počas 13:43 min. ohrozil domáceho brankára až piatimi strelami, jeho spoluhráč Christián Jaroš odohral v defenzíve Devils 13:13 min. a pripísal si jeden strelecký pokus.

Na snímke zľava slovenský obranca Tampy Erik Černák a obranca Canucks Oliver Ekman-Larsson v zápase hokejovej NHL Tampa Bay Lightning - Vancouver Canucks v noci na 14. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Melbourne - Slovenský tenista Filip Horanský sa neprebojoval do hlavnej súťaže dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.