Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 17. januára 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Prostredníctvom 4940 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 1015 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 52 obetí. V nemocniciach je 1807 pacientov s ochorením COVID-19. Takmer 82 percent z hospitalizovaných nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky.


Bratislava - Pohyb v lesoch a horách je pri aktuálnom počasí a výstrahách pred silným vetrom nebezpečný. Vzhľadom na poveternostné podmienky sa treba zdržiavať v bezpečných objektoch a zabezpečiť pred prípadnými škodami aj zvieratá či záhradný nábytok, autá by nemali parkovať pod stromami či stĺpmi a vodiči by mali jazdiť pomaly. Aj to patrí medzi odporúčania hasičov, záchranárov i polície v súvislosti so silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav pripomenul aktuálne výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách, ako aj na ďalšie výstrahy prvého i druhého stupňa takmer na celom Slovensku.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - František Iván


Bratislava - So zavedením odporúčaného očkovania v lekárňach by súhlasilo 59 percent lekárnikov a 83 percent študentov farmácie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zrealizovala Slovenská lekárnická komora v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou alergológie a klinickej imunológie.


Bratislava - V roku 2021 prijali poslanci Národnej rady spolu 167 zákonov, z toho 102 vládnych a 65 poslaneckých návrhov. V skrátenom legislatívnom konaní prijali 27 právnych úprav. Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu v minulom roku šesť zákonov. TASR to potvrdil odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady.


Bratislava - Projektová výzva by sa mala upraviť. Mala by obsahovať kritériá na hodnotenia žiadosti o prostriedky. Poradie alebo váha ich dôležitosti by mali byť rozdelené na viaceré časti hodnotenia. Vyplýva to z návrhu zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti, ktorý na februárovú schôdzu Národnej rady predložili poslanci z hnutia Sme rodina Jozef Lukáč a Petra Hajšelová a Jana Žitňanská zo strany Za ľudí.


Bratislava - Národná kriminálna agentúra obvinila jednu osobu v súvislosti s konkurzom majetku odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré TASR poskytla Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru. "Rozhodnutie však ešte nie je právoplatné, preto nebudeme poskytovať viacej informácií," podotkla Dobiášová.


Bratislava - Komisia pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva pri Mestskom zastupiteľstve v Bratislave vyzvala investora, aby hľadal riešenia, ktoré zachovajú budovu Istropolisu.


Washington - Neliečiteľné neurodegeneratívne ochorenie skleróza multiplex je pravdepodobne spôsobované nákazou vírusom Epsteina-Barrovej, informovali o tom vedci z Harvardovej univerzity vo vedeckom časopise Science.


Kyjev - Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý je poslancom parlamentu za stranu Európska solidarita, pricestoval z Poľska do Kyjeva, kde má o 11.00 hodine miestneho času súdne pojednávanie v kauze vlastizrady. Súd by mal rozhodovať o Porošenkovom prípadnom vzatí do väzby.


Jeruzalem – Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu rokuje o dosiahnutí dohody o vine a treste s cieľom ukončiť proces týkajúci sa korupcie, ktorý je voči nemu vedený. Informoval o tom včera zdroj oboznámený s týmto prípadom, píše agentúra Reuters.


Washington - Hokejisti Vancouveru zvíťazili v zápase NHL na ľade Washingtonu 4:2. Slovenský obranca domácich Martin Fehérváry si za 21:20 minúty v akcii pripísal mínusový bod, vyslal tri strely, rozdal štyri bodyčeky a zblokoval dve strely súpera. Brankár hostí Jaroslav Halák je na covidovej listine.


Canberra - Austrálsky premiér Scott Morrison nevylúčil možnosť, že srbský tenista Novak Djokovič sa bude môcť o rok do Austrálie vrátiť. Prekážkou by nemal byť ani trojročný zákaz vstupu do krajiny, ktorý dostal spoločne s rozhodnutím o deportácii. Morrison pripomenul, že zákon umožňuje za istých okolností zákaz zrušiť.

Srbský tenista Novak Djokovič v lietadle pred odletom do Belehradu 17. januára 2022 na letisku v Dubaji.
Foto: TASR/AP



Tampa - Slovenský hokejista Erik Černák by sa mohol vrátiť do zostavy Tampy Bay Lightning už v zajtrajšom zápase NHL proti Los Angeles. Dvadsaťštyriročný obranca nehral v sobotnom dueli proti Dallasu, z hry ho vyradilo zranenie v dolnej časti tela. Informáciu priniesol oficiálny web Lightning.


Melbourne - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová rovnako ako jej krajanka Viktória Kužmová neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.