Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 20. januára 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Z výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad vyplýva, že najpočetnejšou národnostnou menšinou na Slovensku je maďarská, ku ktorej sa hlási 7,75 percenta obyvateľov. Druhé najväčšie zastúpenie majú Rómovia s podielom 1,23 percenta populácie, českú národnosť uvádza 0,53 percenta, rusínsku 0,44 percenta obyvateľov Slovenska. Majoritná slovenská národnosť sa týka 83,8 percenta obyvateľov.

Z výsledkov sčítania ďalej vyplýva, že slovenčina je materinským jazykom pre takmer 82 percent obyvateľov, maďarčinu uvádza ako materinský jazyk 8,5 percenta občanov a 1,8 percenta ľudí žijúcich na Slovensku považuje za svoj materinský jazyk rómčinu.



Bratislava - Problémy v súvislosti so zmenou predpisovania liekov má riešiť platforma, v ktorej budú predstavitelia odborných lekárskych spoločností. Návrhy riešení by mali byť vypracované do pondelka 24. januára. Predpoludním o tom informovali poslankyňa Národnej rady Eva Horváthová a prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.



Bratislava - Prostredníctvom 17.803 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 6011 prípadov nákazy novým koronavírusom, keď pribudlo aj 61 obetí. Spomedzi osôb s pozitívnym výsledkom PCR testu nebolo takmer 63 percent zaočkovaných. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 1606 pacientov.



Viedeň - Rakúska vláda spustí 15. marca očkovaciu lotériu s možnosťou výhry poukážok v hodnote 500 eur a finančne podporí jednotlivé obce, pričom výška príspevkov sa bude odvíjať od konkrétnej miery zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19. Vláda vyčlenila na očkovaciu lotériu jednu miliardu eur, pričom pre obce je určených ďalších 400 miliónov eur.



Brusel - V dôsledku koronavírusovej pandémie nebolo v Európe vykonaných približne 100 miliónov skríningových testov na zistenie rakoviny. Táto skutočnosť viedla k odhaľovaniu rakoviny v neskorších štádiách a celkovo zníženej miere prežitia, vyplýva z údajov zverejnených Európskou organizáciou boja proti rakovine. TASR o tom informovala nezisková organizácia OnkoAliancia Slovensko.



Washington - Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že Rusko zaplatí v prípade invázie na Ukrajinu ťažkú cenu, ktorá spôsobí ujmu ruskému hospodárstvu i obyvateľom. Šéf Bieleho domu na tlačovej konferencii pri príležitosti svojho prvého roku v úrade povedal, že ak Rusko skutočne urobí to, čo je s vojenskou silou zhromaždenou na hraniciach Ukrajiny schopné urobiť, bude to "pre Rusko katastrofa".



Praha - Poslanec českého hnutia STAN Jan Farský v noci na dnes oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu. Urobil tak po tom, keď cez víkend odletel na polročnú stáž do USA. Pôvodne sa plánoval na pol roka vzdať iba poslaneckého platu a mandát si ponechať. To však vyvolalo vlnu ostrej kritiky nielen opozičných poslancov a prezidenta Miloša Zemana, ale aj jeho koaličných kolegov.



Luxemburg - Rast inflácie v eurozóne sa na konci minulého roka zrýchlil a dosiahol nový rekord. Index spotrebiteľských cien sa v decembri 2021 zvýšil medziročne o 5 % po novembrovom náraste o 4,9 %.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal včera v nočných hodinách na Špecializovaný trestný súd návrh na väzbu štyroch obvinených z policajnej akcie Agentúra. V rámci policajnej akcie obvinili celkove 12 osôb pre 11 skutkov. Obvinenia sa týkajú zločinu založenia a podporovania zločineckej skupiny, korupčnej trestnej činnosti a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.



Melbourne - Slovensko už nemá zastúpenie vo dvojhre na Australian Open. Dnes vypadli zo singlového "pavúka" na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny aj poslední traja slovenskí tenisti. V 2. kole dvojhry žien neuspela Kristína Kučová a s turnajom sa rozlúčili medzi mužmi aj Norbert Gombos a Alex Molčan.

Kristína Kučová nestačila na Rumunku Soranu Cirsteovú, ktorej podľahla 2:6, 4:6. Norbert Gombos potrápil víťaza US Open z roku 2014, Chorváta Marina Čiliča, no napokon s ním prehral v štyroch setoch 2:6, 3:6, 6:3 a 6:7 (6) a napokon Alex Molčan prehral so Španielom Pablom Andujarom rovnako v štyroch setoch 4:6, 6:7 (6), 6:0 a 1:6.



New York - Hokejisti New Jersey nestačili v NHL doma na Arizonu, keď poslednému tímu Západnej konferencie podľahli 1:4. "Diabli", za ktorých v noci na dnes nastúpili obranca Christián Jaroš a útočník Tomáš Tatar, utrpeli tretiu prehru za sebou a v tabuľke Východnej konferencie im patrí 12. miesto.