Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 21. januára 2022 - 11.45 h.



Bratislava 21. januára – Prostredníctvom 19.274 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 7035 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 57 obetí.



Bratislava – Na celom území Slovenska sa dnes môže tvoriť poľadovica. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahu 1. stupňa. Meteorológovia zároveň varujú pred silným vetrom na horách, vo viacerých okresoch západného Slovenska a v okrese Poprad.



Bratislava – Na zimnej olympiáde v Pekingu bude Slovensko reprezentovať 50 športovcov. Kompletný menoslov dnes jednomyseľne schválilo 61. valné zhromaždenie Slovenského olympijského a športového výboru. Jedenásť kandidátov dodal Zväz slovenského lyžovania. Klaudia Medlová je popri zjazdárskej superstar Petre Vlhovej najvýraznejším menom, ich miestenky, ako i Adama Žampu, boli jasné už na začiatku sezóny.



Bratislava – Ceny novostavieb v Bratislave medziročne vzrástli o 18,4 percenta. Byty ponúkané v novostavbách v rámci Bratislavy dosiahli koncom minulého roka priemernú cenu 4256 eur za štvorcový meter. Konštatujú to analytici zo spoločnosti Bencont Investment. Ide o najvyšší medziročný rast cien bytov v Bratislave od roku 2008.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Dano Veselský


Bratislava – Miera evidovanej nezamestnanosti za december 2021 bola na úrovni 6,76 percenta. Prvýkrát od apríla 2021 ide o mierne medzimesačné zvýšenie, v porovnaní s novembrom vzrástla o 0,12 percentuálneho bodu. Doterajšie zlepšovanie na trhu práce sa podľa analytikov takmer zastavilo, za čo môže najmä pandémia, keďže sa však ďalšie zatváranie ekonomiky neplánuje, zvýšený prílev nezamestnaných by už nemal nastať.



Bratislava – Hotely, penzióny a ďalšie ubytovacie zariadenia zaznamenali v novembri 2021 štvornásobný medziročný nárast cudzincov, počet domácich návštevníkov sa zvýšil o tretinu. V porovnaní s predpandemickým obdobím však stále ide iba o štvrtinové hodnoty. Vyplýva to z aktuálnych údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad.



Ženeva – V Ženeve sa dnes krátko po 11.00 h začalo rokovanie medzi americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a jeho ruským rezortným partnerom Sergejov Lavrovom. Šéf americkej diplomacie povedal, že USA sú odhodlané "ísť cestou diplomacie a dialógu". Lavrov na začiatku rozhovorov vyhlásil, že "prelom" od tohto stretnutia neočakáva.



New York – Štyroch predstaviteľov bieloruskej vlády obvinili v Spojených štátoch z vlaňajšieho únosu lietadla, ktorého odklon si Minsk vynútil, aby mohol zadržať aktivistu a novinára Ramana Prataseviča. Ide o dvoch najvyšších predstaviteľov bieloruského štátneho úradu pre leteckú navigáciu a dvoch predstaviteľov tamojšej štátnej bezpečnostnej služby. Obvinení sú zo zosnovania sprisahania za účelom únosu lietadla, na palube ktorého boli aj americkí občania, v dôsledku čoho tak podľa americkej prokuratúry došlo k porušeniu federálnych zákonov USA.

Bieloruský novinár Raman Pratasevič, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Bratislava – Zvýšením počtu obyvateľov zo 411.228 v roku 2011 na minuloročných 475.503 bude mať Bratislava a jej mestské časti od budúceho roka vyšší rozpočet o vyše 15,5 milióna eur. Magistrát však žiada, aby Štatistický úrad presvedčivejšie vysvetlil rozdiel 20.000 ľudí, ktorých register fyzických osôb tiež eviduje v Bratislave, no v sčítaní neboli zahrnutí. Podľa hovorkyne hlavného mesta Dagmar Schmuckovej sa tým potvrdil výrazne vyšší počet obyvateľov s trvalým pobytom v hlavnom meste.



Lima – Peru vyhlásilo včera stav environmentálnej núdze po tom, ako táto juhoamerická krajina oznámila, že ropnými látkami, ku ktorých úniku došlo v dôsledku vĺn cunami vyvolaných sopečnou erupciou v súostroví Tonga, bolo znečistených 21 pláži.

Na snímke pracovníci čistia pláž Cavero v peruánskom okrese Ventanilla, ktorú znečistil únik ropných látok v utorok 18. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Podgorica – Vypísanie predčasných parlamentných volieb iniciovala vláda v Čiernej Hore, ktorú dnes čaká hlasovanie o vyslovení nedôvery. Inicioval ho jeden z koaličných partnerov a opozičné strany vrátane socialistov prezidenta Mila Djukanoviča.



Teherán Irán, Rusko a Čína začali v piatok v Indickom oceáne spoločné námorné cvičenie zamerané na posilnenie námornej bezpečnosti.



Moskva – Dva prápory systémov protivzdušnej obrany dlhého dosahu S-400 Triumf naložili v Chabarovsku na ruskom Ďalekom východe na plošinové vagóny, aby ich prepravili do Bieloruska, kde sa až do februára koná spoločné cvičenie ruskej a bieloruskej armády.



New York – Všetkých vyše 200 športovcov z USA, ktorí sa zúčastnia na zimnej olympiáde v Pekingu, je plne zaočkovaných. Hlavný lekár americkej výpravy Jonathan Finnoff uviedol, že jedna z motivácií zaočkovať sa bola pre amerických športovcov hrozba 21-dňovej karantény pre neočkovaných.