Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 24. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 24. januára 2022 – 11.45 h.

Bratislava - Prostredníctvom 9684 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 3503 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 32 obetí. V nemocniciach je v súvislosti s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 1497 ľudí, z toho 274 plne zaočkovaných.

Bratislava - Mimoparlamentný Hlas-SD a predseda mimoparlamentného Maďarského fóra Zsolt Simon vyzývajú agroministra Samuela Vlčana (nominant hnutia OĽANO) na okamžitú demisiu. Podľa Hlasu-SD Vlčan osobne schválil systém vyplácania financií v kauze "Najdrahšie svine". Zároveň minister OĽANO žiadal, aby celý proces prebehol bez medializácie. Má to vyplývať z e-mailovej komunikácie členov vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorú má Hlas–SD k dispozícii.

Bratislava – Železničná spoločnosť Slovensko na svojom webe informuje o tom, že na západnom Slovensku musia cestujúci v týchto dňoch opäť rátať s obmedzením vo vlakovej doprave. Dôvodom je nedostatok rušňovodičov. Do piatka (28. januára) bude preto odrieknutých viacero spojení.
Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP

Washington - Americký prezident Joe Biden uvažuje o vyslaní vojnových lodí, lietadiel a vojakov do Pobaltia a krajín východnej Európy. Dôvodom sú rastúce obavy z ruskej agresie voči Ukrajine. Informácia vyšla v dnešnom vydaní denníka The New York Times.

Londýn - Britské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že sťahuje časť pracovníkov a ich rodiny z britského veľvyslanectva na Ukrajine a reaguje tým na "narastajúcu hrozbu zo strany Ruska". Predtým už Spojené štáty nariadili rodinám všetkých amerických zamestnancov svojej ambasády v Kyjeve, aby odišli z Ukrajiny. Dôvodom je podľa USA hroziaca ruská invázia na Ukrajinu.

Brusel - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyhlásil, že Európska únia nebude nasledovať kroky Spojených štátov a sťahovať rodiny svojich diplomatov z Ukrajiny. Zároveň dodal, že pokiaľ prebiehajú rokovania s Ruskom, nie je podľa neho potrebné situáciu "dramatizovať".

Helsinki - Faktory tlačiace infláciu v eurozóne nahor by mali v priebehu roka ustúpiť, povedal guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn a dodal, že v nasledujúcich dvoch rokoch by sa miera inflácie mala v menovom bloku pohybovať okolo dvoch percent. To znamená okolo inflačného cieľa Európskej centrálnej banky.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Zemný plyn a jadrová energia budú musieť byť súčasťou dekarbonizácie, a teda aj taxonómie Európskej únie. Na dvojdňovom rokovaní ministrov EÚ pre energetiku a životné prostredie vo francúzskom Amies to uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Plyn by podľa neho mal byť uznaný ako prechodné palivo a jadro ako udržateľná technológia s potenciálom technologického rozvoja.

Bratislava - Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák víta návrh novely Trestného zákona, ktorým sa má zefektívniť postihovanie zneužívania pravidiel verejného obstarávania. Pripomenul, že na návrhu pracoval aj úrad v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti.

Viedeň - Na krajinskom súde v rakúskom meste Eisenstadt prebieha proces so skupinou podozrivých pašerákov drog z krajín bývalej Juhoslávie a jednou Slovenkou. Čelia podozreniam, že do Rakúska prepašovali a predali 300 kilogramov hašiša.

Tijuana - V mexickom meste Tijuana včera zabili novinárku. V priebehu týždňa ide už o druhú vraždu zamestnanca médií v tomto mexickom meste. V Mexiku od začiatku tohto roka zaznamenali úmrtia už troch novinárov.
Na archívnej snímke z 29. januára 2021 odchádzajúci taliansky prezident Sergio Mattarella v Ríme.
Foto: TASR/AFP – Alessandra Tarantino

Rím - V Taliansku sa dnes o 15.00 h začne proces voľby nového prezidenta. Meno nástupcu odchádzajúcej hlavy štátu Sergia Mattarellu sa neočakáva skôr než vo štvrtok, napísala agentúra DPA.

New York - Hokejisti New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom a Christiánom Jarošom prehrali v noci nadnes v NHL s Los Angeles 2:3. Slovenské duo nebodovalo. Vancouver v bránke bez Jaroslava Haláka podľahol doma St. Louis 1:3, tréner Canucks Bruce Boudreau odkoučoval jubilejný 1000. zápas v zámorskej profilige.

Melbourne - Slovenská tenistka Viktória Kužmová s Ruskou Verou Zvonariovovou neuspeli v osemfinále štvorhry na grandslamovom Australlian Open v Melbourne. Napriek sľubnému úvodu prehrali ako turnajové šestnástky s druhým nasadeným japonským párom Šúko Aojamová, Ena Šibaharová 6:1, 5:7, 3:6.