Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 26. januára 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Hrozba voči Ukrajine je aj hrozba pre Slovensko ako jej bezprostredného suseda. Potrebná je deeskalácia napätia a návrat k rokovaciemu stolu, zdôraznil pred rokovaním kabinetu premiér Eduard Heger.


Bratislava - Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera povinné očkovanie na ochorenie COVID-19 bude možné zaviesť vtedy, ak sa objaví nový koronavírusový variant, ktorý by dostával ľudí do nemocníc. Slovensko je momentálne v stúpajúcej vlne omikronu a očakáva sa, akým spôsobom sa prejaví v nemocniciach. Na základe analýzy rezortov spravodlivosti a zdravotníctva na Slovensku je možné zaviesť povinné očkovanie.


Bratislava - Prostredníctvom 32.328 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 13.840 prípadov nákazy novým koronavírusom, takmer 63 percent nebolo zaočkovaných. Pribudlo aj 27 obetí. V nemocniciach je 1505 pacientov s ochorením COVID-19.


Bratislava - Štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Svetlana Síthová uviedla, že prezenčne sa v školách vzdeláva 78,8 percenta žiakov a 81,6 percenta tried. Dištančným spôsobom sa vzdeláva 21,2 percenta žiakov.


Bratislava - Smrť bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Petra Bučku vyšetruje Národná kriminálna agentúra ako podozrenie z úkladnej vraždy. Pre TASR to potvrdila Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru. Mŕtveho muža v kameňolome Slovenského vodohospodárskeho podniku v Bratislave pri Devíne mal nájsť včera popoludní okoloidúci psičkár.


Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec vyhlásil, že v prípade smrti bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Petra Bučku si treba počkať na výsledky oficiálneho vyšetrovania. Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď nechce taktiež o prípade špekulovať, ale potvrdil, že Bučkovo pôsobenie vo vojenskom spravodajstve sa skončilo v 90. rokoch.


Bratislava - Novou podpredsedníčkou Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá sa stala Jana Žitňanská (Za ľudí). Členovia výboru ju zvolili na dnešnom rokovaní. Jana Žitňanská preberá funkciu, ktorú v predchádzajúcom období počas svojho pôsobenia v parlamentnom kultúrnom výbore zastával Miroslav Kollár (nezaradený).

Jana Žitňanská, foto z archívu.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Realizáciu reformy národných parkov v praxi pripravil envirorezort bez spolupráce s ministerstvom pôdohospodárstva a postup neprešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. Poukazuje na to agrorezort. Chce preto zmeniť nedávno schválené vládne uznesenie o delimitácii štátnych pozemkov a majetkov v národných parkoch, ktoré rieši ťažbu dreva v niektorých lokalitách.


Dubnica nad Váhom - Odsúdený podnikateľ Ladislav Bašternák ide podmienečne na slobodu. Predpoludním o tom rozhodol na neverejnom zasadnutí senát Krajského súdu v Trenčíne. Potvrdil tak uznesenie Okresného súdu Trenčín. Rozhodnutie je právoplatné.


Budapešť - Ani v danej napätej situácii okolo Ukrajiny nemôžu západné mocnosti žiadať, aby Maďarsko zvoľnilo svoje existujúce dobré vzťahy s Ruskom, povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.


Moskva - Ruské vojenské lode vplávali dnes do vôd Barentsovho mora, aby tam absolvovali cvičenie zamerané na ochranu dôležitej námornej trasy v Arktíde.


Washington - Administratíva prezidenta USA Joea Bidena schválila predaj zbraní Egyptu v hodnote 2,5 miliardy dolárov (2,2 miliardy eur). Urobila tak napriek pokračujúcim obavám z porušovania ľudských práv režimom egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, informovala agentúra AP.


Bratislava – Na základe dnes zverejnených údajov Štatistického úradu v decembri zomrelo predbežne na Slovensku 7500 osôb. Je to takmer o 43 viac, ako bol priemer počas predošlých piatich rokov. Za celý rok 2021 dosiahol počet zomretých podľa predbežných údajov 73.100 osôb. Úmrtnosť zvyšovalo aj ochorenie COVID-19, ktoré bolo druhou najčastejšou príčinou úmrtí.

Najčastejšími príčinami úmrtí na Slovensku boli počas uplynulého decembra choroby obehovej sústavy. Tie tvorili 36 percent úmrtí z celkového počtu 7500.


Bratislava - Spravodajskú televíziu TA3 odkúpil od skupiny Grafobal Group podnikateľa Ivana Kmotríka prostredníctvom svojej spoločnosti Blueberg Media český podnikateľ v oblasti médií Michal Voráček. Do televízie prichádza s novým projektovým manažérom Jánom Svobodom. Predpoludním o tom informovala riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja TA3 Oľga Dúbravská.


New York - Slovenský hokejista Zdeno Chára prispel svojou treťou asistenciou v sezóne k víťazstvu New Yorku Islanders v domácom zápase NHL nad Philadelphiou 4:3. Ďalší traja Slováci, "diabli" z New Jersey Tomáš Tatar a Christián Jaroš, ani obranca Dallasu Andrej Sekera, sa do štatistík nezapísali.