Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 28. januára 2022 - 11.45 h.

New York - Spojené štáty požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby na pondelok 31. januára zvolala svoje verejné zasadnutie s cieľom diskutovať o "výhražnom správaní" Ruska voči Ukrajine vrátane hromadenia ruských vojakov pri ich spoločných hraniciach.


Moskva - Rusko nemá záujem o vyvolanie vojny, nedovolí však, aby boli odignorované jeho bezpečnostné záujmy. "Ak by to záviselo od Ruska, vojna nebude. My vojnu nechceme, ale nedovolíme, aby boli pošliapané a odignorované naše záujmy," vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas rozsiahleho rozhovoru, ktorý dnes poskytol ruským rozhlasovým staniciam.

Na archívnej snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Foto: TASR/AP


Washington - Americký prezident Joe Biden prisľúbil Ukrajine podporu vo vyhrotenej situácii s Ruskom. Vyjadril sa tak počas včerajšieho telefonátu so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Biden v telefonáte opätovne potvrdil "pripravenosť Spojených štátov reagovať rozhodne a spoločne so svojimi spojencami a partnermi" v prípade, že by Rusko napadlo Ukrajinu.


Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odmietol v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió tvrdenie opozície, že na budúci utorok odcestuje do Moskvy preto, lebo mu to nariadil ruský prezident Vladimir Putin.


Bratislava - Prostredníctvom 31.662 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 14.312 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých nebolo viac ako 62 percent zaočkovaných. Pribudlo aj 24 obetí. V nemocniciach je 1549 pacientov s ochorením COVID-19.


Bratislava - Trestné konanie v prípade nehody predsedu parlamentu Borisa Kollára z októbra roku 2020 ešte neukončili. Jednu osobu polícia obvinila z ublíženia na zdraví. Pre TASR to povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.


Spišská Nová Ves - Nemecká statička Sabina H., ktorá čelí obžalobe v súvislosti s pádom diaľničného mosta pri obci Iliašovce, odmieta vinu. Na začiatku pojednávania na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi to uviedol jej obhajca Martin Puchala s tým, že statička nesúhlasí s podanou obžalobou a tvrdí, že sa žiadneho pochybenia nedopustila.

Na snímke súdny súdny spis s nemeckou statičkou Sabine H. na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi v piatok 28. januára 2022.
Foto: TASR - Adriána Hudecová


Varšava - Poľská strana Zelení žiada zastaviť výstavbu hraničného plota na území Bielovežského pralesa, cez ktorý prechádza hranica s Bieloruskom. Táto rezervácia je jedinou poľskou prírodnou lokalitou na zozname svetového (kultúrneho) dedičstva UNESCO.


Tegucigalpa - Nová prezidentka Hondurasu Xiomara Castrová zložila včera prísahu a ujala sa svojej funkcie, ktorú v tejto krajine zastáva ako vôbec prvá žena.


Islamabad - Najmenej desať vojakov prišlo o život pri útoku skupiny ozbrojencov na vojenské stanovište v nepokojnom regióne na juhozápade Pakistanu. Išlo o najsmrteľnejší útok na tamojšie bezpečnostné zložky za uplynulé mesiace.


Wiesbaden - Nemecká ekonomika v posledných troch mesiacoch 2021 medzikvartálne klesla viac, ako sa čakalo. Hrubý domáci produkt sa v období október-december 2021 znížil o 0,7 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, zatiaľ čo analytici odhadovali, že klesne o 0,3 %.


New York - Hokejisti New Jersey Devils v zostave so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom prehrali v dueli zámorskej NHL na ľade Tampy Bay 2:3. V domácom drese pre zranenie stále chýbal obranca Erik Černák. Brankára Jaroslava Haláka aktivoval Vancouver z covidovej listiny, triumf svojho tímu vo Winnipegu 5:1 sledoval zo striedačky.

Do kanadského bodovania sa nezapísal ani obranca New Yorku Islanders Zdeno Chára, ktorý si pri domácej prehre s Los Angeles 2:3 pripísal na konto jeden mínusový bod. Po dvoch dueloch vyšiel bodovo naprázdno útočník Calgary Adam Ružička, ktorého tím podľahol St. Louis na jeho ľade 1:5.


Melbourne - Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na Australian Open. Melbournsky šampión z roku 2009 zdolal v semifinále Taliana Mattea Berrettiniho 6:3, 6:2, 3:6 a 6:3. Španiela tak delí už iba krok od zisku rekordného 21. grandslamového titulu.