Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 7. februára 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Vo veku 74 rokov dnes zomrel bývalý minister kultúry, slovenský spisovateľ Ivan Hudec. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Grznárová.

Na archívnej snímke bývalý minister kultúry Ivan Hudec pred podpisovaním prezenčnej listiny. 25. augusta 1998, Bratislava
Foto: TASR - Ivan Majerský



Bratislava - Prostredníctvom 17.497 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 9965 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých nebolo 62 percent zaočkovaných. Pribudlo aj 15 obetí. V nemocniciach je 1909 pacientov s ochorením COVID-19.


Bratislava - Školáci sa po piatkových polročných prázdninách dnes opäť vrátili do školských lavíc, aby začali druhý polrok školského roka 2021/2022. Počas neho čakajú na študentov rôzne typy testovania, zamerané budú predovšetkým na piatakov a deviatakov základných škôl, ako aj maturantov.


Bratislava - V napätej situácii je dôležité prejaviť solidaritu Ukrajine, nášmu bezprostrednému susedovi, vyhlásil predpoludním minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok pred odchodom na dvojdňovú návštevu tejto východoeurópskej krajiny. Ivan Korčok zverejnil na sociálnych sieťach pred odletom fotografiu z paluby českého vládneho špeciálu, na ktorej je zachytený spolu s rezortnými partnermi zo Slavkovského formátu – s českým ministrom Janom Lipavským a rakúskym ministrom Alexandrom Schallenbergom.


Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril včera o ukrajinskej kríze s americkým náprotivkom Joeom Bidenom pred tým, ako sa dnes v Kremli stretne s ruským lídrom Vladimirom Putinom. Prezidenti "diskutovali o pokračujúcich diplomatických a odrádzajúcich snahách v reakcii na pokračujúce posilňovanie vojenských kapacít Ruska pri hraniciach Ukrajiny", uviedol Biely dom.


Washington - Nemecký kancelár Olaf Scholz zdôraznil pred dnešným stretnutím s americkým prezidentom Joeom Bidenom jednotu so Spojenými štátmi v kríze okolo Ukrajiny.


Brusel - Belgické ministerstvo zahraničných vecí a ani šéfka belgickej diplomacie Sophie Wilmesová nekomentujú správy, podľa ktorých by v októbri mohla nahradiť Jensa Stoltenerga vo funkcii generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Informáciu priniesla včera večer tlačová agentúra Belga.


Vatikán - Vyhadzovanie odpadkov do vodných tokov je "zločin" a musí sa skončiť, ak chce ľudstvo zachrániť planétu pre budúce generácie. Uviedol to včera pápež František počas svojho vôbec prvého vystúpenia v televíznej talk show, ktorú odvysielala talianska televízia RAI. V hodinovom rozhovore hovoril pápež o niektorých kľúčových témach svojho pápežstva - odsúdil nadmerné výdavky na zbrojenie, ideologickú prísnosť konzervatívcov a obraňoval práva migrantov.


Budapešť - V rámci spolupráce poriadkových síl krajín Vyšehradskej štvorky pri ochrane hraníc Európskej únie začalo včera na maďarsko-srbských hraniciach slúžiť 40 českých vojakov.


Berlín - Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová vyjadrila pre denník Handelsblatt znepokojenie nad nárastom trestnej činnosti namierenej voči politikom. Počet trestných činov voči držiteľom verejných úradov a funkcií sa podľa údajov Spolkového kriminálneho úradu zvýšil o takmer 200 percent – vlani zaznamenal úrad 4458 prípadov, zatiaľ čo v roku 2017 to bolo 1527.


Quito - Najmenej 28 obetí a 52 zranených si počas minulého týždňa len v ekvádorskom hlavnom meste Quito vyžiadali najhoršie povodne, aké krajinu postihli za uplynulé dve desaťročia, oznámil starosta metropoly Santiago Guarderas.


Bratislava - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba bude v tohtoročných jesenných voľbách do vyšších územných celkov obhajovať svoj post a opätovne kandidovať na šéfa Bratislavského kraja.

Na snímke vľavo predseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík a predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba počas tlačovej konferencie o postupe v regionálnych voľbách 2022, v Bratislave 7. februára 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Hlohovec - Primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár, ktorý je zároveň poslancom Národnej rady (nezaradený) a tiež predsedom strany SPOLU – občianska demokracia, ohlásil zámer opäť sa uchádzať o post primátora v blížiacich sa komunálnych voľbách.


Peking - Petra Vlhová obsadila v obrovskom slalome na ZOH v Pekingu štrnástu priečku. Za víťaznou Švédkou Sarou Hectorovou zaostala o 2,46 sekundy. Druhá skončila Talianka Federica Brignoneová, tretia bola Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová. Už v prvom kole nedokončila preteky obhajkyňa titulu Američanka Mikaela Shiffrinová. Ďalšia slovenská reprezentantka Rebeka Jančová nedokončila druhé kolo.

Andreas Žampa nebude štartovať v zajtrajšom olympijskom super-G. Slovenský lyžiar pre TASR potvrdil, že sa po oneskorenom príchode na ZOH v Pekingu sústredí na obrovský slalom.

Čínska tenistka Šuaj Pcheng sa v dejisku ZOH 2022 v Pekingu stretla s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom. V rozhovore pre francúzsky denník L´Équipe potvrdila, že medzinárodné obavy o jej bezpečnosť boli "obrovským nedorozumením".