Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 21. februára 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová si predpoludním vo Veľkej Mači uctila pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred dom, v ktorom boli zavraždení, položila kvety a zapálila sviečku. "Pred štyrmi rokmi sa väčšina spoločnosti spojila v požiadavke za slušné a spravodlivé Slovensko, tá požiadavka je aktuálna aj dnes," uviedla hlava štátu s tým, že aj v týchto dňoch na Slovensku prežívame zvýšenú vlnu nenávisti, hnevu a verbálnych útokov.

Odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si v deň štvrtého výročia ich vraždy pripomenuli aj ďalší politici. Viacerí skonštatovali, že novinár sa stal obeťou hľadania pravdy, keď zdôraznili potrebu bezpečného a slobodného prostredia pre prácu novinárov.



Bratislava - Prostredníctvom 12.131 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 6691 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo aj 12 obetí. V nemocniciach je hospitalizovaných 2566 pacientov s ochorením COVID-19.


Bratislava - Väčšina fakúlt verejných vysokých škôl vyhlásila protest proti novele vysokoškolského zákona, preto dnes preruší výučbu. Zástupcovia študentov s protestom nesúhlasia, pričom upozorňujú na to, že na zasadnutiach akademických senátov sa v súvislosti s novelou šíri množstvo dezinformácií.


Bratislava - Na Slovensku sa pre školákov začali jarné prázdniny. Týždenné voľno si ako prví v tomto školskom roku užijú žiaci základných a stredných škôl na východnom Slovensku z Prešovského a Košického kraja.


Brusel/Moskva - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba privítal iniciatívu usporiadať summit medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Kyjev podľa neho dúfa, že stretnutie by viedlo k tomu, že Moskva stiahne svoje jednotky z hraníc s Ukrajinou.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry AP povedal, že Putin a Biden by sa mohli stretnúť, ak to budú považovať za potrebné. Zároveň však zdôraznil, že "je ešte predčasné hovoriť o konkrétnych plánoch týkajúcich sa usporiadania akéhokoľvek summitu".


Washington - Spojené štáty oznámili v noci na dnes Organizácii Spojených národov, že majú dôveryhodné informácie o plánovaných zásahoch ruských síl voči obyvateľom Ukrajiny zahŕňajúcich "zabitia či umiestnenie do táborov". Má k tomu dôjsť v prípade "vojenskej okupácie" Ukrajiny Ruskom.


Berlín - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zdôraznila hrozbu Západu, že Rusko by čakali "rozsiahle dôsledky", ak by zaútočilo na Ukrajinu.


Doneck - Ukrajinský sabotér sa dnes ráno odpálil pri pokuse umiestniť výbušné zariadenie pri vchode na trh v okolí železničnej stanice v meste Doneck, ktoré ovládajú proruskí separatisti. Agentúra TASS, ktorá informáciu priniesla, sa odvolala na vyhlásenie hovorcu tzv. ľudových milícií samozvanej Doneckej ľudovej republiky.


Praha - České ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo včera večer českých občanov, aby necestovali na Ukrajinu. Aktualizované odporúčanie vydalo vzhľadom "na stále sa zvyšujúcu pravdepodobnosť vzniku vojenského konfliktu".


Teherán - Na severozápade Iránu v meste Tabríz sa dnes zrútilo na budovu školy ľahké dvojmotorové stíhacie lietadlo patriace iránskym vzdušným silám. Pri nehode zahynul pilot, navigátor a jeden civilista. V čase havárie sa v škole nenachádzali študenti, pretože vyučovanie je pozastavené z dôvodu pandémie koronavírusu.

Hasiči hasia požiar, ktorý vypukol po havárii vojenského stíhacieho stroja F-5 v rezidenčnej štvrti mesta Tabríz na severozápade Iránu v pondelok 21. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Veronika Velez Zuzulová, Paulína Fialková a Marek Hrivík sa stali novými členmi komisie športovcov Slovenského olympijského a športového výboru.


New York - Hokejisti Dallasu prehrali v zápase zámorskej NHL bez zraneného slovenského obrancu Andreja Sekeru na ľade Arizony 1:3 a New Yorku Islanders v zostave so slovenským obrancom Zdenom Chárom prehral včera na domácom lade s Montrealom 2:3 po samostatných nájazdoch.


Londýn - Srb Novak Djokovič je naďalej suverénny líder tenisového rebríčka ATP. Druhý je Rus Daniil Medvedev a na tretej priečke figuruje Nemec Alexander Zverev. Zo slovenských singlistov je v prvej stovke iba Alex Molčan, ktorý poskočil zo 73. na 69. miesto. Norbert Gombos si polepšil o štyri pozície a figuruje na 114. priečke, Andrej Martin poskočil o tri miesta a je 128.

Svetový rebríček WTA vedie naďalej austrálska tenistka Ashleigh Bartyová pred Bieloruskou Arinou Sobolenkovou. Najlepšiu trojku uzatvára Češka Barbora Krejčíková. Zo slovenských tenistiek je najvyššie Kristína Kučová, ktorá sa posunula vyššie o dve pozície a figuruje na 75. mieste. Druhá slovenská singlistka v najlepšej stovke je Anna Karolína Schmiedlová na 88. priečke.