Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 22. februára 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Núdzový stav sa na Slovensku dnes skončil. Vláda ho vyhlásila v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu od 25. novembra minulého roka na 90 dní.


Luhansk/Doneck - Parlamenty samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ležiacich na východe Ukrajiny, dnes ratifikovali zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci s Ruskom. Oba parlamenty tieto dohody schválili jednohlasne, píše agentúra Interfax. Obe samozvané republiky uznal včera ruský prezident Vladimir Putin za samostatné, nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojakov na tieto územia, aby tam "udržiavali mier". Zmluvy o priateľstve zverejnené na webovej stránke Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, sa zmieňujú aj o spoločnej ochrane hraníc. Podľa agentúry DPA tieto zmluvy umožňujú Rusku zriadiť a prevádzkovať v týchto samozvaných republikách vlastné vojenské základne.

Obyvatelia mávajú ruskými vlajkami a oslavujú uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska v centre mesta Doneck, území kontrolovanom proruskými separatistami na východe Ukrajiny v pondelok 21. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Paríž - Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ dnes prijmú sankcie voči Rusku, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Pôjde o reakciu na rozhodnutie Ruska uznať dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za samostatné štáty a pokračujúce rozmiestňovanie ruských vojakov na území Ukrajiny. Aj Spojené kráľovstvo vyhlásilo, že voči Rusku zavedie cielené sankcie, a prisľúbilo prijatie prísnejších opatrení v prípade rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu.


Bratislava - Situácia na slovensko-ukrajinskej hranici je pokojná. Slovensko nezaznamenalo nárast cestujúcich ani migračné tlaky. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec. Deklaruje, že rezort vnútra situáciu na hranici monitoruje.


Bratislava - Prostredníctvom 25.569 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 13.420 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 27 obetí.


Bratislava - Premiér Eduard Heger zvolal na dnes mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady. Hlavnou témou bude situácia na Ukrajine.


Bratislava - Rusko uznaním separatistických území na Ukrajine hrubo porušilo medzinárodné právo a svoje medzinárodné záväzky. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok považuje za závažný aj politický postoj Ruska, podľa ktorého Ukrajina nemá nárok na vlastnú existenciu. Verí, že posledné udalosti budú začiatkom vlastnej sebareflexie, časť slovenskej verejnosti chce dostať z geopolitickej dezorientácie.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) počas tlačovej konferencie v Bratislave v utorok 22. februára 2022.
Foto: TASR - Jakub Popelka


Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď považuje uznanie separatistických území na Ukrajine za ďalší dôkaz, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nejde o nájdenie riešenia a zníženie napätia.


Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda uistil ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského o plnej podpore Poľska v súvislosti s ruskou "agresiou". TASR správu prevzala od agentúry PAP.


Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je stále pripravený na rokovania so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom, a to aj po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin príkazom vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ruských vojakov. Dnes to vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.


Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú v diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca.


Na snímke rokovacia sála Národnej rady počas 58. schôdze Národnej rady SR 22. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Viedeň - Rakúsko uvoľňuje oddnes pravidlá pre vstup na svoje územie, dva mesiace po zavedení obmedzení súvisiacich s pandémiou koronavírusu.


Damask/Managua/Moskva - Zatiaľ čo západní lídri ostro odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať dve samozvané separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty, na stranu Moskvy sa pridali Sýria a Nikaragua, píšu agentúry AP, DPA a Reuters.


Bratislava - Slovenská akadémia vied je znepokojená nárastom netolerancie a agresivity v spoločnosti. Predstavitelia SAV sa od takýchto prejavov dištancujú a dôrazne ich odsudzujú, a to aj v prípadoch, ak sa takéhoto konania dopúšťajú v rámci svojich mimopracovných aktivít jej zamestnanci. Akadémia zverejnila vyhlásenie, v ktorom vyzýva poslanca Národnej rady Ľuboša Blahu (Smer-SD), aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v akadémii.


Bratislava/Pezinok - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan odovzdal špeciálnej prokuratúre výsledky forenzného auditu Pôdohospodárskej platobnej agentúry.


Bratislava - Mestská strana Team Bratislava, mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko a parlamentná strana Sloboda a Solidarita pôjdu do jesenných komunálnych volieb spoločne.

Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo (Team Bratislava), predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba (SaS) a podpredseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Ivan Štefunko počas spoločného vyhlásenia ku komunálnym voľbám a voľbám do VÚC 2022 v Bratislave v utorok 22. februára 2022.
Foto: TASR – Dano Veselský


Guadalajara - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do osemfinále turnaja WTA v mexickom meste Guadalajara.


New York - Hokejisti Calgary vyhrali v zámorskej NHL desiaty zápas za sebou a vyrovnali tak klubový rekord. V zostave so slovenským útočníkom Adamom Ružičkom zdolali doma Winnipeg 3:1, keď duel rozhodli dvoma gólmi v záverečnej minúte. Flames ako prvý tím v histórii profiligy vyhrali všetky zápasy v domácej sérii, ktorá trvala aspoň sedem duelov. Ružička vo štvrtom útoku strávil na ľade 9:04 min bez strely na bránku.