Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 23. februára 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Prostredníctvom 33.688 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 19.075 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 35 obetí.


Bratislava – V januári na Slovensku zomrelo 5349 osôb, pričom na následky nového koronavírusu 573 osôb. Januárový počet zomretých bol podľa štatistík najmenší od septembra 2021, a to aj napriek stúpajúcej vlne omikronu. Hodnoty sú podobné ako pred nástupom pandémie a situácia v počte zomretých sa tak podľa ústavu začína stabilizovať. COVID-19 zároveň klesol v rebríčku najčastejších príčin úmrtia v SR z druhého na štvrté miesto.


Bratislava - Minister práce Milan Krajniak opäť predložil na rokovanie vlády návrh na odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie, tentoraz za február 2022. Štát tak už niekoľkýkrát sleduje cieľ zmierniť ekonomické dosahy na odvádzateľov poistného v dôsledku koronakrízy. Odvody na sociálne poistenie za február si môžu odložiť samostatne zárobkovo činné osoby a možnosť odkladu sa vzťahuje aj na poistné, ktoré platí zamestnávateľ za zamestnanca. Splatnosť sa posúva do 30. júna 2025.


Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred rokovaním vlády uviedol, že vzhľadom na stabilizujúcu sa pandemickú situáciu a situáciu na Ukrajine budú do piatka stiahnutí vojaci z nemocníc. Minister obrany Jaroslav Naď povedal, že v reakcii na situáciu na Ukrajine zvýšili Ozbrojené sily bojovú pohotovosť pre prípravu na utečenectvo.

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) prichádza na rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 23. februára 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava – Ministerka kultúry Natália Milanová podá podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu, dôvodom je utorková relácia Správy a komentáre RTVS a vyjadrenia, ktoré v tomto programe odzneli z úst bývalého premiéra a ministra spravodlivosti Jána Čarnogurského k situácii na Ukrajine.


Bratislava - Poslanci parlamentu pokračujú v diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Mimoriadna schôdza sa začala v piatok 18. februára, iniciovala ju strana Smer s podporou nezaradených poslancov.


Londýn - Je vysoko pravdepodobné, že ruský prezident Vladimir Putin spustí inváziu na celú Ukrajinu a zaútočí na Kyjev, vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová pre stanicu Sky News.


Kyjev - Ukrajina dnes vyzvala svojich občanov, aby "okamžite" opustili Rusko a aby do tejto krajiny necestovali. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a UNIAN. Ministerstvo zdôraznilo, že ignorovanie tohto odporúčania by mohlo značne skomplikovať zaisťovanie bezpečnosti ukrajinských občanov nachádzajúcich sa v Rusku.


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že Rusko je pripravené na dialóg a hľadanie diplomatického riešenia, avšak zdôraznil, že ruské záujmy a bezpečnosť občanov sú pre Moskvu "bezpodmienečné". Prejav venoval Dňu obrancov vlasti, ktorý je ruským štátnym sviatkom.

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin, 22. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Vatikán - Pápež František vyjadril znepokojenie nad situáciou na Ukrajine, ktorá podľa neho ohrozuje "mier pre všetkých". "Napriek diplomatickému úsiliu v uplynulých týždňoch sa otvára čoraz viac alarmujúcich scenárov," povedala hlava katolíckej cirkvi počas generálnej audiencie vo Vatikáne pred mnohými veriacimi a pútnikmi. František povedal, že v srdci nosí "veľkú bolesť pre zhoršovanie sa situácie na Ukrajine". Vyzval všetkých politických predstaviteľov, aby si spytovali svedomie.


Banská Bystrica – Súčasný predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter dnes oznámil, že nebude kandidovať v jesenných voľbách na post šéfa kraja. Štafetu má po ňom prevziať jeho syn Ondrej Lunter, terajší podpredseda kraja.


Košice/Prešov – Cestujúci na východe Slovenska, ktorí využívajú prestupy medzi vlakmi a autobusmi, si môžu jednoduchšie a rýchlejšie naplánovať svoju cestu. Vyhľadávač vlakových spojení na webstránke www.zssk.sk už zobrazuje aj prestupné väzby na prímestskú autobusovú dopravu v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji.


New York - Slovenský hokejista Zdeno Chára dosiahol ďalší historický míľnik. V noci na stredu nastúpil na svoj 1651. zápas v základnej časti NHL a vyrovnal tak rekord obrancov profiligy, ktorý držal Chris Chelios. Chára sa dotiahol na legendárneho Američana vo víťaznom dueli New Yorku Islanders na ľade nováčika súťaže Seattle Kraken s výsledkom 5:2. V závere si pripísal asistenciu pri góle Zacha Parisea do prázdnej bránky.

Acapulco - Ruský tenista Daniil Medvedev sa prebojoval do 2. kola dvojhry na turnaji ATP v mexickom Acapulcu. V úvodnom kole zvíťazil ako nasadená jednotka nad Francúzom Benoitom Pairem 6:3, 6:4. Úvodnú prekážku zvládol v Acapulcu aj Španiel Rafael Nadal. Víťaz Australian Open zdolal v pozícii turnajovej štvorky Američana Denisa Kudlu 6:3, 6:2.