Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 28. februára 2022 - 11.45 h.



Minsk - V blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice sa predpoludním začali rokovania zástupcov Ruska a Ukrajiny, ktorá deklarovala, že bude žiadať "okamžité prímerie a stiahnutie jednotiek z územia Ukrajiny". Začiatok rozhovorov pre agentúru Reuters potvrdil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Rozhovory sa konajú neďaleko ukrajinskej hranice, na brehu rieky Pripiať.



Bratislava - Za posledných 24 hodín nedošlo k výraznej zmene vojenskej situácie v rusko-ukrajinskom konflikte. Ruské jednotky stále nedokázali obkľúčiť hlavné mesto Kyjev a, naopak, boli donútené na niektorých smeroch ustúpiť. Podľa viacerých správ sa očakáva, že k agresii na strane Ruska sa v najbližšom čase pripojí aj Bielorusko. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl Štefan Zemanovič.

Na snímke ukrajinské jednotky prehľadávajú miesto po ruskom nálete 26. februára 2022 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Napadnutie Ukrajiny Ruskou federáciou zdvihlo medzi Slovákmi obrovskú vlnu solidarity. Za prvé štyri dni vyzbierala organizácia Človek v ohrození 1,2 milióna eur.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v najnovšom videu vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie podľa nového osobitného postupu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Zelenskyj zároveň uviedol, že doteraz bolo na Ukrajine zabitých 4500 ruských vojakov. Pri ruskom ostreľovaní zahynulo podľa neho 16 detí, ďalších 45 bolo zranených. Tieto čísla nebolo možné bezprostredne overiť.



Ženeva - Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 102 civilistov vrátane siedmich detí. Dnes to povedala vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová s tým, že ďalších viac ako 300 civilistov utrpelo zranenia.

Na snímke ukrajinskí vojaci kráčajú okolo vraku zostreleného lietadla v Kyjeve počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine v piatok 25. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev/Moskva - Ruská armáda predpoludním uviedla, že získala vzdušnú prevahu nad ukrajinským územím. Zároveň obvinila ukrajinskú armádu, že civilistov využíva ako ľudské štíty, pričom zdôraznila, že obyčajní ľudia môžu "slobodne" opustiť Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva obrany.

Na satelitnej snímke od spoločnosti Maxar Technologies ruské pozemné sily v konvoji severovýchodne od Ivankiv na Ukrajine, v nedeľu 27. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Londýn - V Kyjeve operuje viac ako 400 ruských žoldnierov, ktorí dostali z Kremľa rozkaz zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho vládu a pripraviť pre Moskvu pôdu na prevzatie kontroly. Napísal to vo svojom dnešnom vydaní britský denník The Times bez uvedenia zdroja.



Kyjev - Vyše 90 percent Ukrajincov tvrdí, že podporujú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vyplýva to z prieskumu, ktorý počas uplynulého víkendu realizovala ukrajinská mimovládna sociologická skupina Rejting, dnes o jeho výsledkoch informuje denník The Guardian.



Tokio - Rubeľ sa prepadol na rekordné minimum a dolár oproti väčšine mien prudko vzrástol po tom, ako západné štáty oznámili nové sankcie na potrestanie Ruska za jeho inváziu na Ukrajinu a prezident Vladimir Putin uviedol svoje jadrové sily do stavu najvyššej pohotovosti. Kurz rubľa na začiatku obchodovania v Ázii klesol dnes až na 119 RUB/USD, čím prekonal svoje predchádzajúce minimum 90 RUB/USD. Neskôr sa jeho pokles zmiernil na 109 RUB/USD.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prostredníctvom 8825 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 4728 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo aj 32 obetí.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa predpoludním opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovaní podnikateľ Marian K. a Alena Zs. sa nachádzajú v pojednávacej miestnosti. Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov, kde čelí okrem Mariana K. a Aleny Zs. obvineniam aj trojica Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D.

Na snímke Marian K. počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej 28. februára 2022 v Pezinku.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Týždenné jarné prázdniny si po žiakoch z východného Slovenska užijú od dnes žiaci z Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja. K vyučovaniu sa vrátia opäť v pondelok 7. marca.



New York - Hokejisti New Yorku Islanders bez zraneného slovenského obrancu Zdena Cháru zvíťazili v noci na dnes v zámorskej NHL na ľade Anaheimu Ducks 4:0. Vancouver v bránke bez Jaroslava Haláka uspel na ľade New Yorku Rangers 5:2 a Dallas bez zraneného slovenského obrancu Andreja Sekeru zdolal doma Buffalo 4:2.



Londýn - Ruský tenista Daniil Medvedev je prvýkrát v kariére mužskou svetovou jednotkou. V dnešnom vydaní rebríčka ATP Entry vystriedal na čele Novaka Djokoviča. Srb prišiel o post lídra po neúspešnom vystúpení na podujatí v Dubaji, kde skončil vo štvrťfinále.

Daniil Medvedev vracia loptu počas zápasu proti Pablovi Andujarovi zo Španielska na tenisovom turnaji Mexican Open v Acapulcu v Mexiku, v stredu 23. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Zo slovenských singlistov je v najnovšom vydaní rebríčka v prvej stovke iba Alex Molčan, ktorý sa posunul na 66. miesto. Norbert Gombos figuruje na 110. priečke, Andrej Martin je 128.

Post líderky svetového rebríčka WTG si udržala Austrálska tenistka Ashleigh Bartyová. Na druhé miesto sa posunula Češka Barbora Krejčíková, tretia je Bieloruska Arina Sobolenková. Zo Sloveniek je najvyššie Kristína Kučová, ktorá figuruje na 76. priečke, Anna Karolína Schmiedlová je 88.