Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 31. marca 2022 - 11.45 h.



Kyjev - Ukrajina by mohla byť schopná usporiadať referendum o svojej prípadnej neutralite najskôr za rok. Uviedol to Davyd Arachamija, šéf ukrajinskej delegácie na mierových rokovaniach s Ruskom, informuje stanica BBC. Práve záväzok Kyjeva k neutralite je kľúčovou požiadavkou Ruska na mierových diskusiách s Ukrajinou. Zástupcovia oboch krajín by mali od zajtra 1. apríla opäť pokračovať v rokovaniach prostredníctvom internetu.



Bratislava - Minulý rok na Slovensku zomrelo viac ako 73.000 ľudí, čo je najvyšší absolútny počet od roku 1919. Celková nadúmrtnosť bola vlani na úrovni 37 percent. Najčastejšou príčinou smrti boli choroby obehovej sústavy, druhou bol COVID-19.



Kyjev - Do mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruské jednotky, dnes vyrazil konvoj 45 autobusov s cieľom evakuovať civilistov a doručiť tam humanitárne zásoby. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informovali agentúry Reuters a AFP. Na dnes boli dohodnuté dva ďalšie humanitárne koridory: z Melitopola a z Enerhodaru, kde sa nachádza najväčšia ukrajinská jadrová elektráreň.

Na snímke pohľad na zničené bytovky po ostreľovaní na okraji ukrajinského Mariupolu na území pod kontrolou separatistickej vlády Doneckej ľudovej republiky v utorok 29. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Prostredníctvom 15.828 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 7334 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 18 obetí.



Bratislava - Slovensko a Litva sa zhodli v podpore obrany Ukrajiny a jej európskej perspektívy. Na stretnutí šéfa diplomacie Ivana Korčoka s litovským kolegom Gabrieliusom Landsbergisom sa včera okrem situácie na Ukrajine súvisiacej s agresiou Ruska diskutovalo aj o rozvoji bilaterálnych vzťahov.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva má do konca septembra predložiť na vládu návrh regulácie zisku zdravotných poisťovní. Vyplýva to z memoranda o spolupráci rezortov zdravotníctva a financií. Memorandum definuje 17 úsporných, systémových aj hodnotových opatrení, ktoré majú zlepšiť fungovanie zdravotníctva na Slovensku.



Moskva - Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom skúma možnosti zastavenia dodávok plynu do „nepriateľských“ krajín a vyhodnocuje možné dôsledky. Informovali o tom noviny Kommersant s odvolaním sa na nemenované zdroje.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ukrajinských veľvyslancov v Maroku a Gruzínsku. Zdôvodnil to tým, že nedokázali získať podporu pre pomoc Ukrajine a potrestanie Ruska za inváziu. Informovala o tom agentúra AP.

Na videosnímke z 30. marca 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Londýn/Moskva - Britská vládna spravodajská a špionážna organizácia GCHQ tvrdí, že Rusko veľmi nesprávne odhadlo situáciu na Ukrajine a niektorí poradcovia prezidenta Vladimira Putina mu nehovoria o prebiehajúcej vojenskej ofenzíve pravdu. TASR prevzala správu zo stanice BBC.



Londýn - Ruskí hackeri sa v nedávnej dobe pokúsili preniknúť do sietí Severoatlantickej aliancie a armád niektorých európskych štátov. Vo vyhlásení to uviedla skupina firmy Google pre analýzu hrozieb.



Bratislava - Na východe Slovenska sa počas dnešného dňa dá očakávať dážď vo všetkých okresoch a na strednom Slovensku v okrese Brezno si treba dať pozor pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.



Moskva - Rusko udelilo akreditáciu diplomatovi zastupujúcemu novú vládu Afganistanu. Podľa agentúry Reuters to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo svojom vystúpení na konferencii v Číne zameranej na Afganistan.



Hlohovec – Primátor Hlohovca Miroslav Kollár vyhlásil dnes od 10.30 h pre havarijnú situáciu a predčasnú uzávierku mosta ponad rieku Váh mimoriadnu situáciu na území mesta.



Praha - Bývalý český premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš podstúpil včera plánovanú operáciu. Oznámila to rozhlasová stanica Frekvence 1 s odvolaním sa na Babišovo vyhlásenie.



Bratislava - Hraničnými priechodmi z Ukrajiny prešlo včera na Slovensko 2892 ľudí. O dočasné útočisko požiadalo 1182 osôb.



Nouméa - Zemetrasenie s magnitúdou 7,0 zasiahlo dnes o 16.44 h miestneho času Novú Kaledóniu.



Bratislava - Futbalisti Mexika a USA sa pripojili ku Kanade a v noci na dnes si vybojovali priamy postup zo zóny CONCACAF na tohtoročné MS v Katare.