Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 1. apríla 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger poskytne časť financií z rezervy premiéra organizáciám, školám či záujmovým združeniam, ktoré sa venujú vzdelávaniu. Zverejnil výzvu na predkladanie žiadostí o dotáciu na podporu aktivít zameraných na zvýšenie gramotnosti a boj proti informačným hrozbám a šikane vo výške 300.000 eur.



Bratislava - Prostredníctvom 11.822 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 5754 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 16 obetí. V nemocniciach je 2037 pacientov s ochorením COVID-19, na jednotkách intenzívnej starostlivosti a oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny je 181 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 75 ľudí.



Bratislava/Praha - Mestský súd v Prahe zobral včera Štefana Agha do predbežnej väzby na základe európskeho zatykača, ktorý vydal Špecializovaný trestný súd. Ten Agha právoplatne odsúdil v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.



Bratislava - Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec vyzval spolu s ďalšími piatimi slovenskými europoslancami eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa k urýchleniu vyšetrovania smrti Jozefa Chovanca po zásahu belgickej polície. Úmrtie Slováka musí byť podľa neho spravodlivo vyšetrené a vinníci potrestaní.



Bratislava - Ministerstvo školstva umožní zriaďovateľom dočasne zriadiť triedy pre predškolákov v iných priestoroch, spojiť materskú školu so základnou či strednou školou a pomôže aj finančne. Na vybavenie a didaktické pomôcky vyčleňuje rezort školstva jeden milión eur. Robí tak v súvislosti s prílevom ukrajinských detí na Slovensko.

Na snímke vľavo minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling a vpravo štátna tajomníčka MŠVVaŠ SR pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová počas tlačovej konferencie na tému - Ďalšie opatrenia k Ukrajine 1. apríla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Sever Slovenska môže zasiahnuť povodeň z trvalého dažďa a topenia snehu. Prvý stupeň výstrahy vydal Slovenský hydrometeorologický ústav pre okresy Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Dolný Kubín.



Luxemburg - Inflácia v eurozóne sa marci zrýchlila a dostala sa na nový rekord. Index spotrebiteľských cien medziročne stúpol o 7,5 % po náraste o 5,9 % vo februári, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave zverejnenom včera večer oznámil, že dvom generálom, ktorých nazval "antihrdinami", pretože podľa jeho slov zradili vlasť, odobral vojenskú hodnosť. Jeho rozhodnutie sa vzťahuje na bývalého šéfa hlavného oddelenia pre vnútornú bezpečnosť Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Andrija Olehovyča Naumova a bývalého šéfa úradu SBU v Chersonskej oblasti Serhija Oleksandrovyča Kryvoručka.



Londýn/Kyjev - Rusko povolalo na Ukrajinu viac ako 1000 svojich vojakov, ktorí pôsobia v Gruzínsku, uviedlo v noci na dnes britské ministerstvo obrany na Twitteri. Podľa britského rezortu obrany Kremeľ presúva na Ukrajinu 1200 - 2000 vojakov z gruzínskych odštiepeneckých regiónov Abcházsko a Južné Osetsko.



Ženeva - Vo Švajčiarsku prestali platiť všetky celoštátne protiepidemické opatrenia vrátane povinnosti nosiť rúško vo verejnej doprave či v zdravotníckych zariadeniach.



Washington - Vedcom sa po prvýkrát podarilo dekódovať celý ľudský genóm, vrátane častí, ktoré doterajším sekvenovaním DNA nebolo možné rozlúštiť. Stalo sa tak viac než 20 rokov po zverejnení prvej pracovnej verzie ľudskej genómovej mapy. Tento objav môže byť prelomový v chápaní ľudskej jedinečnosti a liečení niektorých ochorení. TASR správu prevzala od agentúry AP a denníka The Guardian.



New York - Slovenský hokejový obranca Andrej Sekera pomohol gólom k výhre Dallasu Stars v zámorskej NHL na ľade Anaheimu Ducks 3:2 po predĺžení. Bol to jeho premiérový gól v prebiehajúcej sezóne.

Z víťazstva sa tešil obranca Zdeno Chára, ktorého New York Islanders zdolali Columbus Blue Jackets 5:2.