Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 8. apríla 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vyzýva vládu na adresnú finančnú pomoc ľuďom najdotknutejším zdražovaním. Hovorí napríklad o príspevku na bývanie, ale aj ďalších systémových krokoch, akými sú napríklad valorizácia dávok v hmotnej núdzi s ohľadom na rast cien pre najchudobnejších ľudí.



Kyjev - Delegácia na čele s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktorej súčasťou je aj slovenský premiér Eduard Heger a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, dorazila na Ukrajinu. Na sociálnej sieti o tom predpoludním informoval predseda slovenskej vlády.



Washington - Ruský prezident Vladimir Putin upustil od dobytia ukrajinského hlavného mesta Kyjev po tom, čo jeho jednotky utrpeli značnú porážku zo strany ukrajinskej armády. Podľa agentúry AFP to vyhlásil americký minister obrany Lloyd Austin.



Kyjev - Mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom prebiehajú neustále. Náladu na nich však ovplyvnili viaceré udalosti vrátane správ o smrti civilistov v ukrajinskom meste Buča. Vyhlásil to poradca ukrajinského prezidenta a člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie Mychajlo Podoľak.



Kyjev - Vyše 30 ľudí zahynulo a viac ako 100 utrpelo zranenia pri dnešnom ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská železničná spoločnosť s tým, že z tejto stanice sa ľudia snažia evakuovať do bezpečnejších častí krajiny. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.



Varšava - Dolná komora poľského parlamentu vyzvala na zriadenie medzinárodnej komisie určenej na vyšetrovanie prípadov genocídy, ktorých sa dopustili ruské invázne jednotky na Ukrajine. Sejm prijal príslušné uznesenie v noci na dnes, informovala agentúra PAP.



Berlín - Nemecko bude potrebovať celé prechodné obdobie na implementáciu zákazu dovozu uhlia z Ruskej federácie, ktorý včera schválila Európska únia, vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz. Znamená to, že Nemecko bude s veľkou pravdepodobnosťou dovážať ruské uhlie ešte štyri mesiace, ktoré boli na prechodné obdobie stanovené.



Brusel - Európska únia uvalí sankcie na dve dospelé dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina v rámci nového balíka opatrení zacielených proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine. Informovali o tom dvaja predstavitelia EÚ, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Moskva - Šéfredaktor ruského nezávislého denníka Novaja gazeta Dmitrij Muratov, ktorý je minuloročným laureátom Nobelovej ceny mieru, sa stal včera počas cesty vlakom na trase Moskva-Samara terčom útoku červenou farbou.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo včera 2878 obyvateľov Ukrajiny. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 722 osôb.



Bratislava - Prostredníctvom 8910 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 3573 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 23 obetí.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že saldo zahraničného obchodu bolo vo februári 2022 pasívne v objeme takmer 259 miliónov eur. Jeho výšku nepriaznivo ovplyvnila medziročne vysoká hodnota dovozu, a tým aj rastúci deficit obchodu so zemným plynom, ropou a chemikáliami, spôsobený rekordnými cenami týchto komodít.



Ostrava - V ostravskej štvrti Hulváky sa ráno ozvala explózia. Pri výbuchu na Knüpferovej ulici zahynul muž a ďalší utrpel zranenia hlavy. Na mieste sa robili výkopové práce, pri ktorých pravdepodobne vybuchla stará munícia. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal v noci na dnes v zámorskej NHL gól a asistenciu, no jeho New Jersey prehralo doma s Montrealom 4:7. Bodovo sa presadil aj Marián Studenič, ktorý si pripísal asistenciu pri prehre jeho Dallasu s Torontom 3:4 po predĺžení.

Vydarený zápas zažil brankár Jaroslav Halák, ktorý pomohol 28 úspešnými zákrokmi k víťazstvu Vancouveru 5:1 na ľade Arizony.



Chicago - Marián Hossa v noci na dnes oficiálne ukončil hráčsku kariéru. Rozlúčil sa symbolicky v drese Chicaga, s ktorým zažil v minulosti v NHL najúspešnejšie obdobie a trikrát s ním získal Stanleyho pohár.

Na snímke vľavo Marián Hossa, vpravo predseda Chicaga Blackhawks Rocky Wirtz po podpise kontraktu na jeden deň v United Center v Chicagu v noci na 8. apríla 2022.
Foto: TASR/AP