Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 2. mája 2022 - 11.45 h.


Brusel - Európska komisia by mohla vynechať Maďarsko a Slovensko z pripravovaného embarga na nákup ruskej ropy, pretože obe členské krajiny EÚ sú od jej dovozu silne závislé. Informuje agentúra Reuters a týždenník Politico, ktoré to uviedli s odvolaním sa na nemenovaných diplomatických predstaviteľov EÚ.



Londýn - Britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej hodnotiacej správe o konflikte na Ukrajine uviedlo, že ruská armáda zrejme na Ukrajine utrpela veľké straty a že zhruba štvrtina z nasadených práporových skupín nie je schopná boja. Ráno o tom informovala spravodajská televízia Sky News.

Ľudia kráčajú okolo vrakov vojenských vozidiel v meste Buča na predmestí Kyjeva 30. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Brusel - Ministri energetiky EÚ sa dnes stretnú v Bruseli na krízovom rokovaní. Hovoriť budú o spoločnej reakcii na požiadavku Moskvy týkajúcu sa platieb za plyn v rubľoch.



Berlín - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková potvrdila, že Berlín podporuje embargo na ruskú ropu. Nemecko je teraz pripravené zaobísť sa bez ruskej ropy aj niekoľko rokov, uviedla Baerbocková v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD. Píše agentúra DPA.



Budapešť - Maďarsko je pripravené vetovať sankcie EÚ namierené na ruský ropný sektor, ak by obmedzovali možnosti Budapešti týkajúce sa dovozu energií, uviedol šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás. Očakáva sa, že Európska komisia navrhne prijať reštrikcie na import ruskej ropy, ktoré by znamenali postupné utlmovanie, pričom jej dovoz by sa mal úplne zastaviť do konca roka.



Bratislava - Súdna rada nedostala ani jeden návrh na voľbu kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Voľby sa mali pôvodne konať 18. mája. Predseda Súdnej rady Ján Mazák preto bezodkladne vyhlási ďalšie voľby. Súčasný mandát uplynie 26 národným sudcom Všeobecného súdu EÚ 31. augusta 2022.



Kyjev - Jednotky bieloruskej armády boli identifikované v ukrajinských pohraničných regiónoch Volyň a Polissia, kde plnia úlohy spojené s pokrytím ukrajinskej hranice v Brestskej a Homeľskej oblasti. Uviedol to dopoludnia generálny štáb ukrajinskej armády. Informoval denník The Guardian.



Washington – Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová navštívi Slovensko, kde sa počas Dňa matiek stretne s ukrajinskými matkami a deťmi, ktoré utiekli z vlasti po začiatku ruskej invázie. Oznámil to včera večer Biely dom.

Americká prvá dáma Jill Bidenová na snímke z 27. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo dnes ruského veľvyslanca v súvislosti s vyhláseniami ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý prirovnal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k nacistickému lídrovi Adolfovi Hitlerovi.



Washington - Poľnohospodárske stroje za milióny dolárov, ukradnuté ruskými vojakmi na Ukrajine a odvezené do Čečenska, sú nepoužiteľné. Ukrajinci ich totiž na diaľku zamkli. Dopoludnia o tom informoval portál americkej stanice CNN a aj britský denník The Guardian.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici včera prešlo 3392 obyvateľov Ukrajiny, z toho 846 mužov, 1899 žien a 647 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 116 osôb.



Košice – Pyrotechnici našli počas prieskumu staveniska rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany niekoľko nálezov munície z čias druhej svetovej vojny. Odborníci to hodnotia ako veľký nález, či už z hľadiska umiestnenia, alebo typu munície.



Bratislava - Prostredníctvom 1132 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 150 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 14 obetí.



Manila - Osem ľudí dnes zahynulo v dôsledku požiaru obytnej časti areálu štátnej univerzity na Filipínach. Požiar si vyžiadal aj najmenej troch zranených. Oheň sa rozšíril na viac než 80 domov v areáli univerzity v meste Quezon na predmestí filipínskej metropoly Manila.



Nitra - Antonín Stavjaňa skončil na striedačke Nitry. Český tréner priviedol hokejistov spod Zobora k strieborným medailám v sezóne 2021/2022, tú svoju hodil po dekorovaní do publika. Bola to už jeho ôsma medaila s Nitrou, no ďalšiu zatiaľ nepridá.