Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 4. mája 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Útok Ruska na ukrajinskú Zakarpatskú oblasť zaznamenali aj slovenské radary. Slovensko má v pohotovosti všetky systémy aj prvky protivzdušnej obrany. Rezort obrany robí všetko pre to, aby bola bezpečnosť Slovenska zaistená. Pred rokovaním vlády to dopoludnia deklaroval minister obrany Jaroslav Naď.



Brusel - Slovensko a Maďarsko budú môcť pokračovať v nákupe ruskej ropy až do konca roka 2023 na základe existujúcich zmlúv. Povedal to dopoludnia pre agentúru Reuters zdroj z prostredia Európskej únie. Krajiny by tak podľa agentúry mohli využívať výnimky z ropného embarga navrhovaného Európskou komisiou.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril nádej, že Ukrajina a Rusko môžu zorganizovať viac humanitárnych prestávok podobných tej, vďaka ktorej sa z oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístave Mariupol podarilo evakuovať zhruba 100 civilistov. Informovala agentúra AFP.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany dopoludnia oznámilo, že na východe Ukrajiny ruské jednotky znefunkčnili šesť železničných staníc, ktoré sa využívali na zásobovanie ukrajinských jednotiek zbraňami západnej výroby. Píše agentúra Reuters.



Bratislava - Slovensko nakúpi Ukrajine v rámci humanitárnej pomoci lieky a zdravotnícke pomôcky v celkovej sume 1,4 milióna eur. Peniaze sú z nevyčerpaných prostriedkov rozvojovej spolupráce Ministerstva financií z minulých rokov. Vláda to schválila na svojom dnešnom zasadnutí.



Štrasburg - Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ráno v Európskom parlamente v Štrasburgu predstavila šiesty balík sankcií proti Rusku, ktorý stanovuje ropné embargo. Odpája od systému SWIFT ďalšie ruské banky - vrátane banky Sberbank, zavádza úplný zákaz vysielania troch veľkých ruských televíznych staníc EÚ.

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predstavuje šiesty balík sankcií proti Rusku v Štrasburgu v stredu 4. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava – Dôchodcom bude vyplatený 13. dôchodok v celej výške skôr, a to už v júli tohto roka. Cieľom je pomôcť s aktuálnymi zvýšenými finančnými nákladmi spôsobenými rastom cien. Počíta s tým novela zákona o 13. dôchodku, ktorú predpoludním schválilo plénum Národnej rady.



Bratislava - Na území Iraku a Kuvajtu bude po novom pôsobiť do 51 príslušníkov Ozbrojených síl. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany SR, ktorý dopoludnia odsúhlasila Národná rada.



Bratislava - Sociálna poisťovňa vlani tvorila fondy vo výške 10,542 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2021, ktorú dnes prerokovala a schválila vláda.



Moskva - Európska únia bude pokračovať v nákupe ruskej ropy cez tretie krajiny, keď zavedie embargo. Uviedla to ruská tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na vyhlásenie zástupcu šéfa výboru pre medzinárodné záležitosti hornej komory ruského parlamentu Vladimira Džabarova.



Kyjev - Konvoj autobusov odišiel ráno z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol v rámci snáh ukrajinských orgánov, OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža o evakuáciu civilistov z tohto prístavného mesta. Informuje agentúra Reuters a denník The Guardian.

Autobusy s evakuovanými civilistami z obliehaného prístavného mesta Mariupol a ďalších miest, prichádzajú do centra pre vysídlené osoby v Záporoží počas 69. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 3. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Minsk - Bieloruské ozbrojené sily neočakávane spustili dnes rozsiahle vojenské cvičenie, aby preverili bojovú pripravenosť svojich jednotiek, oznámilo tamojšie ministerstvo obrany. Informuje agentúra Reuters.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici včera prešlo 3328 obyvateľov Ukrajiny, z toho 812 mužov, 2040 žien a 476 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 314 osôb. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 3101 ľudí.



Bukurešť - Až 71.410 ľudí, z nich 7.767 ukrajinských občanov, vstúpilo včera do Rumunska, čo je o 15 percent viac v porovnaní s predchádzajúcim dňom. Ráno o tom informovala agentúra Agerpres s odvolaním sa na rumunský Generálny inšpektorát pohraničnej polície.



Bratislava - Prostredníctvom 4240 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 746 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí.



New York - Tisíce ľudí včera večer v New Yorku protestovali proti zverejnenému návrhu stanoviska Najvyššieho súdu USA o zrušení verdiktu v prípade Roe verzus Wade z roku 1973, ktorý garantuje právo žien na interrupcie.