Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 5. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 5. mája 2022 – 11.45 h.



Bratislava - Budúcnosť vládnej koalície je v rukách premiéra Eduarda Hegera, ten by nemal ostať ticho. Vyhlásila to strana SaS v reakcii na včerajšie hlasovanie o žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním poslanca Roberta Fica do väzby.

Na snímke poslanci NR SR zľava Robert Fico, Peter Šuca a Richard Takáč (všetci Smer-SD) po hlasovaní 4. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - V prípade odchodu SaS z koalície by nastali predčasné voľby, pretože menšinová vláda nemá zmysel. Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Rovnako ako líder OĽANO Igor Matovič hovorí, že SaS hrozí odchodom z koalície, ak na vládu príde avizovaná pomoc rodinám a protiinflačné opatrenia.



Bratislava - Vstupenky na rizikové športové podujatia sa budú predávať len na meno a priezvisko, pričom organizátor bude povinný umožniť vstup na podujatie až po overení totožnosti osoby uvedenej na vstupenke. Vyplýva to z novely zákona o organizovaní verejných športových podujatí, ktorú schválili predpoludním poslanci Národnej rady.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo včera 3117 obyvateľov Ukrajiny, z toho 801 mužov, 1818 žien a 498 detí. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2714 ľudí.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že bude ďalej viesť rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Povedal to po tom, čo sa so šéfom Kremľa rozprával aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.



Brazília - Brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva vyhlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin nesú rovnakú zodpovednosť za aktuálnu vojnu na Ukrajine. V rozhovore pre najnovšie vydanie amerického týždenníka Time povedal, že je nezodpovedné, aby západní lídri oslavovali Zelenského, pretože tak podporujú vojnu - miesto toho, aby sa zamerali na rokovania za zatvorenými dverami s cieľom zastaviť boje.

Žena kráča okolo tankov domobrany separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v obliehanom prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny počas 70. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v stredu 4. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko oznámilo, že jeho armáda nacvičovala včera v ruskej enkláve Kaliningrad simulovaný útok raketovými strelami, ktoré sú schopné niesť jadrovú hlavicu. TASR prevzala správu z dnešného vydania denníka The Guardian.



Washinton - Spojené štáty poskytli spravodajské informácie o ruských jednotkách, ktoré umožnili Ukrajincom zabiť viacerých ruských generálov počas bojov v krajine. Informáciu dnes priniesol denník The New York Times, ktorý sa odvolal na nemenovaných predstaviteľov americkej administratívy.



Berlín - Srbský prezident Aleksandar Vučič po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne sľúbil, že spraví všetko pre to, aby jeho krajina našla kompromis v sporoch s Kosovom.

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a srbský prezident Aleksandar Vučič počas tlačovej konferencie 4. mája 2022 v Berlíne.
Foto: TASR/AP


Londýn/Belfast - Voliči v Anglicku, Škótsku a Walese dnes hlasujú v regionálnych voľbách. V Severnom Írsku sa konajú voľby do parlamentu (Stormont).



Bratislava - Prostredníctvom 3051 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 553 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo deväť obetí.



Bratislava - Na Slovensku bol v roku 2021 ohrozený príjmovou chudobou každý ôsmy obyvateľ, čo predstavovalo takmer 660.000 osôb. Prvýkrát miera rizika chudoby narástla medziročne vo všetkých krajoch Slovenska, najvýraznejšie v Prešovskom. Vyplýva to z výsledkov výberového zisťovania EU SILC 2021, ktoré predpoludním zverejnil Štatistický úrad.



Bratislava - Medzinárodná hokejová federácia nominovala na tohtoročné majstrovstvá sveta aj dvojicu slovenských rozhodcov. Zápasy vo Fínsku povedie ako hlavný arbiter Peter Stano, na čiare bude pomáhať Šimon Synek. Na zozname figuruje aj ďalší Slovák Miroslav Štolc, ktorý žije a rozhoduje zápasy vo Švajčiarsku.



New York - Hokejisti Tampy Bay zvíťazili v druhom stretnutí 1. kola play off NHL na ľade Toronta 5:3 a vyrovnali stav štvrťfinálovej série Východnej konferencie na 1:1. Slovenský obranca "bleskov" Erik Černák odohral takmer 22 minút.



Seattle - Futbalisti Seattle Sounders v zostave so slovenským reprezentantom Albertom Rusnákom sa stali víťazmi Ligy majstrov zóny CONCACAF. Po remíze 2:2 v úvodnom finálovom súboji s mexickým UNAM Pumas zvíťazili v domácej odvete 3:0. Seattle si vďaka triumfu vybojoval miestenku na MS klubov FIFA.