Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 10. mája 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú v rokovaní na 65. schôdzi. O 12.00 hodine sa má poslancom prostredníctvom telemostu prihovoriť ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Bratislava – Seniori v dôchodkovom veku by mohli od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. Možnosť odísť do predčasného dôchodku by zároveň mala byť po odpracovaní 40 rokov. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce, ktorú dnes posunula Národná rada do druhého čítania.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici včera prešlo 2192 osôb. Z toho bolo 698 mužov, 1165 žien a 329 detí. O dočasné útočisko požiadalo 327 žiadateľov. Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie Slovenska 410.551 utečencov. Dočasné útočisko získalo od marca 74.851 žiadateľov.



Bratislava - Na slovenských školách sa vzdeláva 9732 žiakov z Ukrajiny. Najviac z nich navštevuje základné školy v Bratislavskom a najmenej v Banskobystrickom kraji. Z Ukrajincov najviac našlo uplatnenie v regionálnom školstve, v ktorom je zamestnaných 230 ľudí.



Bratislava - Prostredníctvom 3250 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 349 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo desať obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 408 pacientov.



Bratislava - Priemyselná produkcia v marci medziročne poklesla o 7,3 percenta, a to napriek tomu, že väčší počet priemyselných odvetví bol počas marca v pluse ako v poklese. Na príčine sú poklesy v kľúčových priemyselných odvetviach ako v energetike, vo výrobe dopravných prostriedkov či vo výrobe z ropy vrátane produkcie koksu.



Kyjev - Najmenej 100 civilistov sa naďalej nachádza v podzemí metalurgického kombinátu Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole, na ktorý pokračujú útoky ruskej armády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na príspevok poradcu starostu Mariupola Petra Andriuščenka na sociálnej sieti Telegram.

Dym stúpa z oceliarní Azovstaľ počas ostreľovania v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol počas 73. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v sobotu 7. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Tri ruské hypersonické rakety Kinžal odpálené z lietadla zasiahli včera dva hotely v oblasti juhoukrajinského prístavného mesta Odesa. Sedem rakiet, avšak nie typu Kinžal, odpálila ruská armáda na nákupné centrum v Odese, pričom usmrtila jednu osobu a zranila päť ďalších. TASR o tom informuje na základe správy americkej televízie CNN.



Praha - Rast spotrebiteľských cien v Českej republike sa v apríli opäť zrýchlil, už desiaty mesiac po sebe. Dosiahol pritom najväčšie tempo od konca roku 1993.



Tokio - Japonsko rozšírilo sankcie voči Rusku, pričom zmrazilo aktíva viac ako 130 osobám vrátane ruského premiéra Michaila Mišustina. Na sankčnom zozname sa nachádzajú okrem predsedu vlády aj oligarcha Vladimir Bogdanov a rodinní príslušníci oligarchu Gennadija Timčenka.



Ženeva - V priebehu nasledujúcich piatich rokov by sa mohla Zem otepliť o viac ako 1,5 stupňa Celzia oproti predindustriálnej ére. Dnes pred tým varovala Organizácia Spojených národov.



New York - Hokejisti Washingtonu so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym prehrali vo štvrtom stretnutí 1. kola play off NHL doma s Floridou 2:3 po predĺžení. O triumfe hostí rozhodol Carter Verhaeghe a jeho tím vyrovnal stav série na 2:2.

Hráči Calgary vyrovnali stav série štvrťfinále Západnej konferencie s Dallasom na 2:2, keď vo štvrtom dueli uspeli na ľade súpera 4:1. Slovenskí hokejisti šancu nedostali, namiesto Mariána Studeniča sa do zostavy Dallasu vrátil Alexander Radulov. Za Dallas nehral ani obranca Andrej Sekera, v tíme Calgary nenastúpil útočník Adam Ružička.