Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 11. mája 2022 - 11.45 h.



Kyjev/Bratislava - Tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, sa dnes ráno zastavil. To je prvýkrát, čo ruská invázia spôsobila narušenie dodávok cez Ukrajinu. Cez tranzitný bod Sochranovka sa prepravuje približne tretina plynu, ktorý cez Ukrajinu smeruje do Európy.



Bratislava - Protiinflačný balíček opatrení nebude asi na dnešné rokovanie vlády predložený. Uviedla to pred rokovaním kabinetu vicepremiérka Veronika Remišová. Koaličná SaS má podľa nej ďalšie požiadavky týkajúce sa Protimonopolného úradu.

– Rokovania o protiinflačnej pomoci momentálne stoja na SaS. Je tak možné, že sa predloženie opatrení ešte o týždeň posunie. Predpoludním to povedal novinárom v Národnej rade predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský priblížil, že podľa jeho informácií zatiaľ nie je žiadna dohoda na protiinflačnej pomoci.



Bratislava - Na zabezpečenie kybernetickej obrany štátu je potrebné rozvíjať plnohodnotné národné spôsobilosti kybernetickej obrany, budovať a rozvíjať nasaditeľné kybernetické spôsobilosti Ozbrojených síl SR a postupovať v súlade s medzinárodnými záväzkami. Vyplýva to zo Stratégie kybernetickej obrany Slovenska, ktorú predpoludním schválila vláda.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo včera 2437 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 232 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo Slovenska smerom na Ukrajinu prešlo 2805 osôb.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil v noci na dnes "nadľudskú silu" ukrajinských vojakov v boji krajiny proti inváznej ruskej armáde. Ako dodal, Ukrajinci bojujú proti niečomu, čo "kedysi bývalo druhou najsilnejšou armádou na svete".

Na archívnej snímke z 10. mája 2022, ktorú poskytol pluk Azov Národnej gardy Ukrajiny, príslušník ukrajinskej jednotky špeciálneho určenia Azov, zranený počas bojov protu ruským jednotkám, pózuje fotografovi v oceliarni Azovstaľ v Mariupole.
Foto: TASR/AP


Brusel - Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell obhajoval dodávky zbraní na Ruskom napadnutú Ukrajinu. Pre dnešné vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeinen Zeitung uviedol, že nerozumie ľuďom, ktorí v týchto dodávkach vidia predovšetkým predĺženie vojny.



Varšava/Londýn - Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil ruského prezidenta Vladimira Putina za nebezpečnejšieho, než bol nemecký nacistický vodca Adolf Hitler či sovietsky líder Josif Vissarionovič Stalin. Napísal to v článku, ktorý vyšiel v britskom denníku The Daily Telegraph.



Atény - Spojené štáty presunú v rámci posilnenia svojej prítomnosti vo východnom Stredomorí na grécky ostrov Kréta desať stíhačiek piatej generácie F-35 a 14 stíhačiek F-15. Spolu s nimi príde aj 500 pilotov a technikov. Informuje o tom v stredu grécky denník Kathimerini.



Sydney - Viktória sa stane prvým zo zväzových štátov Austrálie, ktorý zakáže úmyselné verejné zobrazovanie nacistickej svastiky.



Bratislava - Prostredníctvom 2511 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 443 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo osem obetí.



Bratislava - Objem stavebných prác v marci 2022 dosiahol celkový objem 470 miliónov eur, stavebná produkcia medziročne vzrástla o 1,9 % a bola tretí mesiac za sebou v kladných číslach.



Bratislava - Vedenie Slovenského národného divadla predpoludním informovalo, že opera SND pripravuje v rámci novej sezóny 2022/2023 viac ako sto podujatí, odohrá tiež tri premiéry. Šéfdirigentom Opery sa stane Američan Kevin Rhodes, ktorý v súčasnosti v SND hosťuje.



Bratislava - Obranca Martin Gernát nebude reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta vo Fínsku. V deň odletu výpravy na šampionát ho v nominácii nahradil Adam Jánošík, ktorý sa stihol zotaviť z ochorenia COVID-19. Gernát sa na MS nezúčastní z osobných dôvodov, informoval portál hockeyslovakia.sk.



New York - Hokejisti Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom podľahli v piatom dueli 1. kola play off NHL na ľade Toronta 3:4 a v sérii prehrávajú 2:3. Tampa sa pokúsi odvrátiť hrozbu vypadnutia v šiestom stretnutí série v noci na piatok. Ak by neuspela, Černák by mohol posilniť Slovensko na svetovom šampionáte vo Fínsku.