Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. mája 2022 - 11.45 h.



Helsinki - Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení dnes oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už pred časom varoval, že Rusko v prípade pripojenia sa Fínska k NATO prijme opatrenia na "opätovné vyváženie situácie".

Na archívnej snímke fínska premiérka Sanna Marinová.
Foto: TASR/AP


Berlín - Kyjev žiada, aby mu Európska únia rezervovala miesto, a to aj keby mal prístupový proces trvať nejaký čas. Dnes to v Berlíne uviedol šéf ukrajinského rezortu diplomacie Dmytro Kuleba. TASR prevzala správu od agentúr AFP a Reuters.



Tokio - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že Rusko svojou "barbarskou vojnou proti Ukrajine a znepokojujúcim paktom s Čínou" predstavuje v súčasnosti najpriamejšiu hrozbu pre svetový poriadok.



Ubľa – Polícia upozorňuje na kolóny niekoľkých stoviek motorových vozidiel tvoriace sa pred hraničným priechodom v Ubli. Dôvodom sú opatrenia na ukrajinskej strane súvisiace s dovozom osobných áut.



Moskva/Kyjev - Po tom, čo Rusko uvalilo sankcie na bývalé dcérske spoločnosti Gazpromu v zahraničí, tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy výrazne klesol.



Kyjev - Ukrajina oznámila, že znovu dobyla obec Pytomnyk, ktorá leží v Charkovskej oblasti severne od mesta Charkov a približne na polceste k hranici s Ruskom. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. Ešte včera Ukrajina informovala o oslobodení obcí a miest Rubižne, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky.



Bratislava - Prostredníctvom 2127 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 350 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo deväť obetí. V nemocniciach je s COVID-19 hospitalizovaných 344 pacientov.



Mariupol - Poradca starostu juhoukrajinského mesta Mariupol Petro Andriuščenko včera povedal, že ruské jednotky zablokovali všetky evakuačné trasy z mesta. Uviedla to agentúra AP.

Muž, ktorý sa skrýval v oceliarňach Azovstaľ, kráča okolo ruských vojakov a príslušníkom domobrany Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol počas 72. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 6. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Cez slovensko-ukrajinskú hranicu prešlo včera 2792 obyvateľov Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 287 osôb. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2875 ľudí.



Budapešť - Posilnenie popularity extrémistickej strany Hnutie naša vlasť – ktorá sa stala podľa prieskumu inštitútu Medián po vládnom bloku Fidesz-KDNP druhou najpopulárnejšou parlamentnou stranou – je varovné pre všetkých občanov Maďarska. Uviedol to kandidát opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko na post premiéra v aprílových parlamentných voľbách Péter Márki-Zay.



Bratislava - Sieť nemocníc Svet zdravia chce z plánu obnovy postaviť dve nové nemocnice v Humennom a Rimavskej Sobote, realizovať prístavbu v Spišskej Novej Vsi a v Michalovciach a tiež rekonštruovať oddelenie v Topoľčanoch. V tejto súvislosti požiadala o rokovania s predsedom vlády Eduardom Hegerom a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.



Ženeva - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch zverejnila správu, v ktorej konštatuje, že kazetovú muníciu používajú zrejme obe strany vojnového konfliktu na Ukrajine.



Kyjev - Veliteľ 36. brigády námornej pechoty ukrajinských ozbrojených síl Serhij Volyna požiadal najbohatšieho muža na svete Elona Muska, aby pomohol s evakuáciou ľudí z komplexu oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Na archívnej snímke Elon Musk.
Foto: TASR/AP


Dolný Kubín - Štátna školská inšpekcia navrhla vyradiť zo siete škôl Súkromnú strednú odbornú školu v Dolnom Kubíne. Dôvodom sú chýbajúce učebné osnovy, nerešpektovanie vzdelávacích štandardov či nedodržanie normatívu pre praktické vyučovanie.



Ľubľana - Viac ako 20 ľudí utrpelo dnes ráno zranenia pri výbuchu a následnom požiari v chemickej továrni v meste Kočevje ležiacom na juhu Slovinska, kde sa vyrába aj melamín. Dve osoby sú nezvestné.



New York - Hokejisti Washingtonu v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym prehrali v piatom stretnutí 1. kola play off NHL na ľade víťaza základnej časti Floridy 3:5. Dvadsaťdvaročný bek odohral takmer 23 minút a pripísal si dva mínusové body.

Calgary zdolalo Dallas 3:1. V drese Dallasu sa predstavil slovenský útočník Marián Studenič, ktorý odohral 8:26 minúty a raz vystrelil na bránku.