Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 13. mája 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Najvyšší súd prepustil predpoludním exministra vnútra Roberta Kaliňáka z väzby na slobodu. Senát 5T zrušil predchádzajúce aprílové uznesenie Špecializovaného trestného súdu jednomyseľne. Trestné stíhanie obvineného považuje Najvyšší súd vo všetkých bodoch, ktoré sa mu kladú za vinu, za dôvodné, avšak sťažnostný súd žiadne dôvody kolúznej väzby u obvineného nezistil.



Wangels - EÚ poskytne Ukrajine, ktorá sa už 79. deň bráni ruskej agresii, ďalších 500 miliónov eur na dodávky zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia. Oznámil to dopoludnia šéf diplomacie EÚ Joseph Borrell.



Kyjev - Ukrajinské sily sa stiahli z mesta Rubižne v Luhanskej oblasti, ktoré obsadili príslušníci ruských inváznych síl. Prudké boje stále prebiehajú na priemyselných predmestiach Rubižne, informovala predpoludním televízia CNN.



Tokio - Predseda Európskej rady Charles Michel vyhlásil, že globálnu bezpečnosť ohrozuje ruská invázia na Ukrajinu a nedávne raketové testy vykonané Severnou Kóreou. Michel to dnes uviedol v príhovore počas návštevy v japonskom meste Hirošima, ktoré ako prvé mesto na svete zažilo jadrový útok.



Washington - Člen amerického Senátu za Republikánsku stranu Rand Paul zo štátu Kentucky nateraz zablokoval schválenie vojenskej a ekonomickej pomoci pre Ukrajinu vo výške 40 miliárd dolárov.

Na archívnej snímke z 30. septembra 2021 vo Washingtone senátor Rand Paul.
Foto: TASR/AP


Viedeň - Pozastavené rokovania o iránskej jadrovej zmluve boli opäť obnovené po tom, čo vyjednávač EÚ Enrique Mora navštívil Teherán, oznámil to dnes šéf diplomacie eurobloku Josep Borrell.



Washington - Štyria poprední členovia amerického Kongresu z Demokratickej strany včera požiadali šéfov technologických spoločností YouTube, TikTok, Twitter a Facebook, aby archivovali obsahy na svojich online platformách, ktoré by mohli byť použité ako dôkazy o tom, že ruskí vojaci páchajú na Ukrajine vojnové zločiny.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zadržala v spolupráci s medzinárodnými zložkami nebezpečného pravicového extrémistu. Ide o 22-ročného slovenského občana, ktorý bol včera vzatý do väzby.



Bern - Švajčiarska vláda uvoľnila časť pôvodne zmrazeného ruského majetku. Po tomto kroku tak v krajine zostávajú zmrazené ruské aktíva za viac než šesť miliárd švajčiarskych frankov.



Luxemburg - Po februárovom raste zaznamenala priemyselná produkcia v eurozóne v marci pokles o takmer 2 %. To je najvýraznejší pokles priemyselnej výroby v menovej únii za takmer rok.



Canberra - Pri západnom pobreží Austrálie sa pohybuje čínska vojenská loď, oznámil to dopoludnia austrálsky minister obrany Peter Dutton s tým, že podľa neho ide o agresívny čin.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici včera prešlo 2901 obyvateľov Ukrajiny. Z toho bolo 1635 žien, 494 detí a 772 mužov. O dočasné útočisko požiadalo 219 osôb. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2877 ľudí.



Bratislava - Prostredníctvom 1527 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 251 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo sedem obetí.



Bratislava - Ďalšia etapa opravy mosta Lamač na D2 štartuje v najbližších dňoch. Bude rozdelená do viacerých fáz, prvá sa začne budúci víkend v sobotu (21. 5.). Počas samotnej opravy ľavého mosta, ktorá sa bude realizovať od 20. júna do 31. augusta, by nemali byť obmedzené pruhy, len rýchlosť.



Bratislava – Medziročná hodnota inflácie vzrástla v apríli na 11,8 % z marcových 10,4 %. K jej zvýšeniu prispeli rastúce ceny vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Spotrebiteľské ceny rástli už pätnásty mesiac za sebou a medziročná hodnota inflácie je najvyššia od júna 2000.



Helsinki - Kapitánom slovenských hokejistov na MS v Helsinkách bude Tomáš Tatar. Jeho asistentmi budú Michal Krištof a Peter Čerešňák. Po rannom rozkorčuľovaní to potvrdil asistent trénera Ján Pardavý.



Bratislava - Hokejový klub iClinic Bratislava Capitals bude v novej sezóne 2022/2023 opäť súčasťou nadnárodnej súťaže Ice Hockey League. Pre bratislavské mužstvo pôjde o tretiu sezónu v nadnárodnej lige, kde okrem neho pôsobia tímy z Rakúska, Maďarska, Talianska a Slovinska.