Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 16. mája 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran na predpoludňajšej tlačovej konferencii kategoricky odmietol tvrdenia lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica o avíze na policajnú akciu zameranú na ľudí z bývalého inšpekčného tímu Oblúk, sudcov a prokurátorov. Na Bezpečnostnej rade štátu podľa neho "nič také" neodznelo. Prekvapilo ho, že predseda parlamentu Boris Kollár "sadol na lep" Ficovi, hoci má prístup k informáciám z Bezpečnostnej rady.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo včera 2833 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 153 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo Slovenska smerom na Ukrajinu prešlo 3244 osôb.



Moskva - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov naznačil, že Moskvu hnevajú správy o plánoch Švédska a Fínska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Vstup oboch severských štátov do NATO označil za "chybu, ktorá bude mať ďalekosiahle následky". Dnes o tom informoval portál britskej stanice Sky News.



Štokholm - Švédsko pošle do Turecka svojich diplomatov v snahe zmeniť postoj Ankary, ktorá sa vyslovila proti vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie, uviedol švédsky minister obrany Peter Hultqvist.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce žiadať o pomoc pre svoju krajinu čeliacu ruskej agresii aj v Afrike a v Ázii. S týmto zámerom plánuje vystúpiť pred parlamentmi ďalších krajín, uviedol to v noci na dnes v pravidelnom videopríhovore.



Tallinn - Približne 15.000 vojakov z členských krajín NATO i ďalších štátov sa zúčastní na rozsiahlych vojenských cvičeniach, ktoré sa začínajú dnes v Estónsku.



Kyjev/Londýn - Britské ministerstvo obrany hlásilo zvýšenú aktivitu bieloruských ozbrojených síl, ktorá naznačuje, že je súčasťou taktiky účinne zabrániť vyslaniu ukrajinských vojakov na posilnenie príslušníkov armády, ktorí už bojujú s Ruskom o ovládnutie východoukrajinského územia Donbas. Informácie priniesol portál britskej stanice Sky News.



Kyjev - Ukrajinské jednotky brániace mesto Charkov, ležiace na severovýchode krajiny, dosiahli štátne hranice s Ruskom, oznámil dnes tamojší gubernátor Oleh Sinehubov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinské armádne vozidlá prechádzajú okolo vraku ruského tanku na severe Charkova počas 79. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 13. mája 2022, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Brusel - Ruská invázia na Ukrajinu priniesla pre rast ekonomiky EÚ nové výzvy. Reálny rast HDP v EÚ aj v eurozóne sa očakáva na úrovni 2,7 % v roku 2022 a 2,3 % v roku 2023, čo je pokles zo 4,0 % a 2,8 % (2,7 % v eurozóne) voči predpovediam Európskej komisie z februára tohto roka. Vyplýva to z jarných ekonomických prognóz, ktoré predstavil predpoludním v Bruseli eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni.



Bratislava - Prostredníctvom 439 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 49 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo deväť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 310 pacientov.



Berlín - Pasažieri na lietadlách, ktoré smerujú do Nemecka, alebo z tejto krajiny odlietajú, budú musieť mať aj naďalej na tvári rúška. TASR prevzala správu z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na nemecké ministerstvo vnútra.



Banská Bystrica - Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil expolicajta Pavla Vorobjova z kauzy Očistec na dvojročný trest odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. ŠTS schvaľoval dohodu o vine a treste, rozsudok je tak právoplatný.



Helsinki- Slovenskí hokejisti nastúpia na svoj tretí zápas na MS v Helsinkách v bránke s Adamom Húskom. Proti Kanade sa Slováci predstavia popoludní aj so zmenami v útočných formáciách, realizačný tím doplnil na súpisku útočníka Adama Sýkoru.



New York - Hokejisti Calgary Flames postúpili do semifinále Západnej konferencie play off v zámorskej NHL. V rozhodujúcom siedmom zápase zdolali Dallas Stars aj so slovenským útočníkom Mariánom Studeničom 3:2 po predĺžení a celú sériu vyhrali 4:3. Jeho spoluhráč Andrej Sekera nehral. Obaja by po vypadnutí v prípade záujmu mohli pomôcť slovenskej reprezentácii na MS.