Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 17. mája 2022 - 11.45 h.


Štokholm - Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová podpísala žiadosť krajiny o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Tento akt predstavuje oficiálny krok Štokholmu smerujúci k členstvu vo vojenskej aliancii vedenej Spojenými štátmi a ukončuje desaťročia vojenskej neutrality Švédska.



Praha - Vo veku 82 rokov zomrel český herec Josef Abrhám, necelý rok po úmrtí svojej manželky, herečky Libuše Šafránkovej.

Český herec Josef Abrhám, archívna snímka.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Bratislava - Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan slávnostne podpísal s predstaviteľmi Zväzu obchodu a Slovenskej aliancie moderného obchodu Dohodu o spolupráci pri realizácii podporných nástrojov na zvýšenie potravinovej sebestačnosti Slovenska.



Bratislava - Cez slovensko-ukrajinskú hranicu včera prešlo 2437 osôb. Z toho bolo 695 mužov, 1362 žien a 380 detí. O dočasné útočisko požiadalo 300 žiadateľov. Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie Slovenska 430.677 utečencov. Dočasné útočisko získalo od marca 76.339 žiadateľov.



Bratislava - Prostredníctvom 2275 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 262 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 12 obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 275 pacientov.



Bratislava - Hrubý domáci produkt v stálych cenách v prvom štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 3,1 percent. Po očistení o sezónne vplyvy sa Hrubý domáci produkt medziročne zvýšil o 3 percentá a medzikvartálne o 0,4 percent. V bežných cenách sa v prvom štvrťroku 2022 vytvoril Hrubý domáci produkt v objeme 23,84 miliardy eur, čo predstavuje medziročne nárast o 9,3 percenta.



Bratislava - Štát nedostatočne finančne podporuje mládež a športovcov. Pomoc v mnohých prípadoch pokrýva len to najnevyhnutnejšie na organizovanie výcvikových kempov, na sústredenia či súťaže. Športové kluby by bez podpory zo súkromných zdrojov mali problém udržať mládežnícke družstvá v súťažiach. Vplýva to z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá prebiehala v rokoch 2018 až 2020.



Bratislava - Za najväčšiu prekážku pri hľadaní práce v Slovenskej republike považujú ukrajinskí uchádzači aj slovenskí zamestnávatelia nedostatočné ovládanie slovenského alebo požadovaného cudzieho jazyka. Z oslovených respondentov plánuje zostať na Slovensku aj po ukončení vojny 56 percent Ukrajincov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý priebežne realizuje spoločnosť Trexima Bratislava.



Bratislava - Ministerstvo obrany plánuje vybudovať novú výstavnú halu pre Vojenské historické múzeum v Piešťanoch. Predpokladané náklady sú viac ako štyri milióny eur. Návrh na vydanie súhlasu vlády so začatím obstarávania stavby rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.



Paríž - Francúzska energetická spoločnosť Engie dosiahla dohodu s ruským plynárenským koncernom Gazprom o systéme platieb za dodávky ruského plynu v rubľoch. Informovala o tom, keď zverejnila hospodárske výsledky za 1. kvartál, za ktorý oznámila vysoký rast tržieb a zisku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.



Berlín/Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že telefonoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Hovoril s ním o vývoji bojov a tiež o možnosti zvýšenia tlaku na Moskvu prostredníctvom ďalších sankcií.

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Amsterdam - Ceny zemného plynu v Európe padli na 4-týždňové minimum, keď sa oslabili tretí deň po sebe. Európska únia totiž zmiernila svoj postoj v otázke platieb za ruský plyn a vyjasnila, ako môžu importéri uhrádzať platby bez porušenia sankcií proti Moskve.



Moskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom uviedol, že pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez ukrajinský vstupný bod Sudža. Ako uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie Gazpromu, objem dodávok cez Sudžu dosahuje dnes 49,3 milióna kubických metrov plynu, zatiaľ čo včera predstavovali 46,8 milióna m3.



Kyjev/Praha - Neoznačené hroby s telami troch zastrelených mužov boli nájdené pri ukrajinskom meste Makariv, ležiacom asi 50 kilometrov západne od Kyjeva, a v jednom z nich objavili aj dokumenty obete, z ktorých vyplýva, že mala české občianstvo.