Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 18. mája 2022 - 11.45 h.


Brusel - Fínsko a Švédsko ráno oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii, oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Tallinn - Lídri Estónska, Lotyšska a Litvy predpoludním v spoločnom vyhlásení schválili historické rozhodnutie Fínska a Švédska požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Informoval web americkej televízie CNN.



Galanta Pri vážnej dopravnej nehode autobusu a nákladného auta, ktorá sa stala ráno na ceste medzi Galantou a Sládkovičovom, sa ťažko zranili traja ľudia. Zasahovať museli aj leteckí záchranári. Do nemocníc bolo prevezených celkovo 12 osôb, ktoré utrpeli rôzne typy poranení.

Na snímke vozidlo odťahovej služby stojí na mieste nehody autobusu s kamiónom medzi Sládkovičovom a Galantou v stredu 18. mája 2022. Cesta je obojsmerne uzavretá a podľa polície sa na mieste nehody nachádza veľa zranených.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Bratislava - Alternatívou k zavedeniu navrhovanej mimoriadnej dane z rozdielu medzi cenami na Slovensku spracovanej ruskej ropy a ropy typu Brent je zavedenie cenovej regulácie na motorové palivá. Pred dnešným zasadnutím vlády to povedal minister financií Igor Matovič.



Bratislava - Postupy pri poskytovaní štátnych sociálnych dávok sa dočasne upravia. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenska. Návrh dopoludnia schválila vláda.



Bratislava – Prídavok na dieťa sa za mesiac máj jednorazovo zvýši na sumu 100 eur. Počíta s tým nariadenie z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré predpoludním schválila vláda.



Moskva - Až 959 ukrajinských vojakov sa podľa ruského ministerstva obrany tento týždeň vzdalo v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Píšu agentúry AFP a AP.



Bratislava - V súvislosti s pondelkovým požiarom výrobnej haly v Malackách už vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Uvedeným konaním bola spôsobená škoda v celkovej výške približne jeden milión eur.



Londýn - Rusko zrejme využíva tisíce čečenských bojovníkov v oblasti juhoukrajinského mesta Mariupol a v Luhanskej oblasti, čo len zdôrazňuje jeho značné problémy s vojenským personálom na Ukrajine. Uviedlo ráno britské ministerstvo obrany. Informovala o tom stanica BBC.



Bratislava - Rada vlády pre prevenciu kriminality bude mať vzhľadom na zmeny vo viacerých funkciách nových členov. Predpoludním ich vymenovala vláda.



Bratislava - Členské štáty EÚ by mali znižovať množstvo odpadu z plastových obalov. Vyplýva to z materiálu Ministerstva financií, ktorý dnes prerokoval a schválil vládny kabinet.



Tokio - Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši vyzval dnes Peking, aby hral zodpovednú úlohu pri invázii Ruska na Ukrajine. Povedal to po rozhovoroch s čínskym rezortným partnerom Wang Im.



Bratislava - Cez slovensko-ukrajinskú hranicu včera prešlo 2647 osôb. Z toho bolo 698 mužov, 1593 žien a 356 detí. O dočasné útočisko požiadalo 205 žiadateľov.



Londýn - Za 56,6 milióna dolárov vydražili včera obraz Le Grand Canal et Santa Maria della Salute od francúzskeho impresionistického maliara Claudea Moneta. Dražbu usporiadal aukčný dom Sotheby's v New Yorku.



Minsk - Bielorusko zaviedlo trest smrti za pokus podniknúť teroristický čin. Informovala dopoludnia agentúra AFP, podľa ktorej takýmto obvineniam čelí v krajine niekoľko opozičných aktivistov. Bielorusko je jedinou krajinou v Európe, ktorá stále vykonáva popravy.



Berlín - Nemecká prokuratúra žiada v procese so 101-ročným bývalým dozorcom v nacistickom tábore Sachsenhausen Josefom Schützom trest piatich rokov odňatia slobody.



Londýn - Fínski vedci zistili, že špeciálne vycvičené psy dokážu identifikovať pasažierov leteckej dopravy, ktorí sú nakazení novým druhom koronavírusu. Predbežné údaje naznačovali, že psy dokážu byť na detekciu koronavírusu SARS-CoV-2 vycvičené v priebehu niekoľkých týždňov.



Helsinki - Slovenskí hokejisti nastúpia na dnešný zápas proti Švajčiarsku v bránke s Adamom Húskom. Premiéru na šampionáte zažije obranca Martin Fehérváry.



New York - Hokejisti Tampy Bay vyhrali v prvom dueli 2. kola play off NHL na ľade Floridy 4:1. Duel nedohral slovenský obranca hostí Erik Černák, ktorý sa v prostrednej časti zranil pri blokovaní strely súpera.