Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 19. mája 2022 - 11.45 h.


Bratislava – Žiadosti v prípade projektov technickej pomoci, neschválené z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov, už nebude potrebné podávať znova, ale poskytovateľ pomoci ich bude postupne vyplácať podľa finančných možností. Vyplýva to z novely zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorý schválilo plénum Národnej rady.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska oddnes vstúpilo do štrajkovej pohotovosti. Dôvodom sú aktuálne návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.



Bratislava – Predseda Bratislavského samosprávneho kraja vyzýva poslancov Národnej rady, aby nepodporili úpravu daňového bonusu Ministerstva financií. Obrátil sa na nich otvoreným listom, v ktorom ich upozorňuje na "mimoriadne závažné riziká", ktoré sú s týmto návrhom daňovej reformy spojené.



Bratislava - Premiér Eduard Heger pevne verí, že chorvátska vláda a chorvátsky prezident nájdu spoločnú reč a Chorvátsko nebude blokovať vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Uviedol to na sociálnej sieti.



Bratislava - Slovenský hydrometeorologický ústav by mal dostať peniaze na svoje štandardné fungovanie. Práca meteorológov nie je ohrozená. Potvrdil to minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že to nebude suma, ktorú inštitúcia požadovala. "Vyzerá to tak, že tie krízové peniaze ministerstvo financií uvoľní," deklaroval.



Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak, dnes uviedol, že jeho krajina neprijme žiadne prímerie, kým sa všetci ruskí vojaci nestiahnu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.



Bratislava – Na Najvyššom súde Slovenskej republiky sa začal odvolací proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K.

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. sedí v súdnej sieni počas začiatku odvolacieho procesu na Najvyššom súde SR v Bratislave vo štvrtok 19. mája 2022.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Helsinki - Fínsko a Švédsko spoločne nakúpia strelné a protitankové zbrane, oznámilo fínske ministerstvo obrany.



Londýn - Rusko v uplynulých týždňoch suspendovalo viacerých vyšších vojenských veliteľov, ktorí nedosiahli stanovené ciele v úvodných fázach invázie na Ukrajine. V hodnotiacej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany.



Bratislava - Prostredníctvom 1746 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 262 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete. V nemocniciach je s COVID-19 hospitalizovaných 264 pacientov.



Bratislava - Prevádzkovateľ leteckej záchrannej služby na Slovensku Air Transport Europe kritizuje plán vytvorenia štátnej leteckej záchranky. Poukazuje na to, že počas štyroch rokov je realizácia ťažko splniteľná a zároveň pre štát vysoko nákladná.



Moskva - Jedna osoba zahynula a ďalšie utrpeli zranenia pri útoku na obec Ťotkino na juhozápade Ruska pri hraniciach s Ukrajinou, oznámil dnes gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt. Zároveň naznačil, že útok bol vykonaný z územia Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že tento týždeň sa v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol vzdalo 1730 ukrajinských vojakov. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.



Soul - Severná Kórea dokončila prípravy na jadrovú skúšku a snaží sa nájsť najvhodnejší čas na jej vykonanie, uviedol to juhokórejský zákonodarca, deň pred príchodom amerického prezidenta Joea Bidena do Soulu.



New York - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková obvinila Rusko, že bráni vývozu obilia z Ukrajiny a využíva hlad ako prostriedok vedenia vojny.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky včera 3174 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 266 žiadateľov.



Berlín - Na strednej škole v nemeckom meste Bremerhaven sa dnes odohrala streľba. Hovorkyňa miestnej polície spresnila, že pri incidente utrpela zranenia jedna žena.



Helsinki - Prehru slovenských hokejistov na MS vo Fínsku so Švajčiarskom 3:5 niesol tréner Craig Ramsay veľmi ťažko. V zápase mu chýbalo viac vecí, najmä presilové hry hrali Slováci veľmi zle. Kormidelník hráčom vyčítal málo streľby, no pochválil aj hru súpera.

Na snímke hore tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay vo štvrtom zápase slovenskej hokejovej reprezentácie v základnej A - skupine Švajčiarsko - Slovensko na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách v stredu 18. mája 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Sevilla - Futbalisti Eintrachtu Frankfurt ukončili 42-ročné čakanie na európsku trofej. Nemecký bundesligista zdolal vo finále Európskej ligy v Seville Glasgow Rangers 5:4 po jedenástkovom rozstrele a zabezpečil si účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov 2022/2023.



Paríž - Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na grandslamovom turnaji Roland Garros.